2024 HUBUBAT ALIM FİYATLARI BELİRLENDİ

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024 yılı hububat alım fiyatlarını ve fark ödemesi desteklerini duyurdu. Üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğundan kaynaklanan fiyat düşüşlerinden etkilenmemesi, ihracat için gerekli hammaddeyi yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığı ile birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alınması ve uygulanmasına karar verildi.

Üretim Beklentileri ve Hasat Durumu

TÜİK'in 2024 yılı bitkisel üretimine yönelik 1. tahmin verilerine göre, hububat grubunda geçen yıla göre ortalama %5,4 azalış bekleniyor. Buğday üretiminin ise %4,5 azalarak 21 milyon ton olması öngörülüyor. Ülke genelinde hububat hasadı şu anda %5 seviyelerinde bulunuyor.

TMO Hububat Alım Süreci

14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren üreticilere depolama imkânı sağlamak amacıyla TMO'ya arz edilen ürünler teslim alınmaya başlandı. Bu süreçte piyasalar yakından takip edilerek, TMO hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri açıklandı.

2024 Mahsulü Hububat Alım Fiyatları (2. Gruplar İçin)

Makarnalık buğday: 10.000 TL/ton
Ekmeklik buğday: 9.250 TL/ton
Arpa: 7.250 TL/ton
Bakanlık, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilere buğday için ton başına 1.750 TL'ye kadar, arpa için ton başına 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği verecek. Bu desteklerle birlikte, üreticilerin eline ton başına makarnalık buğdayda 11.750 TL, ekmeklik buğdayda 11.000 TL, arpada 8.000 TL geçecek.

Ek Destekler ve Ödeme Süreci

Üreticilere gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edilecek. Ürün bedeli ödemeleri, 45 gün içinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yatırılacak.

Dış Ticaret Tedbirleri

Üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğundan kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmemesi ve ihracat için gerekli hammadde tedarikini yurt içi üretimden karşılamak amacıyla bazı dış ticaret tedbirleri uygulanacak:

2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakıldı.

Ekmeklik ve makarnalık buğday, arpa ve bunların kırıklarının ihracatı, TMO'dan uygunluk almak şartıyla kontrollü olarak serbest bırakıldı.

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı, 21 Haziran 2024'ten geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024'e kadar durduruldu. Bu tarihte oluşacak piyasa şartlarına göre durdurma işlemi daha ileri bir tarihe ertelenebilecek.

Alımlara ilişkin detaylar ve diğer ürün fiyatlarına ilişkin açıklama TMO tarafından yapılacak.

tarim.gov.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.