Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" Mersin'de başladı.
Genel Müdür Yardımcısı Akdeniz: "Gerek çevresel kirlilik, gerekse avcılığın yoğun baskısı üzerine baktığımızda bugün balık türlerinde ciddi oranda azalma görüyoruz" Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında Mersin'de denizler terk edilmiş ağlardan temizleniyor.
Proje kapsamında, Erdemli Balıkçı Barınağı ve Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık Mahallesi Kurtburnu mevkisi arasında av araçlarının yoğun olarak tespit edildiği 20 bölgede, dalgıçlar deniz altından av malzemeleri çıkardı.Mersin Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal da profesyonel dalgıçlarla birlikte denize girerek deniz altında kaybolmuş ve terk edilmiş av araçlarını çıkardı. Çıkarılan av malzemeleri, tekne yardımıyla Taşucu Balıkçı Barınağı'na getirildi.Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Cevdet Akdeniz, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin 2014 yılında İstanbul, İzmir, Hatay ve Balıkesir'de başladığını, bu yıl da Mersin'de devam ettiğini söyledi.
Proje kapsamında av araçlarının yoğun olarak bulunduğu lokasyonlarda çalışma yapıldığını ifade eden Akdeniz, şöyle konuştu: "Bugün dünyada 165 milyon ton balık üretimi gerçekleşiyor. Bunun yaklaşık 94 milyon tonu avcılıktan elde ediliyor, geri kalan kısmı ise yetiştiricilikten sağlanıyor. Ancak gerek çevresel kirlilik, gerekse avcılığın yoğun baskısı üzerine baktığımızda bugün balık türlerinde ciddi oranda azalmalar görüyoruz. Bizim ülkemizde de böyle."Türkiye'de 500-600 bin ton arasında balık üretimi yapıldığını belirten Akdeniz, ancak tüketimin Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle mukayese edildiğinde oldukça az olduğunu ifade etti.
Yetiştiricilikte önemli bir noktaya gelindiğini vurgulayan Akdeniz, şöyle devam etti: "2002 yılında bizim toplam balık yetiştiricilik miktarımız 60 bin tonken bugün 250 bin tonlara yaklaştık. Yetiştirdiğimiz bu balığın da yaklaşık yüzde 30'u AB ülkelerine ihraç ediliyor. Su ürünleri ihracatta hakikaten bir kalem olarak görülebilir. Yaklaşık 670 milyon dolarlık bir ihracatımız var. 2023'te ana hedeflerden birisi 2 milyar doları yakalamak. Dolayısıyla biz 2 milyar doları yakalayabilmek için oyunu kuralına göre oynamak zorundayız."Akdeniz, hedeflerinin hem temiz çevre hem de sürdürülebilir bir balıkçılık politikasıyla rekabet edebilirliği arttırmak olduğunu sözlerine ekledi.
Haberler.com