Çukurova'nın önemli tarım merkezlerinden Adana'da bu yıl mısırda 1 milyon 200 bin ton rekolte bekleniyor.
Türkiye'nin mısır ihtiyacının yüzde 17'sinin karşılandığı Adana'da bu yıl rekoltenin 1 milyon 200 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Çukurova'nın önemli tarım merkezlerinden Adana'da bu yıl mısırda verimin yüksek olması bekleniyor.
Geçen yıl 1 milyon 6 bin ton olarak gerçekleşen üretimin yüzde 20 artacağı tahmin edilen kentte, rekoltenin 1 milyon 200 bin ton civarında gerçekleşeceği öngörülüyor.
Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, yaptığı açıklamada, kentin mısır üretimde ilk sırada yer aldığını söyledi.
Bu yıl 1 milyon 100 bin dekarlık alanda üretim yapıldığına dikkati çeken Tekin, "Geçen yıl 1 milyon 6 bin ton gibi bir üretim gerçekleşmişti. Bu yıl ise yaklaşık yüzde 20'lik artışla 1 milyon 200 bin ton rekolte bekliyoruz. Arazilerimizin 900 bin dekarında birinci ürün mısır yetiştiriliyor. Bu ürün mısırda dekar başına ortalama 1,5 tonluk bir verim alınıyor." diye konuştu.
EKİM YAPILAN ALAN ARTTI
Tekin, Türkiye'nin yıllık 6,5 milyon ton mısır üretiminin 1 milyon 200 bin tonunun Adana'dan gerçekleştirildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz yıla bakarsak bu yıl ekim yapılan alanlarda artış oldu. 2015'te 980 bin dekar alanda yapılan ekim 1 milyon 100 dekar alana yükseldi. Mısır, yağ ve gıda sektörünün yanı sıra hayvan yemi olarak kullanılan stratejik bir ürün. Bu nedenle mısıra ayrı bir önem veriyoruz. Türkiye, mısır açısından kendisine hemen hemen yeten bir ülke. Bu konuda da ilimizin katkısı büyük. Ancak bazı mısır üreticileri, ürünlerini erkenden hasat edip piyasaya sunuyor. Mısırda erken hasat üründeki nem oranının yüksek kalmasına neden oluyor. Böyle ürünler piyasaya sürüldüğünde de fiyatta ve kalitede kırılmalar oluyor. Bakanlığımız tedbir amaçlı 14 nem oranıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla taahhütlü alımlara başladı. Bu yılki alım fiyatı henüz netleşmedi ancak bu alımlarla piyasa yerine oturdu."
Üretici Halil Coşkun da bu yıl yağışların ve hava sıcaklığının istedikleri gibi gittiğini bunun da rekolteye yansıdığını dile getirdi.
Dekar başına rekoltenin 1,5 ton civarında olduğunu aktaran Coşkun, "Bazı yerlerde bunun daha yukarı çıktığını da duyuyoruz. Bu yılki hasat bizi fazlasıyla memnun etti. TMO'nun taahhütlü alım yapması da kendimizi güvende hissetmemizi sağladı." dedi.
Haber Türk