KÖYÜN BACASIZ FABRİKALARI

Adıyaman'ın Sincik ilçesine bağlı Çamdere köyünde küçük büyük, yaşlı genç demeden hemen herkes geçimini halı dokuyarak sağlıyor.

Yaklaşık 3 bin nüfuslu, 8 mahallesi bulunan Adıyaman'ın Sincik ilçesine bağlı Çamdere köyünde hemen her evin bir köşesinde ya da özel olarak kurulan bir odada halı tezgahları bulunuyor. Atalarından gördükleri halı dokuma geleneğini halen sürdüren, 7'den 70'e köylülerin bir ucundan tuttuğu halılar hem yurt içinde hem de yurt dışındaki meraklılarına satılıyor.

Yaşlıların kırpılmış koyun yünlerini çıkrıklarda eğirerek ip haline dönüştürmesinin ardından köyün erkeklerinin renk verdiği ipler, genç kızların gayretleriyle ilmek ilmek dokunuyor.

Dokudukları halıların motiflerini beyinlerine de işleyen genç kızlar, ezberden dokudukları halıları İstanbul'daki firmalar aracılığıyla satarak ailelerine ekonomik katkı sağlıyor.

Çamdere köyü Muhtarı Abuzer Güzel, köylerinde 8 mahalle bulunduğunu, yaklaşık 3 bin nüfusa sahip köyde halının kendileri için adeta "bacasız fabrika" olduğunu söyledi.

El dokuması halılarının adeta "tarih koktuğunu" dile getiren Güzel, bir gelenek ve kültürün eseri olan halılarının köylerinin temel geçim kaynağı olduğunu belirtti.

"Gözümüzü halı tezgahlarının arasında açtık"

Köylülerden Mehmet Karşılayan, halıcılığın kendileri için bir yaşam biçimi olduğunu dile getirdi.

Çamdere köyündeki herkesin küçüklüğünden beri halı dokuma işinin içinde olduğunu anlatan Karşılayan, "Bu köyde eğitim okulda başlar, fakat halı dokuma hayata gelişimizle başlar. Hepimiz gözümüzü halı tezgahlarının arasında açtık. Halı bizim için hem meslek, hem değer hem de ekmek parası demek." ifadelerini kullandı.

Küçük yaşta halı tezgahının başına geçen 22 yaşındaki Nazlı Esen de el emeği göz nuru halıların tüm üretim aşamasının köylüler tarafından evlerinde yapılan küçük işletmelerde yapıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.