KANATLI YEM SEKTÖRÜNE YENİ MISIR TÜRÜ MÜJDESİ

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Adasa16 adı verilen tohumla geliştirilen yeni mısır türünün yüksek yağ oranıyla kanatlı yem sektöründe önemli oranda talep görmesi bekleniyor.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle geliştirilen yeni mısır türünün yüksek yağ oranı özelliği sayesinde kanatlı yem sektörü tarafından büyük talep göreceği belirtiliyor.

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova'da kurulu enstitü bünyesindeki modern bitki ıslahı laboratuvarıyla yeni tohum çeşitleri geliştiriliyor.

Bugüne kadar buğdaydan pamuğa, soyadan ayçiçeğine kadar yaklaşık 60 çeşit geliştirilerek tescillendirilen enstitüde, yerli tohumlardan 26'sı yurt içinde ve yurt dışında pazarlanarak ülke ekonomisine yaklaşık her yıl 100 milyon lira katkı sağlanıyor.

Enstitüde "Adasa16" adı verilen tohumla geliştirilen yeni mısır türünün de yüksek yağ oranıyla kanatlı yem sektöründe önemli oranda talep görmesi bekleniyor.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı İbrahim Cerit, 10 yılda tohumculukta ve bitki geliştirmede enstitüde yapılan araştırmalarla ciddi mesafeler alındığını söyledi.

"Mısırda yabancı tohum hakimiyeti kırılacak"

Amaçlarının ülkenin tohumculukta dışa bağımlılığını azaltarak üreticilerin yerli tohumlara yönelmesini sağlamak olduğuna dikkati çeken Cerit, şöyle konuştu:

"Mısır tohumculuğu, yüzde 95'i yabancı çeşitlerin hakim olduğu bir alan. Bu oran çok yüksek. Mısırda yabancı tohum hakimiyeti kırılacak. Uzun yıllardır yaptığımız çalışmalarda geliştirdiğimiz 'Adasa16' ile yerli tohumculuk oranımızı yükseltmeyi ve Türk çiftçimizin hizmetine sunmayı amaçlıyoruz. Olumsuz çevre şartlarına karşı adaptasyon yeteneği iyi, yağ oranı da yüksek verimli bir mısır çeşidi. Yağ oranının yüksek olması çeşidimizi özellikle kanatlı yem sektörü için önemli hale getiriyor. Bu türün enerji düzeyi oldukça yüksek, tescil edilen mısır çeşitlerinde yağ oranı yüzde 3,5 civarındayken yeni çeşidimizde yüzde 4,59 seviyelerinde. Yağ oranının yüksek olması çeşidin kanatlı yem sektöründeki yem değerini ve enerji değerini de yükseltiyor."

"Yurt dışına pazarlanacak"

Cerit, yeni türün üreticilere ulaştırılacağına işaret ederek "Yerli firmalarımızdan bu çeşidin tohumluk üretim hakkını satın almak için talepler var. Özellikle yurt dışına pazarlanmasıyla ilgili bu talepleri de değerlendiriyoruz. İnşallah özel sektörümüzün aracılığıyla bunu yurt dışına buğdayda olduğu gibi pazarlamayı hedefliyoruz. Adana'da geliştirilen tescilli çeşitlerin tohumlarıyla ülke ekonomisine yaklaşık her yıl 100 milyon lira katkı sağlanmaktadır. Bu tür çeşitlerin geliştirilmesiyle mısırda yüzde 95 yabancı tohumluk oranı daha da aşağılara düşecek." ifadelerini kullandı.

Yerli tohumluk üretimini arttırmayı amaçladıklarını anlatan Cerit, birkaç yıl içindede yeni yerli hibrit çeşitlerini tescillemeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Dünya.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.