İYİ BAKTERİLER GIDA ATIKLARINA YENİDEN HAYAT VERİYOR

Almanya'nın Hamburg şehrindeki bir fabrika 30 yıldır somon balığı üretiyor. Bütün balık parçaları müşterilerin tercih ettiği büyüklükte elle kesiliyor. Ancak bu değerli balığın atıkları ticari tercih edilmiyor ve genellikle hayvan yemi yapımında kullanılıyor.

Firma sahibi Hans-Joachim Kunkel yaptığı açıklamada ; ' Burada, Norveç'teki çiftliklerde üretilen somon balıklarını kesiyoruz. Ortaya çıkan küçük atık parçalar bugüne kadar sorun teşkil ediyordu. İyi bir fiyata da satamıyorduk.'' dedi.

Bir Avrupa araştırma projesine katılan şirket, fermente yoluyla bu balık parçalarından katma değeri yüksek ürünler elde etmeyi başarmış. Bu toz, özel bir bakteri içeriyor. Firmanın Gıda Mikrobiyoloğu ise ''Balığın fermente olabilmesi için özel bir bakteri türü seçtik. Balık parçalarını işliyor, presleyerek bu toz içerisinde kurutup donduruyoruz. Fermente olma sürecini başlatmak için her gram başına bir milyon bakteri kullanmamız gerekiyor.'' diyerek projeyi kısaca anlattı.

Bu bakteriler balığı koruyor ve diğer deniz ürünlerinin de bozulmasını önlüyor. Ayrıca kontrollü fermente süreci hastalık yapıcı mikroorganizmaların da üremesini engelliyor. Böylece ortaya çıkan ürün sağlıklı ve uzun ömürlü oluyor. Bunun yanında da hiçbir kimyasal koruyucu içermiyor. Kötü görünen ve atık sayılan bu balık parçaları şimdi füme edilmiş lezzetli bir yemeğe dönüşebiliyor. Üretici firma ise bu ürünü şimdilik hava yolları gibi business class uçan özel müşterilere satacak.

Hayal Senem Sayan

Euronews
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.