Kasaplar Odası Başkanı, küçük ve büyükbaş hayvan ithalatı yapılmaması durumunda et fiyatlarının yılbaşına kadar 80 TL'yi bulabileceği uyarısında bulundu.
Aylar öncesi yaptıkları açıklamalarla pahalı et konusunda Hükümeti uyardıklarını ifade eden Adana Kasaplar, Tavuk, Balık Eti ve Şarkütericiler Esnaf Odası Başkanı Saruhan Yağmur, ancak o zaman bu konuda dikkate alınmadıklarını savundu.
Kentteki kasapları ve et piyasasını değerlendiren Kasaplar Odası Adana İl Başkanı Yağmur; Hükümetin, tarım ve hayvancılık alanındaki yanlış politikaları yüzünden Çukurova'da tarım ve hayvancılığın en kötü dönemini geçirdiğini söyledi.
Kırmızı et fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı satışların durma noktasına geldiğini bu yüzden kasapların kara kara düşündüğünü belirten Yağmur, kasapların zor şartlar altında iflasın eşiğine geldiklerini dile getirdi.
“Hayvan ithalat edilmezse et fiyatları 80 TL'ye çıkar”
Kırmızı etin ucuzlaması için Oda olarak tespitlerini de aktaran Yağmur, “Hükümetin mutlaka küçük ve büyükbaş hayvan ithalatı yapması gerekiyor. Bu bir iki seferlik yapılsa da olur. Eğer hayvan ithalatı yapılmazsa yılbaşına kadar et fiyatı 80 TL'ye kadar çıkabilir. Bunun da sorumlusu Tarım Bakanlığıdır. Üç ay önce ithal edilen etten biz Adanalı kasaplar olarak bir şey görmedik. Yeni ithal edilecek et konusunda mutlaka Kasaplar Federasyonu ile birlikte çalışılmalı, ithal edilen etler kasap esnafına şeffaf bir şekilde verilmelidir.” ifadelerini kullandı.
“Et ve Süt Kurumu, et fiyatlarını yüksek tutuyor”
Kasaplar Odasına kayıtlı esnafın halen kemikli eti 25, kemiksiz eti ise 30 TL'ye sattığını ifade eden Yağmur, "Buna rağmen devlete bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK), et fiyatlarını yüksek tutmaktadır. Et fiyatları derhal düşürülmelidir. Ülkemizdeki büyük ve küçükbaş hayvan kesimleri de bir an evvel denetim altına alınmalıdır.” diye belirtti.
“ESK zarar ediyorsa kapatılsın”
Hükümetin kasapları da dikkate alarak hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Kasaplar Odası Adana İl Başkanı Yağmur, "Et ve Süt Kurumu, bizim kayıtlı esnafımıza göre eti yüzde 20 daha pahalı satıyor. Yüzde 5'lik indirime rağmen hâlâ bizden yüzde 15 pahalı et satıyorsa ve hâlâ da zarar ediyorsa, zarar eden şubeler derhal kapatılarak, devletin zarara uğratılması önlenmelidir. Ayrıca, Gıda, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi piyasaları düzenlemek için süratle canlı hayvan ithalatı yapmalı, ithal edilen küçük ve büyükbaş hayvan kesim ve kontrolleri de odamıza verilmelidir." dedi.
Yağmur, “Dişi koyun ve ineklerin kesilmesinin önüne geçilmeli. Dişi hayvanlar iki yıl kesilmese Türkiye et cenneti olur.”diyerek bu konuda denetimlerin artmasını istedi.
Merdiven altı diye tabir edilen korsan kasapların da esnafa çok büyük zarar verdiğini vurgulayan Kasaplar Odası Adana İl Başkanı Yağmur, bu konuda da denetimlerin arttırılması gerektiğini kaydetti.
Türkiye genelinde Temmuz ayının başından itibaren, izinsiz et sucuğu ve hazır kıyma satışının yasaklanmasına rağmen halen market vitrinlerinde satışa hazır olarak kıyma bulunduğunu ifade eden Yağmur, “Bu yasa tek taraflı mı çıkarılmıştır? Yani 3-5 firmayı korumak adına küçük esnaf yok sayılmaktadır. Bu esnafımız için bir cezadır, kabul edilemez. Derhal sağlıklı çözüm bulunmalıdır." sözleri ile tepkisini de dile getirdi.
Doğru Haber