İğneada'ya yapılması planlanan 3'üncü nükleer santrali de içeren Trakya Bölgesi Çevre Düzeni Planı'nın Danıştay tarafından durdurulduğu ortaya çıktı.
İğneada’ya yapılması planlanan 3’üncü nükleer santrali de içeren Trakya Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nın Danıştay tarafından durdurulduğu ortaya çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un 3’üncü nükleer santral için İğneada’yı işaret etmesi tartışmaları fitilledi. Çevreci gruplar nükleer santrale tepki gösterirken, aslında nükleer santral planlamasının, Trakya’daki bölge planıyla çok daha önce yapıldığı görülüyor. Ancak Danıştay, planın yürütmesini geçtiğimiz yıl durdurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2009’da 1/100.000 ölçekli ‘Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı’nı askıya çıkardı. TMMOB ve Trakya Platformu avukatı Bülent Kaçar, plana itiraz edip yasal sürede yanıt alamayınca, planın ve 1 Temmuz 2010 tarihli onayla yapılan değişikliklerin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay 6. Dairesi’nde dava açtı. Danıştay, Temmuz 2012’de planın yürütmesini, 217 sayfalık bilirkişi raporuna göre şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle durdurdu.
Davayı açan Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi avukat Bülent Kaçar, “Danıştay 6. Dairesi’nin kararlarına göre İğneada’ya bırakın nükleer ya da termik santral yapmayı çivi bile çakamazlar. Bunlar yasaklı sanayi türleri arasında bulunuyor. Bölge planı Trakya’da enerji üretimini yasaklıyor. Plan, Trakya’nın enerji üretim havzası olmadığını, Türkiye’deki çeltiğin yüzde 70’inin, ayçiçeğin yüzde 40’ının, buğdayın yüzde 25’inin üretildiği ülkenin en verimli topraklarına sahip tarım alanı olduğunu belirtiyor. Üç ayrı denizle çevrili, Istrancalar gibi ciddi ekosisteme sahip bir bölge olduğunu söylüyor.” diyerek projeyle ilgili bir açıklama yaptı.
gerçekgündem