BAĞ BOZUMU BAŞLADI

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinin merkez ve köylerinde bulunan üzüm bağlarında her sene ekim ayının ortalarında olan bağ bozumu başladı.

 Üzümüyle meşhur olan Kulp ilçesi ve köylerinde adeta bir şenlik içerisinde geçen bağbozumu için hazırlıklar tamamlanarak, bağlara akın akın edilmeye başlandı. Çiftçiler, sonbaharın gelmesiyle köy ve mezralarda hummalı bir çalışma içerisine girerken, sonbahar rengini alan üzüm bağlarında ise buhar dumanları yükseliyor. Sezonunun başlamasıyla birlikte bir yıl boyunca yetiştirdikleri üzümleri toplamak için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bağın yolunu tutan çiftçiler ve aileleri, emeklerinin karşılığını almaya hazırlanıyor.

 Yıllardır bu geleneğin devam ettiğine işaret eden köylüler, bağ bozumu oldukça zahmetli bir iş olduğunu, ancak yıllardır devam eden bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını ifade eti. Köylüler, artık bağların eskisi gibi, ürün vermediğini ama yine de gelenek haline gelmiş bağbozumunu devam etmeye çalıştıklarını belirterek, “Dedelerimizden, babalarımızdan öğrendik. Zor ve zahmetli bir iş olmakla birlikte eğlenceli bir çalışma. Biz gidip üzümü bağdan getiriyoruz, torbaların içine koyup, ayaklarımızla çiğneyerek, şire dediğimiz üzüm suyunu elde ediyoruz. Sonra şireyi büyük kazanlara koyup birkaç saat kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra kazanın altındaki ateşi söndürerek, şireyi birkaç saat dinlendirmeye bırakıyoruz. Dinlenen şire arıtılıyor ve sonra büyük kazandan şireyi çıkararak daha küçük leğen dediğimiz kazanlara koyup burada tekrardan dört beş saat kaynatıldıktan sonra pekmez elde ediyoruz” dedi.

 

 

 

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.