Partilerin seçim vaatlerinden olan gübre ve yemde katma değer vergisinin kaldırılması gerçekleşirse sofralar da ucuzlayacak.
Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği Genel Müdürü İrfan Güvendi, hem gübrede hem de yemde katma değer vergisinin (KDV) kaldırılmasının üreticinin ciddi oranda girdi maliyetlerini azaltacağını belirterek, "Bu da nihai tüketici, yani halkımızın sofrasına ucuzluk olarak yansıyacaktır" dedi.
AK Parti'nin 1 Kasım milletvekili seçimi öncesinde hazırladığı beyannamede yer alan gübre ve yemde KDV'nin kaldırılması vaadi, sektör temsilcilerini umutlandırdı.
Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, gübre ve yemde KDV'nin kaldırılacak olmasının tarım kesiminde sevinçle karşılandığını söyledi.
Dolardaki kur artışının çiftçiye ve sonrasında da halka yansımaması için gübredeki KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesini talep ettiklerini hatırlatan Güvendi, özellikle dolar kurundan ciddi oranda etkilenen gübrede KDV'nin kaldırılmasını bu anlamda çok önemsediklerini dile getirdi.
Çiftçinin doların artmasından etkilenmeme ihtimalinin olmadığının altını çizen Güvendi, şöyle konuştu:
"Mazotta dünya fiyatları aşağıya geldiği için artış dengelendi, çiftçi hissetmedi. Gübrede dünya fiyatlarında gerileme ise söz konusu değil. Geçen seneye göre dolar cinsinden yüzde 34 artış meydana geldi.
Bu da maliyetlere yüzde 34 değil de mazottaki düşüşten dolayı yüzde 30 gibi yansır. Hem gübrede hem de yemde KDV'nin kaldırılacak olması ciddi girdi maliyetlerini azaltacaktır. Bu da nihai tüketici yani halkımızın sofrasına ucuzluk olarak yansıyacaktır.
Bugün çiftçilerimizin taleplerinin çok daha ilerisinde bir adım gelmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Gübre ile yemde KDV'nin sıfırlanmasının sektöre ciddi ivme kazandıracağına ve çiftçiye nefes aldıracağına inanıyoruz."
Üreticinin maliyetinin yüzde 30'u gübre kaynaklı
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin de çiftçinin maliyetlerinin gübre, tohum, ilaç, mazot ve elektrikten oluştuğunu anlattı.
Gübrenin üreticilerin toplam maliyetinin yüzde 30'una denk geldiğine dikkati çeken Yetkin, gübrede KDV düzenlemesinin üretici açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Yetkin, bu vaadin yerine getirilmesi halinde üreticinin maliyetlerine yüzde 15-20 katkı sağlayacağını ifade etti.
Hayvancılık sektöründe de maliyetlerin yüzde 70'ini yemin oluşturduğunu belirten Yetkin, bu sektörde yeme ilişkin her türlü tasarrufun üretici ve tüketiciye olumlu yansıyacağını dile getirdi.
Yemde gerçekleştirilmesi vadedilen KDV düzenlemesinin hayvansal üretimin maliyetlerinde yüzde 17 civarında bir düşüşe karşılık geleceğini kaydeden Yetkin, bunun da son dönemde tartışmalara konu olan et fiyatlarına olumlu yansıyacağını vurguladı.
Söz konusu vaatlerin hem üreticinin maliyetlerini azaltacağının hem de gıda fiyatlarını düşürebileceğinin altını çizen Yetkin, ancak maliyet düşüşlerinin aracılara takılmaması ve üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki büyük makasın dengede tutulması gerektiğini ifade etti.
"Yem ham maddelerinde de KDV indirilmeli"
Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş da çiftçiye vadedilen yemde KDV indiriminin, yem ham maddeleri için de geçerli olması gerektiğini belirterek, "Yem üretimi yaparken kepek alıyoruz, kepek, buğday arpa gibi ürünlerin unu yapılırken çıkan atık madde.
Buğdayda, unda, ekmekte KDV yüzde 1 ama bundan atık madde çıkıyor KDV'si yüzde 8. Ay çekirdeğinin KDV'si yüzde 1, yem sanayinde kullanılan küspenin KDV'si yüzde 8" diye konuştu.
Yemde KDV indiriminin hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren üreticiye tam anlamıyla yansıtılabilmesi için yem sanayi ham maddelerinin KDV'sinin de indirilmesi gerektiğini savunan Karakuş, "Yem ve yem ham maddelerinde KDV yüzde 1'e indirilirse bu vaat amacına ulaşır o zaman hem yem sanayici hem de hayvancılık sektörü için gerçek ve adaletli fayda sağlanacaktır.
Bu vaat gerçekleşirse yemde yüzde 6-7 civarında yemde çiftçi için fiyat avantajı oluşacaktır. Yem sanayicinin de KDV oranında maliyet avantajı olacaktır" şeklinde konuştu.
Haber 7