PERVARİ BALININ KALİTESİ ARTACAK

Siirt'in Pervari ilçesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 210 dönümlük alanda "bal ormanı" oluşturulacak

Siirt'in Pervari ilçesinde oluşturulacak bal ormanıyla kara kovan balının veriminin ve kalitesinin arttırılması hedefleniyor.

Yaylalarında zengin floraya sahip Pervari'de üretilen kara kovan balının rekoltesinin ve kalitesinin yükseltilmesi amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığının "Bal Ormanı Eylem Planı" kapsamında bal ormanı oluşturulacak.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün yürüttüğü projeyle 210 dönümlük alana akasya ve ardıcın da aralarında bulunduğu, arıların çok sevdiği ağaçlar dikilecek.

Siirt Orman İşletme Müdürü Mehmet Ali Dedeoğlu, AA muhabirine, kentte bal ormanları oluşturulması için çalıştıklarını belirterek, ildeki ilk bal ormanının Pervari'de oluşturulacağını söyledi.

Projenin uygulanmasıyla sektöre ilginin daha da yoğunlaşacağını kaydeden Dedeoğlu, "170 bin lira tutarındaki projeyle Pervari'de daha kaliteli bal üretimi yapılacak. 210 dönümden oluşacak ormanda arıların sevdiği ağaçların fidanları dikilecek. Projeyle balın kalitesi yükselecek" diye konuştu.

"Yaylaya çıkmak zorunda kalmayacağız"

Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Emin Enüştekin de yaz mevsiminde yeterince polen ve nektar toplayacak bitki bulamayan arıların yaylalara göç ettiğini anlattı.

İlkbaharın yağışlı geçmesinin bal üretiminin olumlu etkilendiği anlamına gelmediğine dikkati çeken Enüştekin, şunları ifade etti:

"Bahar ayında bol yağış düştü, çok çiçek açtı ancak çiçekte nektar oranı çok az. Onun için nektarın bol olduğu yaylaya çıkmak zorunda kaldık. Bakanlığın projesiyle oluşturulacak orman, sektöre büyük katkı sunacak. Bu sayede hem yaylaya çıkmak zorunda kalmayacağız hem de balın kalitesi ve üretimi artacak."

Pervari Kaymakamlığınca 2013 yılında yapılan laboratuvar incelemesinde Pervari balının nem oranının yüzde 14, asit oranının yüzde 13, polarin değerinin ise 904 olduğu tespit edilmiş, Türkiye'de ün yapmış Anzer balına eş değer olduğu belirtilmişti.

Pervari balı, zengin florası ve bakir doğasıyla bilinen, rakımı 3 bin metre olan Herekol Dağı'ndaki arıcılar tarafından üretiliyor.

Dünya
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.