Oxford Üniversitesi Gıda Geleceği Martin Programı tarafından hazırlanan ve iklim değişikliğinin gıdaya erişim üzerinden yaratacağı etkiyi inceleyen bir rapor yayınladı.
Lancet Raporu'na göre iklim Değişikliği 2050 yılında 500.000'den fazla kişinin, gıda üretimindeki düşüş yüzünden ölümüne sebep olabilir. Araştırma, iklim değişikliğinin gıda üretiminde ve sağlık konusunda ciddi sonuçlara neden olacağını kanıtlıyor.
2050 yılında, sebze ve meyve üretimindeki düşüş ile yetersiz beslenmenin neden olduğu ölümler iki katına çıkabilir.
Oxford Üniversitesi'nden Dr. Marco Springmann'ın liderliğinde yürütülen çalışma, iklim değişikliğinin beslenme ve insan vücut kütlesi üzerindeki etkisini ölçen ve 2050 yılında ,155 ülkede iklim değişikliğinin gıda üretimindeki etkisinin neden olacağı ölümleri tahmin eden ilk yöntem olarak dikkati çekiyor.
Dr. Springmann araştırmasını "Araştırmaların büyük çoğunluğu gıda güvenliğine odaklanıyor, sadece küçük bir kısmı daha geniş kapsamlı bir biçimde tarımsal üretimin sağlık etkilerine bakıyor. Gıdaya erişimdeki değişiklikler, aynı zamanda beslenme yöntemlerini ve vücut ağırlığı ile ilişkili olan risk faktörlerini de etkiliyor. Yetersiz sebze - meyve alımı, yüksek kırmızı et kullanımı gibi riskler, kalp rahatsızlıkları, felç, kanser gibi hastalıkların artmasına ve bu hastalıklardan ölümlerin yükselmesine sebep olacak" diye özetliyor.
Araştırma, küresel sera gazı emisyonların düşürülmez ise, gıdaya erişimdeki ortaya çıkacak sorunların yol açacağı beslenme kaynaklı değişiklikler yüzünden, 2050 yılında 529.000 insanın yaşamını yitirebileceğini ortaya koyuyor.
Modelleme, eğer iklim değişikliği durdurulamaz ise toplamda 1.9 milyon insanın gıdaya erişim ve beslenme düzenindeki değişiklikler yüzünden 2050 yılına kadar hayatını kaybedeceğini gösteriyor.
TÜRKİYE 155 ÜLKE İÇİNDE 16'INCI SIRADA
Raporda analiz edilen 155 ülke içerisinde Türkiye de yer alıyor. Türkiye, 155 ülke içerisinde, en çok etkilenecek olan 16. Ülke olarak görülüyor. Rapora göre, 2050 yılında Türkiye'de, 2050 yılında, iklim değişikliğinin sadece gıda üretimindeki etkisi, 4060 kişinin hayatını kaybetmesine neden olacak.
Oxford Universitesi Gıda Geleceği Martin Programı'nın hazırladığı raporun tamamına http://press.thelancet.com/climatechange.pdf linkinden ulaşılabilir.
Radikal