EGE BÖLGESİ`NDE NARENCİYE ÜRETİMİNDE YÜZDE 23 AZALMA!

Geçen yılki donun rekolteyi düşürdüğünü belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, düşüşe rağmen döviz kurlarındaki artış nedeniyle ihracatta gerileme beklemediklerini söyledi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ege Bölgesi narenciye rekoltesinin tespiti amacıyla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne rekolte çalışması yaptırdı. Ziraat Mühendisleri Dr. Mehmet Tutar, Dr. Erol Küçük, Andaç Çavdar, Celal Şafak ve Fatih Çağır’dan oluşan ekip, İzmir, Muğla, Balıkesir ve Aydın’da üreticilerle bire bir görüşerek çalışma yürüttü. Çalışmada 2014/15 sezonunda 573 bin 598 bin ton olan Ege Bölgesi narenciye rekoltesinin, 2015/16 sezonunda 446 bin 130 ton’a gerileyeceği bulgusuna ulaştı. Tahmin Heyeti, 2014/15 sezonunda 286 bin 776 ton olan portakal rekoltesini bu sezon 256 bin 178 ton olarak hesapladı. Portakal rekoltesindeki düşüş yüzde 10 olarak tahmin edildi. Heyet, Ege Bölgesi’nde mandalina rekoltesini ise yüzde 30’luk düşüşle 152 bin 455 ton olarak öngördü. Mandalina rekoltesi 2014/15 sezonunda 219 bin 173 ton olmuştu.

Rekolte kaybı limonda yüzde 48

Bu yıl iç piyasada 10 lirayı gören limonun rekoltesinde yüzde 48’lik sert düşüş yaşandı. 2014/15 sezonunda Ege Bölgesi’nde 62 bin 449 ton olan limon rekoltesi, 2015/16 sezonunda 32 bin 419 ton olarak tahmin edildi. Bu verilere göre limon fiyatlarının önümüzdeki yıl sezon sonuna doğru 10 TL’yi de aşması sürpriz olmayacak. 2015/16 sezonunda, Ege Bölgesi’nde greyfurt rekoltesi ise 4 bin 213 ton olarak tahmin edilirken, Turunç rekoltesi 987 ton olarak öngörüldü. Ege Bölgesi narenciye rekoltesinde portakal yüzde 58’lik pay alırken, mandalina yüzde 34’lük pay ile ikinci sırada yer aldı. Rekoltede limonun payı yüzde 8 olurken, greyfurt yüzde 1’lik paya sahip oldu.

Geçen yıl ki don rekolteyi düşürdü

Geçen yılki don bu yılki rekolteyi düşürdü Mandalina da rekolte düşüşüne, geçtiğimiz yıl ağaçların çiçeklenme öncesi hava sıcaklığının eksi 10-12 derecelere düşmesinin yol açtığını belirten Seferihisar Mandalina Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Özay, şiddetli soğuğa maruz kalan bakımsız ve güçsüz ağaçların bu sezon meyve vermediğini, bunun da yüzde 30’ları aşan rekolte kaybına yol açacağını vurguladı. Özay, bu sezon kaliteli mandalinanın az olacağını, sezon koşulları nedeniyle üründe iyi bir fiyat beklediklerini söyledi. Üreticinin geçen yıl para kazanamadığını belirten Özay, “Pazarda en ucuz meyve mandalina. Bu yıl dalında kilosunun yaklaşık 90 kuruştan satılması gerekiyor. Çünkü, ürün az ve dolardaki artıştan dolayı üreticinin maliyetleri yüzde 30 arttı. Mandalinanın raftaki fiyatının da 3 TL’nin altında olmaması lazım” dedi.

Özay, pazara en erken giren mandalina cinsinin Adana, Mersin bölgesinde yetişen okitsu cinsi mandalina olduğunu, Çukurova’da pamuktan kaçan üreticinin çok sayıda okitsu mandalina ağacı diktiğini, bu nedenle satsuma ürün piyasaya çıktığı dönemde bile pazarda bol miktarda okitsu mandalina bulunduğunu vurgulayarak, “Okitsu, satsumaya göre daha ekşi ve aroması az. Klima olarak mandalina yetiştiriciliği açısından İzmir’in dünyada rakibi yok. Ne Yunan klementini, ne de İspanya klementinde bizim yetiştirdiğimiz satsumanın aromasını bulamazsınız” diye konuştu.

İhracat için önemli talep var

Seferihisar, Gümüldür ve Menderes’te dünyanın en lezzetli mandalinasının yetiştiğini söyleyen Ali Özay, şöyle konuştu: “Yeni mandalina plantasyonları oluşturan ülkeler var. Gürcistan, Azerbaycan, Mısır potansiyel rakipler olarak geliyor. Bu ülkelerde ağaçlar meyve vermeye başladı. Hırvatistan bizim Avrupa’daki pazarlarımızı etkiliyor. En büyük pazar Rusya ve Ukrayna. Seferihisar Mandalina Üreticileri Birliği olarak ürünü paketleme ve işleme tesisine sahip olmamız bize ihracat konusunda avantaj sağlıyor. Geçen yıl biz Sırbistan, Makedonya, Almanya, Rusya ve Ukrayna’ya ihracat yaptık. Ürünümüzü tamamen peşin sattığımız için ihracat miktarı sınırlı kaldı. Bu yıl da talep var. Özellikle Almanya ve Avusturya’dan önemli talepler aldık. Yine peşin satacağız” dedi İhracatın lideri mandalina Türkiye’nin 2014 yılında gerçekleştirdiği 942 milyon 212 bin dolarlık narenciye ihracatında mandalina 369 milyon 104 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken, limon 286 milyon 355 bin dolarla ikinci, portakal 190 milyon 13 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. Greyfurt ihracatından ise Türkiye 96 milyon 739 bin dolar döviz elde etti.

KALİTE KAYBI YOK

Ege Bölgesi’nde bu yıl gerek kış donları, gerekse çiçeklenme periyodunda yaşanan düşük sıcaklıklar ve yağışlar nedeniyle özellikle limonda ciddi bir verim kaybı yaşandığını ifade eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, “Narenciye ürünlerinin verimi düşük olmakla birlikte kalite kaybımız yok. Döviz kurlarında geri gidiş olmadığı takdirde ihracatta kaybımızın olmayacağını öngörüyoruz. 2015/16 sezonunu Türkiye geneli 1 milyar doların üzerinde ihracat rakamıyla geride bırakmayı hedefl iyoruz. 2014/15 sezonundaki ihracat rakamımız ise 942 milyon 212 bin dolar olmuştu” şeklinde konuştu.

Dünya
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.