Ergin dişiler 0.32-0.37 mm boyunda, oval ve çoğunlukla kadifemsi kırmızı renk- tedir. Fakat açık kırmızıdan mora kadar değişen renklerde olanları da vardır.
Vücutlarının üzerinde kabarcıklardan çıkan uzun kıllar bulunur. Erkekleri dişilere oranla daha küçük ve vücutları arkaya doğru daralır. Ergin ve nimfler 4 çift, larvalar 3 çift bacaklıdır. Yumurtaları 0.12 mm çapında, açık kırmızı renkte ve soğan şeklinde olup ucunda sap kısmı vardır ve sap sonunda çadırı andıran iplikçiklerle yaprağa bağlanır.
Kışı ergin veya yumurta döneminde geçirirler. Bir dişi 20-50 adet yumurtayı yaprak, meyve ve sürgünlere bırakır. Sıcak havalarda yumurtadan ortalama bir hafta içinde çıkan larvalar yaprak ve sürgünlerde gezinir ve beslenirler. Yumur- tadan çıkan larvalar üç kez gömlek değiştirdikten sonra ergin olurlar. Yumurtadan ergin oluncaya kadar geçen süre sıcaklığa bağlı olarak 2-5 haftadır. Kırmızı örümcekler daima yaşlı yapraklardan genç ve taze yapraklara doğru göç eder. Yılda 10-15 döl verir.
Zarar Şekli, Ekonomik Önemi ve Yayılışı
Kırmızı örümcekler turunçgil yapraklarını ve meyvelerini sokup emerek beslenirler. Emgi yerlerinde soluk lekeler meydana gelir. Zararın devam etmesi sonucu bu soluk lekeler artar, birbirleri ile birleşir, yapraklar gümüşi bir renk alır. Böyle yapraklar kurur, dökülür ve sürgünlerin ölümüne neden olur. Zararlı yoğun olarak bulunduğu ağaçların zayıf düşmesine ve buna bağlı olarak meyve kalitesi ve verimin azalmasına neden olur. Tüm turunçgil alanlarında yaygındır.
Konukçuları
Tüm turunçgil çeşitleri ile bazı süs bitkileri konukçularıdır.
Doğal Düşmanları ve Etkinlikleri
Turunçgil kırmızı örümceğinin önemli predatörleri vardır. Türkiye'nin değişik yörelerindeki turunçgil bahçelerinde Phytoseiidae (Acarina) familyasına bağlı 9 tür predatör saptanmıştır.
- Anthoseius recki (Wains)
- Amblyseius finlandicus (Ouds)
- A. largoensis (Muma)
- A. potentillae (Garman)
- A. rubini S.A.
- A. stipulatus Athias-Henriot Euseius scutalis (Athias-Henriot) Phytoseius finitimus Ribaga Typhlodromus athiasae P.-S.
Bu familya dışındaki diğer önemli predatörleri şunlardır:
- Scymnus quadriguttatus M. (Col.: Coccinellidae)
- S. levaillanti Muls. (Col.: Coccinellidae)
- S. rubromaculatus Goeze. (Col.: Coccinellidae)
- Clitostethus arcuatus Ros. (Col.: Coccinellidae)
- Stethorus gilvifrons Muls. (Col.: Coccinellidae)
- S. punctillum Weise (Col.: Coccinellidae)
- Conwentzia hageni Banks. (Neur.: Coniopterygidae)
- Semidalis aleyrodiformis (Stephens) (Neur.: Coniopterygidae)
-
Orius minutus L. (Hem.: Anthocoridae)
-
Cardiastethus nazarenus Reuter (Hem.: Anthocoridae) Scolothrips longicornis Pries. (Thys.: Thripidae)
Bu doğal düşmanlardan özellikle Phytoseiidler, Stethorus spp. ve S. longicornis Kırmızı örümceklerin en önemli doğal düşmanlarıdır. Bu doğal düşmanlarla birlikte diğerleri Kırmızı örümcek populasyonunu baskı altında tutabilmekte ve bu nedenle kimyasal mücadeleye genellikle gerek duyulmamaktadır.
Mücadelesi
Kültürel Önlemler
- Bahçeler mümkün olduğu kadar yabancı otlardan temiz tutulmalıdır,
- Ağaçların bakımlı olmasına özen gösterilmelidir,
- İyi bir sulama programı ile ağaçların su stresine girmesi önlenerek zararlının popülasyon artışı engellenmelidir.
- Tozlar doğal düşmanların faaliyetlerini büyük ölçüde engellediği için bahçeler arasındaki yollardan bahçeye gelebilecek tozlar engellenmelidir.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama Zamanı
İlkbaharda turunçgil bahçelerinde şubat sonu-mart başında, büyüteç ile yaprakların alt ve üst yüzeyindeki hareketli bireyler sayılır. On yaprakta 4-9 canlı birey var ise yazlık yağlar ile, eğer üstündeyse akarisitlerden biriyle mücadele yapılmalıdır. İlaçlamaya zararlının taze sürgünlere geçmeden önce yani çiçeklenmeden önceki devrede başlanmalıdır. Bu devre geçirilmiş ise meyve bağladıktan bir hafta sonra da ilaçlama yapılabilir.
Kullanılan İlaçlar ve Dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan Bitki Koruma Ürünleri kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır. Kükürt veya bileşiminde kükürt bulunan preparatların kullanılması durumunda turunçgil ağaçlarına en az bir ay geçmeden yazlık yağlar atılmamalıdır.
Kullanılacak Alet ve Makineler
İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya motorlu bahçe pülverizatörü, kullanılır.
İlaçlama Tekniği
Ağaçların içi ve dışı, yaprakların alt ve üst yüzeyleri iyice ilaçlanmalıdır. Günün en sıcak ve yapraklardaki çiğ dolayısıyla sabahın erken saatlerinde ilaçlama yapılmamalıdır.
Uygulamanın Değerlendirilmesi
Uygulamanın yapıldığı bahçelerde ilaçlamadan 15 gün sonra kontrol edilen yapraklarda canlı bireyler on yaprakta dört adedin altında ise kimyasal mücadele başarılı kabul edilir.
tarim.gov.tr