DÜNYA DEVLERİ BULUŞUYOR: ÇİN VE ABD ARASINDA TARIMSAL İŞBİRLİĞİ PATLAMASI

Uzmanlar, Çin'in dünyanın en büyük soya fasulyesi ithalatçısı ve ABD'nin dünyanın ikinci en büyük yağlı tohum üreticisi olarak bilindiği bu anlaşmaların türünün ilk örneği olduğunu belirtti. Çinli emtia ithalatçıları, ABD'deki tarım ürünleri üreten şirketlerle milyarlarca dolar değerinde sözleşmeler imzaladı. Yetkililer ve uzmanlar, bu anlaşmaların ABD tarım sektörüne önemli bir katkı sağlayacağını ve genel ekonomik ve ticari faaliyetler arasındaki piyasa beklentilerini destekleyeceğini vurguluyor.

Pazartesi günü Iowa eyaletinin Des Moines kentinde düzenlenen Çin-ABD Sürdürülebilir Tarımsal Ticaret Forumu'nda toplam 11 ticari anlaşma imzalandı. Uzmanlar, bu anlaşmaların 2017'den bu yana imzalanan türünün ilk örneği olduğunu kaydetti. Anlaşmalar, çoğunlukla soya fasulyesini içerse de mısır, sorgum ve buğday gibi diğer ürünleri de kapsıyor.

Çin'in ABD Büyükelçisi Xie Feng, forumda yaptığı konuşmada, Çin ve ABD arasındaki tarımsal işbirliğinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Çin'in yüksek kaliteli tarım ürünlerine olan talebinin artacağını ve ülkenin dünya standartlarında bir tarımsal güç merkezi haline gelme yolunda ilerleyeceğini sözlerine ekledi. Bu, tarımsal bilim ve teknoloji inovasyonunu teşvik ederek geniş Çin-ABD işbirliği fırsatlarına kapı açacaktır.

ABD Tarım Bakanlığı'nda ticaret ve dış tarım işlerinden sorumlu müsteşar yardımcısı olarak görev yapan Jason Hafemeister, "Bu sözleşmeler, ABD'li üreticilerin tarımsal avantajlarımızın olduğu yerlere yatırım yapmalarına olanak tanıyor" dedi.

Çin, bu yılın ilk dokuz ayında ABD'den soya fasulyesi ithalatını artırarak, Brezilya'dan da büyük miktarlarda soya fasulyesi ithal etti. Bu anlaşmalar, ABD'nin tarımsal ihracatı için ticari güveni artırarak önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

ABD Soya İhracat Konseyi CEO'su Jim Sutter, bu işbirliğinin başarılı ikili ekonomik ve ticari ilişkiler için temel oluşturacağını vurguladı.

Küresel ekonomik belirsizliklerin hüküm sürdüğü bir dönemde, Çin ve ABD arasındaki işbirliği ve diyaloğun önemli olduğunu belirten uzmanlar, her iki ülkenin ekonomik kalkınma ve dünya barışı için güçlü ilişkilerini sürdürmesi gerektiğini söylüyor.

Çin Uluslararası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Akademisi'nde kıdemli araştırmacı olan Zhou Mi, bu tür işbirliği eylemlerinin, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını korumak ve jeopolitik gerilimlerin ortasında iş dünyasını desteklemek için gerekliliğini vurguluyor.

asianews.network
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.