Yaz aylarında bayıla bayıla yediğimiz dondurmanın aslında orkide olduğunu biliyor muyuz? Dondurma ve salep yapımı için kazılan orkide soğanının nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.
AŞIRI VE BİLİÇSİZ TOPLANIYOR
Avrupa ve Orta Doğu'nun en zengin ülkelerinden biri olan ülkemiz de, özellikle içecek ya da dondurma yapımında kullanılan salebin elde edildiği orkideler aşırı ve bilinçsiz toplama nedeniyle hızla tükeniyor.
HEPİMİZİN BİLDİĞİ SALEP İŞTE
Doğada yabani olarak bulunan orkide soğanını aslında hepimiz salep olarak biliyoruz. Dondurma ve salep yapımında kullanılan orkide soğanını bilinçsizce topraktan kazıp yok ediyoruz.
CEZASI VAR
Asıl değeri ve önemi bilinmeyen sırf köylüye para kazandırması için köklenip satılan ve git gide doğada yok olma tehlikesi yaşayan orkidenin satılması yasak.
KEYFİMİZCE YOK EDİYORUZ
Türkiye'de bulunan 140 çeşit orta kuşak orkidesinin yumrulu olanlarının hemen hepsinden salep elde ediliyor ve bunların büyük bir kısmı sadece Muğla ve çevresinde yetişiyor. Salep yapılması amacıyla her yıl tahrip edilen orkideler yöredeki aşırı yapılaşma ve çevre kirliliğinin etkisiyle de yok oluyor.
TABİİ Kİ AVRUPA'DA KORUNUYOR
Avrupa ülkelerinde koruma altındaki orkidelerin köklerinin tahrip edilemeyeceği gibi, çiçeklerinin bile koparılmasına izin verilmiyor. Orkidelerin korunmasıyla aslında ülkemizin zenginlikleri de koruma altına almış olacağız.
BİLİNÇLİ OLMALIYIZ
Orkide bitkisi oldukça hassas ve zor üreyen bir tür, yumru ve yaprakların bazıları 2 ile 4 sene bazı türleri ise 15 ile 16 sene de meydana geliyor. Orkide bitkisini bizler koruyarak ve bu konularda bilinç sahibi olarak gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız.
Tarim.com.tr