DONDURMA YERKEN DOĞADA NELERİ YOK ETTİĞİMİZİN FARKINDA MIYIZ ?

Yaz aylarında bayıla bayıla yediğimiz dondurmanın aslında orkide olduğunu biliyor muyuz? Dondurma ve salep yapımı için kazılan orkide soğanının nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

AŞIRI VE BİLİÇSİZ TOPLANIYOR

Avrupa ve Orta Doğu'nun en zengin ülkelerinden biri olan ülkemiz de, özellikle içecek ya da dondurma yapımında kullanılan salebin elde edildiği orkideler aşırı ve bilinçsiz toplama nedeniyle hızla tükeniyor.

HEPİMİZİN BİLDİĞİ SALEP İŞTE 

Doğada yabani olarak bulunan orkide soğanını aslında hepimiz salep olarak biliyoruz.  Dondurma ve salep yapımında kullanılan orkide soğanını bilinçsizce topraktan kazıp yok ediyoruz.

 CEZASI VAR  

Asıl değeri ve önemi bilinmeyen sırf köylüye para kazandırması için köklenip satılan ve git gide doğada yok olma tehlikesi yaşayan orkidenin satılması yasak.

KEYFİMİZCE YOK EDİYORUZ 

Türkiye'de bulunan 140 çeşit orta kuşak orkidesinin yumrulu olanlarının hemen hepsinden salep elde ediliyor  ve bunların büyük bir kısmı sadece Muğla ve çevresinde yetişiyor. Salep yapılması amacıyla her yıl tahrip edilen orkideler yöredeki  aşırı yapılaşma ve çevre kirliliğinin etkisiyle de yok oluyor.

TABİİ Kİ AVRUPA'DA KORUNUYOR 

Avrupa ülkelerinde koruma altındaki orkidelerin köklerinin tahrip edilemeyeceği gibi, çiçeklerinin bile koparılmasına izin verilmiyor. Orkidelerin korunmasıyla aslında ülkemizin zenginlikleri de koruma altına almış olacağız.

BİLİNÇLİ OLMALIYIZ

Orkide bitkisi oldukça hassas ve zor üreyen bir tür, yumru ve yaprakların bazıları 2 ile 4 sene bazı türleri ise 15 ile 16 sene de meydana geliyor. Orkide bitkisini bizler koruyarak ve bu konularda bilinç sahibi olarak gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız.

Tarim.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.