2014 yılında doğal yöntemlerle sağlıklı besinler üretmek için Ankara'da bir çiftlik kuran Halil Emrah Sarıaydın ve ortakları hedeflerine ulaşırlarken bir yandan da özenle yetiştirdikleri özgür tavuklarıyla üretim yapmanın heyecanını yaşıyorlar.
Sarıaydın Çiftliği ortaklarından Halil Bey, çiftlikleri ve ürünleri hakkında sorularımızı yanıtlarken bir yandan da ürünlerini her aşamada özenle takip ederek müşterilerinin sofralarına nasıl ulaştırdıklarını bizlerle paylaştı.
Halil Bey öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Tarımsal üretim ile uğraşmaya nasıl karar verdiniz? Kaç yıldır bu işle uğraşıyorsunuz? Çiftliğin kuruluş öyküsünü bizlerle paylaşır mısınız?
1983 yılında Ankara'da doğdum, evli ve bir çocuk babasıyım. Ankara'da ikamet ediyorum.Biz doğa dostu yöntemlerle üretilen sağlıklı besinlere herkesin ulaşması gerektiğine inanan bir işletmeyiz. Endüstriyel gıdaların insan sağlığına olan zararlarının farkındayız. Her şeyden önce kendimiz manevi hassasiyetlerimize duyarsız, kimyasallarla zehirlenmiş ve genetiği değiştirilmiş gıda tüketmek istemiyoruz. Hem akrabam hem de ortaklarım olan Ahmet ve Mustafa SARIAYDIN ile bu anlayışta birleştikten sonra, Kasım 2014 de, yediklerimiz ve sevdiklerimize yedirdiklerimiz konusunda duyarlı ve bilinçli seçimlere yönelmek için yapabileceğimiz şeyler var diyerek çıktık bu yola. İşte Sarıaydın Çiftliği bu fikrin bir meyvesidir.
Çiftliğinizde ürettiğiniz ürünler hakkında bilgilendirir misiniz? Kaç tavuğunuz var ve günlük verimleri ne kadar? Bal üretiminiz ile ilgili neler söylersiniz?
Sarıaydın çiftliğindeki tavuk ve yumurta üretimi aslında kompleks bir yapıya sahiptir. Hayvanlarımıza endüstriyel yem yedirmediğimiz için yem üretiminide kendimiz yapıyoruz. Bu açıdan bakılacak olursa üretim listemizin içine bir çok hububat meyve ve sebze dahil edilebilir. Hayvansal üretim özelinde bakılacak olursa şuan 3 kalem ürünümüz bulunmaktadır. Bunlar, bütün karkas tavuk, günlük yumurta ve baldır. Çiftliğimiz açık gezinme ve kapalı barınma alanında toplam 5.000 baş kapasiteye sahiptir. Bal üretimimiz ticari olmaktan daha çok hobi amaçlıdır. İhtiyaç fazlası üretim olursa piyasaya arz edilmektedir.
Tavuklarınızı yetiştirirken ve beslerken özel olarak dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir? Özel bir ırk seçimi yapıyor musunuz?
Tavuklarımızın tümü Free Range (Serbest Dolaşım)'a uygun Lohman Brown, Ataks, Susex, Rhode Island Red, Label Rouge ve köylülerden temin ettiğimiz yerel ırklardır. Bu hayvanların ortak genel özelliği yavaş gelişmeleri ve salma besiye uygun olmalarıdır. Yumurtadan çıkan civcivler bahçeye 30 gün sonra çıkabilirler. Kesim ağırlığına 80-120 gün süresinde erişen bu hayvanlar o zamana kadar özgürce dolaşıp otlayarak büyürler. Etleri endüstriyel piliçlerin etlerine göre; daha sert, daha az sulu ancak daha lezzetli ve aroması yüksektir. Herhangi bir antibiyotiğe maruz kalmadıkları ve sürekli gezdikleri için tendonları güçlüdür. Bu durumda haşlandıkları suyun jöle ve lezzet bakımından zengin olmasına sebep olur. Serbest dolaşım alanları olduğu için özgür tavuklarımız yonca, ot, solucan, böcek, sinek gibi doğal rejimlerinde bulunana her türlü besini almaktadır.
Özgür Tavuklarımız doğal beslenme alanlarında büyüdükleri için hastalıklarla mücadele kimyasallar ile değil bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlanır. Hayvanlarımıza asla antibiyotik ve antikoksidioz verilmez. Hayvanlarımızın sağlığı veteriner hekimimiz tarafından koruyucu hekimlik yöntemleri uygulanarak sağlanmaktadır. Hasta olanlar karantinaya alınır ve derhal üretimden çıkarılır. Sterilizasyon için toz kireç kullanılır.
Ürünlerinizin satış ve pazarlamasını nasıl yapıyorsunuz? Nasıl bir süreç işleniyor?
Ürünlerimiz için özel olarak oluşturulmuş bir pazarlama ağımız yok, tamamen müşteri memnuniyeti ve tavsiyesi üzerine oluşmuş bir müşteri kitlemiz var. Bunun yanı sıra çiftliği ve üretim şeklimizi anlatmak için kurduğumuz sariaydinciftligi.com internet sitemizden online sipariş verilebilmektedir. Ankara içerisindeki ürün teslimatlarını kendi ekibimiz evlere teslim etmekte, şehir dışından gelen siparişler ise validasyonu yapılmış özel köpük kutular içerisinde şoklanmış şekilde kargo ile teslimatı yapılmaktadır.
Röportaj : Hayal Senem Sayan