ÇÖREK OTU ÇİFTÇİSİ : AHMET DEDE ŞAHİNLİ

Kırıkkale'de yaklaşık 45 yıldır tarımsal üretimle uğraşan çiftçi Ahmet Dede Şahinli ile çörek otu yetiştiriciliğini konuştuk.

Kırıkkale'nin Keskin İlçesine bağlı Gülkonak Köyü'nde 45 yıldır tarımsal üretimle uğraşan ve tarımsal üretime hiç ara vermeden devam ederken aynı zamanda yenilikçi bir çiftçi olmak için uğraştığını söyleyen Ahmet Dede Şahinli ile çörek otu yetiştiriciliğini, çörek otunun faydalarını ve kullanım alanlarını sizler için konuştuk.

Sayın Ahmet Dede Şahinli sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Kaç yıldır tarımsal üretimle uğraşıyorsunuz? 

Ben Kırıkkale ili Keskin İlçesine bağlı Gülkonak Köyü'nde yaklaşık olarak 45 yıllık bir çiftçiyim. Çiftçiliğe hiç ara vermeden elimden geldiği müddetçe yenilikçi bir çiftçi olmak için çaba sarf ediyorum. 45 yıldan bu yanada tarımın içindeyim.

Üretim yeriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz? Çörek otu yetiştiriciliğinde yıllık verim miktarınız ne kadardır? 

Yaklaşık olarak 1200 rakımlı Gülkonak Köyü'nde 40 yıldır kıraç arazide çörek otu yetiştirmekteyim. Yalnız iki yıldan bu yana ticari anlamda üretim yapmaktayım. Yıllık verim miktarımız ise kıraç arazide dekarda 100 kilogram kadardır.

                   

Çörek otu, yağıyla, çiçeğiyle ve ekstratlarıyla pek çok farklı şekilde değerlendirilebilen bir bitki olarak başlıca faydaları nelerdir?

Bitkisel tedavide kullanıldığından dolayı sağlıkla ilgili bitkisel ilaçların çoğunda bulunmaktadır. Çörek otu tam bir vitamin deposudur. Birçok vitamin ve etken maddesi olduğu için birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Omega-6 ve Omega-3 bakımından çok zengindir. Kalsiyum ihtiyacınız varsa, o zaman sizlerde günce 1 avuç tüketmeniz gerekmektedir. Sodyum ve demir ayrıca fosfor da içerisinde barındırmaktadır. Yapılan araştırmalarda, A vitamini, B vitamini, B12 ve B2 vitamini açısından da çok etkili olduğu ve tam bir vitamin kaynağı olduğu bilinmektedir.

 

Ürettiğiniz ürünlerin satış ve pazarlanmasıyla ilgili süreci bizlerle paylaşır mısınız?

Ürünüm hazır olduğunda çörek otu alım satan yapan firmaları arayarak elimde bulunan çörek otu miktarını belirtip genellikle pazarlık usulü ile satmaktayım. 

Bir üretici olarak devlet tarafından verilen desteklemeleri yeterli buluyor musunuz? Başta siz olmak üzere üreticilerin yaşadığı sorunlar nelerdir? 

Desteklemeleri yeterli bulmuyorum. Benim üretim bölgemde çörek otu desteği bulunmamaktadır. Çörek otunun satışı konusunda sadece firmalar alım yaptığı için çoğu çiftçi bu durumdan dolayı artık üretim yapmamaktadırlar. Ben tanıştığım firma aracılığı ile pazarladığımdan dolayı üretim yapıyorum. Çörek Otunun 1 dekara maliyetini hesaplarsak ; Sertifikalı Tohum:20TL, Mazot:18TL, Gübre:20TL, İlaç:5TL, Biçer:15TL, Hasat Verim ise 100 Kg'dır.

Röportaj : Hayal Senem Sayan

Ahmet Dede Şahinli'nin üretim ve çörek otu ekimi videosu...

 

  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.