ÇÖLYAK HASTALARININ UMUDU SORGUM BİTKİSİ

Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi gıda, yem, sağlık ve yakıt sanayisine kadar geniş bir kullanım yelpazesi olan 'Sorgum' bitkisini yetiştirerek çölyak hastalarına umut oluyor.

 Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERUTAM) tarafından Erciyes Üniversitesi Merkez Kampüs’ü içerisinde bulunan Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Yıldırım Beyazıt Çiftliği’nde dünyada önemli bir tarım bitkisi olan 'Sorgum' bitkisi yetiştiriliyor. 

 Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Kaplan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’de darı olarak da bilinen bu bitkinin anavatanı Afrika olmasına karşın çok eski dönemlerde Türkiye’ye getirilerek özellikle 1960’lara kadar tarımı yapılan bir bitki olduğunu söyledi. İlerleyen süreçte bitkinin ekilmemeye başlanmasına karşın dünyanın en popüler tarım bitkilerinden bir tanesi olduğunu belirten Kaplan, bitkinin literatürde dünyada beşinci önemli tahıl olarak geçtiğini ifade etti. 

 Sorgum bitkisinin gıda, yem, sağlık ve yakıt sanayiine kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Kaplan, “Özellikle Asya bölgesinde sıklıkla kullanılan sorgum bitkisi, bizim için buğday ne ise Asyalılar içinde sorgum o demek. Tohumunun özellikle ekmek olarak yoğun kullanımı var. Avrupa’da ve Amerika’da tohumlarını artık insan beslenmesi için yoğun bir şekilde kullanmaya başladılar.” dedi. Değerlendirme alanlarının fazlaca yeterli olduğuna da değinen Kaplan, “Çölyak hastaları için alternatif bir gıda bu. Çölyak için marketlerde satılan bisküvi, makarna gibi gıda ürünleri ciddi anlamda bedel ile satılmakta. Bu bitkinin ülkemizde yoğun üretiminin ardından bu fiyatlarında aşağı düşeceğine inanıyorum.” diye konuştu.

 Yrd. Doç. Dr. Kaplan, gıda ve sağlık sektörüne olan faydalarını sıraladığı sorgum bitkisinin biobenzin yapımında kullanılan şeker kamışından sonraki en fazla kullanılan bitki olduğunun altını çizdi. Kaplan, sorgum bitkisinin ülkeye yapacağı katkının ciddi boyutlarda olacağını ve yaptıkları tarımsal ıslah çalışmalarıyla birlikte bu ürün hasat veriminin artırılmasının mümkün olduğunu söyledi.

BUGÜN
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.