Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yazgan, Çin'e bu yaz kiraz ihraç edileceğini açıkladı.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Çin'e yapılacak kiraz ihracatı çerçevesinde bu ülkeden bir heyetin kısa süre önce üretim alanlarıyla tesislerde incelemelerde bulunduğunu ve şu anda gözlem sonuçlarına ilişkin raporunun beklendiğini belirterek, "Bu yıl Çin'e kiraz ihracatımızın az da olsa başlayacağını öngörmekteyiz." dedi.
Antalya'da geçen sene gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi'nde Türkiye ile Çin arasında imzalanan, "Türk Kirazlarının Çin'e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü", Türk kirazına Çin pazarının kapılarını açtı.
Konuya ilişkin bilgi veren Yazgan, bu sene özellikle "erkenci" bölgelerde olumsuz hava koşulları yüzünden geçmiş yıllara oranla ürün kayıpları yaşandığını söyledi.
İlkbahar yağışlarının olumsuzluklarının da bu yıl daha belirgin olarak görüldüğünü anlatan Yazgan, az olan ürün miktarı nedeniyle 2016 yılı için rekolteyle ilgili tahminde bulunmanın doğru olmayacağını dile getirdi.
Şu an itibarıyla orta ve geç dönemde yapılacak üretimlerde ise herhangi bir sorun görmediklerini belirten Yazgan, olumsuzluklara rağmen 2016 yılı beklentilerinin kıyı ve iç bölgelerde karşılanabilecek gibi olduğunu ifade etti. Yazgan, üründeki irilik ve kalitenin de umut verici olduğunu bildirdi.
Dünyada kiraz üretiminde birinci olan Türkiye'nin, ihracata dayalı çeşitlerin artırılması ve yeni pazarların devreye girmesiyle yakın zamanda ihracatta da ilk sıralara çıkacağını ifade eden Yazgan, bu çerçevede Çin ile yapılan anlaşmanın, üreticilerde önemli bir beklenti oluşturduğunu söyledi. Yazgan, şunları kaydetti:
"Oysa ki, imzalanan anlaşma gereği yapılması gereken birçok uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamaları zamanında ve gerektiği koşullarla yerine getirebildiğimiz, ayrıca bu uygulamaların Çin Tarım Bakanlığı denetmenlerince uygun bulunması durumunda kiraz ihraç edebileceğimiz maalesef bilinmemektedir. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili Çin Tarım Bakanlığı heyeti ülkemize denetim amaçlı ilk ziyaretini gerçekleştirmiş, gözlemler sırasında genel olarak belirgin bir sorunla karşılaşılmamakla beraber gözlem sonuçlarının raporu beklenmektedir. Bu yıl Çin'e kiraz ihracatımızın az da olsa başlayacağını öngörmekteyiz. Bu başlatılan çalışmanın sonuçlarının her iki ülke tarafından da kabul edilip yürütülmesi ve yüksek miktarlarda ihracat yapılabilmesi konusu birkaç yıllık zorlu bir süreçten sonra gerçekleşebilecektir."
Türk kirazının dünyadaki en önemli alıcılarının 2015 yılı verilerine göre sırasıyla, Almanya, Rusya, Hollanda, Norveç, İsveç, Irak, İngiltere, İtalya, Belçika ve Danimarka olduğunu belirten Yazgan, geçen sene toplam 122 milyon 77 bin dolar olarak gerçekleşen kiraz ihracatının, 51 milyon 636 bin dolarlık kısmının Almanya'ya, 21 milyon 502 bin dolarlık kısmının ise Rusya'ya yapıldığını kaydetti.
Dünya