CEVİZ ÜRETİMİ TEŞVİKLE KAYIT ALTINA ALINMALI

Türkiye'nin önemli ceviz üretim merkezlerinden Kırşehir'in Kaman ilçesinde çiftçiler, fındıkta olduğu gibi cevize de teşvik primi verilerek satışının kayıt altına alınmasını istiyor.

Kaman Ziraat Odası Başkanı İbrahim Öncül, Eylül ayının 15'inden sonra ilçede ceviz hasadının başlayacağını ifade ederek son 3-4 yılda yaşanan don olayları nedeniyle üreticilerin zarar ettiğini belirtti.

Geçen yılki olumsuz hava koşulları nedeniyle cevizin yüzde 80'inin zarar gördüğünü, bu yıl nisan ayındaki don olayının da verimi yüzde 50 etkilediğini vurgulayan Öncül, üreticinin cebinden harcayarak ürüne yatırım yapmaya devam ettiğini söyledi.

Ceviz Eylem Planı'nın 2012 yılında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından Kaman'da açıklandığını hatırlatan Öncül, bu tarihten itibaren ceviz üretimine ciddi yönelme olduğunu, kapama ceviz bahçesinin 10 bin dönüme yaklaştığını kaydetti.

Kayıt olmadığı için rekolte tahmini yapılamıyor

Öncül, ürünün satışının kayıt altına alınmadığı için rekolte tahmini de yapamadıklarına işaret ederek fındıkta olduğu gibi cevizde de ton başına teşvik verilmesi halinde satışın hem kayıt altına alınabileceğini hem de devletin gelir elde edeceğini kaydetti.

Bu sayede üreticinin de arazilerini Çiftçi Kayıt Sistemi'ne aldıracağını söyleyen Öncül, "Ceviz üretimi kayıt altına alınarak teşvik verilmeli. Çiftçiler için önemli bir ürün. Fındıkta olduğu gibi cevizde de ton başına teşvik verilerek aynı zamanda ürün satışı kayıt altına alınabilir. Çiftçi de sattığı cevizin faturasını müstahsilden alır. Ceviz üretim alanları Çiftçi Kayıt Sistemi'ne alınır. Dolayısıyla yıllık rekoltemizi de belirlemiş oluruz." dedi.

10 bin dönüm kapama ceviz bahçesi var

Kaman'da arpa, buğday, nohut gibi tahıl ürünlerine prim verildiği için hem kayıt altına alınabildiğini hem de rekolte tahminin yapılabildiğini belirten Öncül, "Kaman'da yaklaşık 10 bin dönüm kapama ceviz bahçesi var. Kayıt rekoltesi konusunda bir rakam tutulamıyor. Arpa, buğday, nohut gibi cevizin satışı kayda girmediği için tam rekolte tahmin edilemiyor. Ceviz üretimine prim verilir, kayıt altına alınırsa ilçemiz ciddi bir üretim kapasitesine kavuşabilir." diye konuştu.

Ceviz üreticisi Halit Alkan da Ceviz Eylem Planı'ndan sonra köylerinde üzüm bağlarının ve sulak alanlara yakın arazilerin bile kapama ceviz bahçelerine dönüştürüldüğünü ifade ederek teşvik primi verilmesi halinde üretimin artacağını ve üretim tesislerinin kurulmasına vesile olabileceğini söyledi.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.