BİRLEŞMİŞ MİLLETLER BAKLAGİLLER YILINI KUTLUYOR

Birleşmiş Milletler (BM), İtalya'nın Roma şehrindeki Gıda ve Tarım Örgütü'nde (GTÖ) 2016 Uluslararası Baklagiller Yılını resmen başlatıyor.

Birleşmiş Milletler, Gıda ve Tarım Örgütü’nde 2016 Uluslararası Baklagiller Yılını resmen başlatılırken, Küresel Baklagil Endüstrisi ise Uluslararası Baklagiller Yılını kutluyor. 68’inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2016’yı Uluslararası Baklagiller Yılı ilan etmesinin sebeplerinden biri, baklagillerin diyabetin engellenmesi ve kontrolü, kalp hastalıkları ve kolesterolün azaltılması ve kansızlığın önlenmesi gibi insan sağlığı sorunlarında iyileşme sağlanmasına yardım edebilmesidir. Ayrıca baklagiller sıklıkla kilo kontrolü ve kilo verme programlarında da kullanılıyor. Tüm dünyada akut veya kronik yetersiz beslenmeden mustarip 800 milyonun üzerinde insan ve kötü beslenme sebebiyle giderek artan sağlık sorunları varken, 2016 Uluslararası Baklagiller Yılının amacı, zengin gıda değerine sahip bu yiyeceklerin küresel gıda güvenliği ve beslenme konularında sahip olduğu vazgeçilmez önemi gözler önüne sermek. Uluslararası Baklagiller Yılı (UBY), gıda zincirinde bitki bazlı proteinlerden daha iyi yararlanılmasını sağlayacak bağlantılar kurulmasını, küresel baklagil üretiminin (özellikle küçük toprak sahiplerince) artırılmasını, ekin rotasyonlarının teşvik edilmesini ve baklagil ticaretinde karşılaşılan zorluklarla başa çıkılmasını sağlayacak.

“Baklagiller”, kuru fasulye, kurutulmuş bezelye, nohut ve mercimeği içeren, kurutulmuş yenilebilir bakla tohumlarıdır. Bu çok çeşitli temel gıda grubu tüm dünyadaki medeniyetler tarafından 10 bin yılı aşkın süredir yetiştirilmektedir. Yüksek protein, lif, vitamin ve aminoasit oranlarına sahip olmalarının yanında sağlıklı ekinlerdir. Baklagiller, Dünya Gıda Programının gıda destek stratejilerinde kullandığı ‘gıda sepetine’ dahildir.

Küresel Baklagil Konfederasyonu’nun (KBK) Başkanı Hüseyin Arslan’a göre, baklagiller açlığı ortadan kaldırmanın yanında, obezite ve diyabet gibi kronik sağlık sorunlarının üstesinden gelinmesinde çok büyük bir potansiyele sahip. Arslan, “BM’yi baklagillere ve baklagillerin küresel gıda güvenliği ve beslenme konularındaki önemine odaklanmasından ötürü kutluyoruz” dedi.

KBK’nın UBY Komitesi Başkanı, BM Uluslararası UBY Yönlendirme Komitesinin KBK temsilcisi ve Hakan Foods CEO’su Hakan Bahçeci, “Baklagiller gelişmiş ve gelişmekte olan dünya için çok önemli gıda kaynaklarıdır. Bu sebeple BM’ye ve GTÖ’ye 2016’yı Uluslararası Baklagiller Yılı ilan etmelerinden ötürü minnettarız. Umuyoruz ki bu yıl, baklagilleri 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin ve yakın zamanda BM tarafından New York’ta kabul edilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin merkezine yerleştirecek ve baklagilleri insanların beslenmesinin en önemli unsuru haline getirecek” dedi.

KBK’nın İdari Başkan Yardımcısı ve Hindistan Baklagil ve Tahıl Kurumu (HTBK) Başkanı Pravin Dongre ise “Ayrıca baklagillerin daha geniş çaplı toplumsal faydaları da bulunuyor. Gelişmekte olan piyasalarda, baklagiller genellikle küçük toprak sahipleri, özellikle de kadınlar tarafından yetiştiriliyor. Baklagiller bu çiftçilere ek bir gıda ve gelir kaynağı sağlıyor. Küresel baklagil tüketiminin yükseltilmesi bu ailelerin gelirini artırma potansiyelini de yanında getiriyor” ifadelerini kullandı.

Küresel Baklagil Konfederasyonu, baklagillere gelecekteki tarım araştırması programlarında öncelik verilmesi ve devletlerin beslenme ve gıda güvenliği stratejilerinin merkezine yerleştirilmesi yönünde çağrı yapıyor. Bu amaçla KBK, baklagil araştırması, üretimi ve tüketimini artırmak için devletler, araştırma kuruluşları, STÖ’ler ve akademik kurumları içeren 20’nin üzerinde kuruluşla ortaklık yaptı.

Dünyadan Haberler
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.