Bugüne kadar doğa eğitimleri ve farkındalık etkinlikleri ile üç milyondan fazla çocuğa ulaşan TEMA Vakfı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde ülke çapında yürüttüğü doğa eğitimi kampanyasına destek çağrısı yaptı.
Bugüne kadar doğa eğitimleri ve farkındalık çalışmaları ile üç milyondan fazla çocuğa ulaşan TEMA Vakfı, Doğa Eğitim Programları'nı duyurmak ve destek çağrısı yapmak için 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde bir açıklama yayınladı.
Doğa Eğitim Programları'na ve kampanyaya dair bilgiler veren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, "Doğa bilinciyle büyüyen nesiller için TEMA Vakfı olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile imzalanan iş birliği anlaşması kapsamında okullarda doğa eğitimleri veriyoruz. Çünkü inanıyoruz ki çocuklar doğayı tanımadan sevemez, sevmeden koruyamaz. Bu eğitimleri daha fazla çocuğa ulaştırmak için hazırladığımız doğa eğitimleri kampanyamız, gönüllü bir ekibin çalışmasıyla ortaya çıktı. Medina Turgul DDB'nin hazırladığı, PToT Filmin katkı verdiği ve gönüllümüz Yiğit Özşener'in seslendirdiği kampanyamızı bugün kamuoyuyla paylaşıyoruz. Kampanya kapsamında hazırlanan filmlerle orman yangını, iklim değişikliği, toprak ve orman alanlarındaki azalma gibi çevre sorunlarına dikkat çekiyoruz ve bu sorunlara karşı önlem almanın yolunun doğa bilinciyle büyüyen nesiller yetiştirmekten geçtiğine vurgu yapıyoruz" dedi.
Doğa Eğitimleri 81 İlde 100 Bini Aşkın Çocukla Uygulanıyor
Bugün karşı karşıya olduğumuz bazı ekolojik problemleri çözmek için sadece coğrafya, matematik, tarih, dilbilgisi bilmenin yeterli olmayacağı ve çocukların erken yaşlardan itibaren doğa eğitimi almaları gerektiğini vurgulayan Deniz Ataç "#BilmekYetmez kampanyamız ile çağrımız tüm ebeveynlere. Yarınlarda doğayı tanıyan, seven, koruyan; kendisini doğanın sahibi değil de bir parçası olarak gören nesiller için çocuklarımızın daha fazla doğa ile iç içe olması gerekiyor. Doğayı anlayarak ve doğaya uyum sağlayarak sürdürülebilir bir yaşam mümkün. Bu nedenle bizler Minik TEMA, Yavru TEMA, Ortaokul TEMA ve Lise TEMA adlı eğitim programlarımızı binlerce gönüllü öğretmenin desteğiyle her yıl 81 ilde 100 bini aşkın çocukla uyguluyoruz. Çocukların doğada keşfederek vakit geçirmelerini desteklemeyi, doğaya duyarlı davranış ve tutumlar sergileyen bireyler olmalarına katkı sağlamayı, fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişimlerini desteklemeyi hedefliyoruz. Daha fazla çocuğa bu eğitimleri ulaştırabilmemiz için şimdi desteğinize ihtiyacımız var. 5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle herkesi TEMA Vakfı'nın doğa eğitim programlarına destek vermeye çağırıyoruz. Dileyen herkes 3464'e TEMA yazıp SMS göndererek çocuklara yönelik doğa eğitimlerine 10 TL katkıda bulunabilir. Aynı zamanda #BilmekYetmez etiketiyle konuya dikkat çekmek için hazırladığımız filmleri sosyal medyada paylaşarak sesimizi daha geniş kitlelere duyurmamıza yardımcı olabilir" dedi.
Doğadan Uzak Olan Nesillerin Psikolojik Gelişimleri Olumsuz Etkileniyor
Günümüzde çocukların doğadan uzaklaşması, servislere ve kapalı sınıflara sıkışması önemli bir sorun teşkil ediyor. Örneğin, çocukların yemek yememelerinin altında yiyeceklere yabancılaşmaları ve onlarla ilişki kuramamaları yatıyor. Doğaya çıkmaktan ve canlılara dokunmaktan çekinen çocuklar bile var. Türkiye'de 8-14 yaş arası çocukların yüzde 56'sı evdeki vakitlerini teknolojik aletlerle oyun oynayarak geçiriyor. Günlerinin beş saatini dijital medya ile bir arada geçiren çocuklar sadece yarım saatlerini açık havada fakat genellikle doğadan uzak geçirebiliyorlar. Eğer çocuklar doğadan kopuk yaşamaya devam ederlerse algı ve duyu dünyaları zayıflıyor; endişe, obezite gibi sağlık problemleri olasılığı artıyor. Doğadan uzak olan nesillerin psikolojik gelişimleri de olumsuz etkileniyor, keşif yetenekleri, yaratıcılık ve düşünme yetileri kısıtlanıyor. Tüm bu sebepler dikkate alındığında çocukların doğaya dönebilmesi için özellikle ailelere önemli bir sorumluluk düşüyor. Çocuğun ailesi ile birlikte doğaya çıkması, internette ya da alışveriş merkezlerinde geçireceği zamana göre daha mutlu olmasını sağlayacaktır."
Tarim.com.tr