Güney Kore'deki bilim insanları, gıda krizleri ve iklim değişikliğiyle mücadelede yardımcı olabilecek yeni bir sürdürülebilir hibrit gıda türü geliştirdi. Bu inovasyon, "etli" pirinç olarak adlandırılan bir tahıl türünü içermektedir ve Seul Yonsei Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından laboratuvarda üretildi. Yeni tahıl, sığır eti kası ve yağ hücreleri ile dolu.
Sonuç olarak, bu pembe pirinç, daha ucuz ve çevre dostu bir et alternatifi sunabilir, aynı zamanda daha küçük bir karbon ayak izi bırakabilir. Çalışmanın yazarlarından Park So-hyeon, "Tüm besin maddelerini hücre kültürlü proteinli pirinçten elde ettiğimizi düşünün" dedi.
Çalışma, Matter dergisinde yayınlandığı Çarşamba günü yapılan bir basın açıklamasında, "Pirinç zaten yüksek bir besin seviyesine sahip, ancak çiftlik hayvanlarından alınan hücrelerin eklenmesi bunu daha da artırabilir" ifadesini içeriyor.
Tahıl, sığır eti hücrelerinin pirince tutunmasına yardımcı olmak için balık jelatini ile kaplandı ve ardından 11 gün boyunca bir petri kabında kültüre bırakıldı.
Ekip, nihai ürünün normal pirinçten yüzde 8 daha fazla protein ve yüzde 7 daha fazla yağ içerdiğini, aynı zamanda doğal tahıllardan daha sağlam ve kırılgan olduğunu belirtti.
Park, üretim yönteminin hayvan yetiştirme ihtiyacını ortadan kaldırarak çok daha küçük bir karbon ayak izi bıraktığını söyledi. Basın açıklamasına göre, her 100 gram üretilen protein için hibrit pirincin 6,27 kilogramın altında karbon saldığı tahmin edilirken, sığır eti üretiminin sekiz kat daha fazla karbon saldığı tahmin ediliyor.
Eğer ticarileştirilirse, hibrit pirincin kilo başına maliyetinin 2,23 dolar, sığır etinin ise 15 dolar civarında olması bekleniyor, bu da Kore'deki tüketicilere daha uygun bir seçenek sunabilir.
Ekip, pirincin piyasaya sürülmeden önce süreci daha da geliştirmeyi planlıyor, böylece hücreler pirinç tanesinde daha iyi büyüyüp daha fazla besin değeri elde edebilecek.
Park, "Artık bu tahıl bazlı hibrit gıda için bir dünya olasılık görüyorum" dedi. "Bir gün kıtlık için gıda yardımı, askeri karne ve hatta uzay yemeği olarak hizmet edebilir."
phys.org