Sadece merak üzerine başladığı solucan gübresi yetiştirme işinde şimdi tesisi kurmak istiyor.
Gaziantep'te evinin balkonunda bin solucanla gübre üretimine başlayan 30 yaşındaki Veysel Parlar, saksıda yetiştirdiği biberlerde gübrenin faydasını görünce solucan sayısını 70 bine çıkardı.
Solucan gübrelerinin özellikle organik ve verimli olmasından dolayı tarımda daha çok kullanılması gerektiğini belirten Parlar, şunları söyledi: "Amacım, organik tarıma destek vermek. Solucanların gübresinden faydalanıyoruz. Bu gübre özellikle seralar başta olmak üzere tarımın her alanında kullanılabilir. Organik tarımın ülkemizde daha yaygınlaşması için solucan gübresine ihtiyaç var. Bunlara 'solucan' deyip geçmemek gerekiyor. Bunlar benim için süper kahramanlar, hepsi birer altın, birer elmas değerinde. İnşallah balkonda başladığım işi, daha çok çiftçiye ulaşıp büyük bir tesis kurarak geliştireceğim."
Gübreyi daha iyi nasıl elde edebileceği yönünde pek çok araştırmalarda bulunduğunu anlatan Parlar, yaptığı işi gören yakınlarının önce kendisini ciddiye almadığını ancak farkı görünce hak verdiklerini ifade etti.
Kimyasal gübrelerin toprağa zarar verdiğine dikkati çeken Parlar, "Ülkemiz tarıma elverişli olmasına rağmen üreticiler kimyasal gübre kullanarak topraklarımıza zarar veriyor. Organik gübre kullanılarak hem verim artırılabilir hem de topraklar korunabilir. Solucan gübresini her yıl yüzde 10 eksilterek 5 yılın sonunda tamamen organik, tamamen doğal toprağa kavuşabiliriz." diye konuştu.
Hürriyet