Bazı Yönetmelikler çıkmasına rağmen yoğun ilaç kullanımı devam ediyor.
Çoğu kişi bilinçsizse kulaktan dolma, yanlış yönlendirme ve dededen kalma yöntemlerle zirai ilaç kullanımlarına devam ediyor.
Hasad edeceği sebzelere bir gün öncesinden ilaç atarak ertesi günü ürününü toplayıp hale gönderenler var. Tamam, cezai yaptırımlar var fakat insan sağlığı ne olacak?
Pazardan ıspanak alıp yiyerek fenalaşan insanlar hastaneye gittiklerinde zirai ilaçtan zehirlendiklerini öğreniyorlar maalesef…
Onca arazi dolaştım koruyucu kıyafet giyip, maske takıp ilaçlama yapanı görmedim. İlacı atan kendi sağlığını düşünmezken ürününü satın alan tüketiciyi nasıl kollasın?
Tarlaları dolaşıyorsunuz ve sağda solda, derelerde, kanallarda kullanılmış ilaçların ambalaj kirliliği cabası. Soruyorsunuz bize yer gösterildi de biz mi atmadık diyorlar. İlacın yanında kullanılan yaprak gübrelerinin miktarını söylemeye dilim varmıyor.
Bakıyorsunuz kavun yetiştiriliyor, atılan ilacın kavunda ruhsatı yok sadece tütünde kullanılıyor. Hani reçete yazmaya ne oldu? Reçete yazılıyor da doğru yazılıyor mu? Peki reçetesini ücret karşılığında verenler?
İnsan sağlığı önemsenmedi geçtim, ya doğamız ya çevremiz? Doğal yaşam ve besin zinciri?
Kaç kişi yaptırıyor toprak analizini acaba? Yer altı su kaynaklarına karışan fazla kimyasal derelere, nehirlere akıyor da oradaki yaşam bitiyor sonucunda balık ölümleri.
Avuç dolusu bal arısı ölüyor da kimsenin arılar zirai ilaçtan ölüyor demiyor en büyük zararı insan veriyor. Ya tozlaşmayı sağlayan diğer arılar ve böcekler. Albert Einstein diyor ki, arılar yok olduğunda dünyanın ömrü 4 yıldır diye. Bunu boşuna mı söylüyor?
Arılar bittiğinde domatesleri hormonla veya elle tek tek mi dölleyeceksiniz?
Zirai ilacı geçtim DDT olsa şu an onu kullananlar olacak neredeyse…
İnsan sağlığı, doğal yaşam ve yaban hayatı tehlikeye atılıyor. Topraklar bitiyor ve 10 yıl sonrası ne olacak. Toprağının tapusu olabilir ama topraklar hepimizin, dünya hepimizin.
Evet, girdiler yüksek ama daha da yükseltiliyor. 50 kg gübre yerine 100 kg gübre alınıp atılırsa elbette maliyet yükselecek, zararlı ve hastalık ekonomik eşiği belirlenmeden defalarca gerekli gereksiz bitki koruma ürünü uygulanırsa ve bunun da yanında bir yığın yaprak gübresiymiş vs atılırsa elbette ki evdeki hesap çarşıya uymaz.
Zamanında suçlu hormon dediler, vatandaş korktu sebze meyve alırken, hormon suçlu da zirai ilaçlar mı masumdu peki?