İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, 'Şekerin fazla tüketimi sağlığa zarar verebileceğinden, tüketimi sınırlandırılmalıdır. Alternatif olarak bayram şekeri yerine, kaliteli bitter çikolata tercih edilmelidir' dedi.
Dr. Atilla Bektaş, kişi başına yıllık 2.5 kilogram tüketilen şekerin bir kilosunun bayramda tüketildiğine dikkat çekti. Ramazan Bayramı'nda sıkça ikram edilen şekerin, çok tüketilmesi durumunda vücuda kalıcı zararlar verebileceğini belirten Bektaş, "Şeker, bağırsaktaki yararlı bakteri dengesini bozarak şişkinlik, gaz, karında rahatsızlık hissine neden olur. Şeker hastalarına ikram edilmemelidir. Duyarlı kişilerin, çok şeker tüketmesi kanda ani olarak şeker yükselmesine sebep olur. Bu da insülin salınımını tetikleyerek ani şeker düşmesine neden olur. Fazla tüketilen şekerlemeler; karaciğer yağlanması, obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıklarına, felce zemin hazırlayabilir. Şeker vücutta yağa dönüşür, uzun vadede obeziteye neden olur. Kanser, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine gibi birçok hastalığa yakalanma riskini artırır' açıklamasında bulundu.
Bektaş, Ramazan Bayramı'nda şeker tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şu uyarılarda bulundu:
'Ürünlerin etiket bilgilerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bayram şekeri fazla tüketimi sağlığa zarar verebileceğinden tüketimi sınırlandırılmalıdır. Alternatif olarak bayram şekeri yerine, kaliteli bitter çikolata tercih edilmelidir.'
İHA