Afrika Kalkınma Bankası (BAD) BaşkanıAkinwumi Adesina, "Afrika kıtası ne yazıkki çok fazla dışa bağımlı.
Her yıl 35 milyar dolarlık gıda maddesini ithal etmek zorunda kalıyoruz. Eğer Afrika ülkeleri sahip olduklarını doğru kullanabilselerdi pahalı sermaye piyasasına ihtiyaç duymadan kalkınabilirlerdi" dedi.
Afrika'daki açlık ve yoksullukla mücadele çerçevesinde tarım sektöründe yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla Dakar'da "Afrika Tarım Konferansı" düzenlendi.
BAD ve BM Afrika Ekonomik Komisyonu işbirliğiyle Abdou Diouf Uluslararası Konferans Merkezi'nde gerçekleştirilen programda, "Afrika tarımında dönüşüm" masaya yatırıldı.
Adesina, burada yaptığı konuşmada, "Afrika ülkelerinin tarımı, gelir elde edebileceği ticari bir faaliyete dönüştürmesi gerektiğini" söyledi.
Afrika kıtasında insanca yaşama konusunda eşitsizlikler olduğunu ifade eden Adesina, "Bölgede fakirlik oranı artıyor ve milyonlarca kişi günde 1 dolar ile geçimini sağlamaya çalışıyor" dedi.
Tarım sektörünün, Afrika'nın kalkınmasında bir avantaja dönüştürülebileceğini kaydeden Adesina, şöyle konuştu:
"Afrika kıtası ne yazıkki çok fazla dışa bağımlı. Her yıl 35 milyar dolarlık gıda maddesini ithal etmek zorunda kalıyoruz. Eğer Afrika ülkeleri sahip olduklarını doğru kullanabilselerdi pahalı sermaye piyasasına ihtiyaç duymadan kalkınabilirlerdi. Bölgede doğru politikalar belirlenir ve bunlar hayata geçirilirse tarımda önemli gelişmeler yaşanır."
Adesina, Afrika ülkelerinin hükümetlerine, özel sektör temsilcilerine kolaylık sağlamaları çağrısında bulundu. Tarım sektörünün bir an önce modernize edilmesi gerektiğini dile getiren Adesina, atılacak adımların genç işsizlik oranını azaltacağını ve böylece gençlerin ülkelerini terk etmelerinin önüne geçilebileceğini vurguladı.
- Senegal pirinç ihracatında başarılı oldu
Senegal Devlet Başkanı Macky Sall da söz konusu sektörün güçlendirilebilmesi için devlet gelirinin en az yüzde 10'unun bu alana yönlendirilmesi gerektiğine dikkati çekti.
"Senegal devleti, pirinç üretiminde önemli bir adım attı" diyen Sall, şöyle devam etti:
"Geçen yıl 8 bin ton pirinç, üreticisinin elinde kaldı. Devlet yetkilileri pirinç ithalatçılarıyla görüşüp o 8 bin ton ürünü almalarını sağladı ve böylece ihtiyaç fazlası satılarak hem çiftçi kazandı hem de ülke. Kanalların kurulmasının ardından bu yıl üreticinin elindeki tüm ürünler önceden satıldı. Böylece geçen yıl 400 bin ton olan pirinç üretimi bu yıl 900 bin tona yükseldi. Tarım, Senegal'in kalkınmasındaki öncelikli konular arasında yer alıyor. Ocak 2016'dan itibaren 4 bin çiftçi için 70 yeni tarım alanı oluşturacağız."
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Başbakanı Augustin Matata Ponyo Mapon ise Afrika'da fakir halkın yüzde 60'ının kırsal alanlarda yaşadığını ifade etti.
Söz konusu alanların geliştirilerek fakirliğin de azaltılabileceğine dikkat çeken Mapon, "Tarımsal politikalarımızı gözden geçirmeliyiz. Tarım aslında ulusal politikalarımızın merkezinde olmalı. Ayrıca eski, zamanı geçmiş yöntemlerle zaman ve enerji kaybediyoruz" ifadelerini kullandı.
Bugün