Tarım Reformu Genel Müdürü Küsek: "Türkiye, tarım alanında dünyanın gelişmiş tüm ülkeleri ile rekabet edebilir durumda"
ADANA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Türkiye 'nin tarım alanında dünyanın gelişmiş ülkeleri ile rekabet edebilir durumda olduğunu bildirdi.
Küsek, Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) gerçekleştirilen 5. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi'nde, dünyada ve Türkiye'deki tarım sektörünün gelişimi hakkında bilgi verdi.
Tarım sektörünün geçmişte daha çok yöresel ve ailesel ihtiyaçların karşılanması için yapıldığını anlatan Küsek, "1990'lı yıllardan sonra tarım da diğer sektörlerde olduğu gibi rekabetçi bir oramda kendini buldu. Artık 'hangi ürünü ne kadar üretirsen üret, satarsın' mantığı yerine rekabet edebilen, rekabetçi ürünleri yetiştirme zorunluluğu olduğu bir döneme girdik" dedi.
Küsek, tarım sektörünün kıta pazarları için üretime yöneldiğini aktararak, şunları kaydetti:
"Türkiye'deki tarımsal göstergelere bakıldığında çok önemi gelişmelerin olduğunu biliyoruz. Bugün Türkiye, tarım alanında dünyanın gelişmiş tüm ülkeleri ile rekabet edebilir durumda. Örneğin, bugün Hollanda bir dekardan 600 kilogram buğday alıyor, Türkiye de 600 kilogram alıyor. Ya da bir hayvandan 25-30 kilogram süt alınıyor, Türkiye'de de aynı oranda süt alınıyor. Ancak tüm bu gelişmeler maalesef yeterli değil. Bunun yanında Türkiye'de tarım sektörünün kısa dönemde çözmesi gereken altyapı ile ilgili çok önemli problemleri var. Bunlar mülkiyet, parsel, sulama altyapısı, örgütlenme, tarımda bilgisayar teknolojilerinin kullanımı gibi. Yetiştiricilik konusunda bir miktar mesafe almışken diğer alanlarda bir miktar geri kalmış durumdayız."
Küsek, Türkiye'de 32,5 milyon parsel tarım arazisi bulunduğunu ve 3 milyon kişi tarafından kullanıldığını belirterek, bu konudaki düzen düzensizliğin önlenmesi için arazi toplulaştırma çalışmalarının önem taşıdığına dikkati çekti.
Tarımdaki yapısal sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulayan Küsek, "Bu yapısal sorunlar çözüldükten sonra diğer yetiştirme teknikleri ve iyileştirmelerle Türkiye, tarımda dünya ile daha rekabetçi konuma gelebilecek" diye konuştu.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör de ülke tarımının ve mesleğin sorunlarına çözüm bulmak ve öneri geliştirmek için çalışma yaptıklarını kaydetti.
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek de kongresinin, Çukurova yöresi için önem taşıdığını belirterek, Adana'nın tarım ve tarıma dayalı sanayide geçmişteki başarıları aradığını söyledi.
Akif Kansu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ve çeşitli üniversitelerden 300'e yakın öğrencinin katıldığı kongre, 22 Nisan'a kadar sürecek.
Radikal