Biz millet olarak kafamıza göre ilaç kullanmayı çok seviyoruz. Bu sadece kendi kullandığımız ilaçlar değil.Zirai ilaç anlamında da uzmanına danışmadan, kulaktan dolma bilgilerle gidip ilaç alıyor ve dozunu da kafamıza göre ayarlayıp çevreye ve sağlığa büyük zararlar veriyoruz.
Bilinçsizce kullanılan zirai ilaçların çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar küçümsenemeyecek derecede yüksek. Bir hastalığı yok etmek amacıyla kullandığınız o ilaçlar çokça hastalığa sebebiyet veriyor.
Bu konuda uzman olan ziraat mühendislerine danışmadan bilinçsizce kullanılan tarım ilaçlarının vermiş olduğu zararları sizler için derledik.
1.Zehirlenmeler, Ölümle Sonuçlanan Vakalar
İlaçlama sırasında, maske, eldiven ve ilaçlama tulumu kullanımı zorunludur. Ziraat mühendisleri , ilacın kişiye temas etmesi halinde oluşabilecek etkilere karşı çiftçiyi bilinçlendirir. Yaşanacak zehirlenmelerin önüne geçer.
2.İlaç Kalıntıları İnsan Sağlığına Zararlıdır
Bitkilere atılan bilinçsiz ilaçlar insan sağlığı üzerinde çok büyük zararlara neden olur. Her bitkinin hastalık ve zararlarına karşılık atılan ilaçların oranları ve farklılıkları vardır. Bir uzmana göstermeden karıştırılan ilaçlar meyve ve sebzelerde kalıntılara yol açarak insan sağlığını tehdit eder.
3.Doğal Dengenin Bozulmasına ve Çevre Kirliliğine Neden Olur
Bilinçsizce atılan zirai ilaçlar bitkilere ve doğaya çok büyük zararlar verir. Bilinçsiz kullanılan ilaçlar ve doğaya atılan ilaç şişeleri toprağa karışarak toprağın kimyasını bozar. Bu da orada yaşayan hayvanlar ve bitkiler üzerinde ölümlere varan zararlara neden olur.
4.Hastalık, Zararlı ve Yabancı Otlar İlaçlara Karşı Dayanıklılık Mekanizması Oluşturur
Bu insan vücudu içinde geçerli olan bir durumdur. Gidip eczaneden aldığınız ve başınız ağrıdığı için sık sık kullandığınız ilaç bir süre sonra başınızın ağrısını dindirmeyecektir. Zirai ilaçlar içinde aynı şey geçerlidir. Arazi de sık sık hastalık zararlı üzerine ilaç kullanırsanız bir mühlet sonra o ilaç etki etmemeye başlar. Bunun için sürekli aynı ilacı bilinçsiz bir şekilde kullanırsanız hem bitkilere zarar verirsiniz hem de boşuna ilaç kullanmış olursunuz .
5.İlaca Ödenen Para Üretim Maliyetini Artırır
Ne kadar çok ilaç alırsanız ve ne kadar sık kullanırsanız. O kullandığınız ilaçlar yetiştirdiğiniz ürünün maliyetini arttırır. Eğer yetiştirdiğiniz ürünü satamazsanız maliyeti giderek artar ve zarar edersiniz.
6.Ürün Dış Satımında Kalıntı Nedeniyle Sorunlar Yaşanır
Gelişmiş ülkeler ilaç kullanımı konusunda daha bilinçli. Bizim ülkemizde çiftçiler alışılagelmiş yöntemleri kullanırlar ve çok fazla mühendislerden yardım almayı tercih etmezler. Tarımın daha çok geliştiği ülkelerde bu durum böyle değildir. Onlar tarım ilaçlarını kontrollü bir şekilde kullanıyor. Hemen hemen her arazide ziraat mühendisleri tarımı ve kullanılan ilaçları yakından takip ediyor. Çiftçilerde bunu konuları dikkate alarak mühendislerden tavsiyeler alıyor Aynı zamanda yedikleri ürünlerin zehirli olmasını istemedikleri için ihraç edilen ürünlerde de bunu dikkate alıyorlar. Eğer bizden ihraç ettikleri ürünlerde ilaç kalıntılarına rastlarlarsa ürünlerimizi almayıp geri gönderebilirler bu da bizi zarara sürükler ve dış ilişkilerde de büyük problemlere yol açar.
7.İlaçların Çoğunluğunun Dışarıdan İthal Edilmesi Nedeniyle Dışa Bağımlı Hale Geliriz
Zirai ilaçların büyük çoğunluğunu başka ülkelerden ithal ediyoruz. Eğer biz bu ilaçları çok sık kullanırsak piyasaya daha çok ilaç girer bu da bizi dışa bağımlı hale getirir.
Tarim.com.tr