ZİRAAT ODALARINDAN FINDIK FİYATLARINA TEPKİ

Ordu'da 18 ilçe ziraat odası başkanı bir araya gelerek fındık fiyatlarında yaşanan düşüşe tepki gösterdi.

Ordu'da serbest piyasada fındık fiyatlarının 8 TL'nin altına düşmesinin ardından ziraat odalarından düşen fiyatlara tepki geldi. 18 ilçenin ziraat odası başkanı, Altınordu Ziraat Odası önünde bulunan fındık bahçesinde bir araya gelerek düşen fındık fiyatları sebebi ile basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının gündemini fındık fiyatlarındaki düşüş, tekelleşme ve gelecek yılki fındık rekoltesi oluşturdu.

"ÜRETİCİ KAN AĞLIYOR"

Ziraat odaları adına konuşan Türkiye Ziraat Odalar Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık denilince akla Karadeniz'in geldiğini belirterek, "Karadeniz diyince ilk akla fındık geliyor. Ancak Karadeniz son aylarda kan ağlıyor. Karadeniz'de 400 bin üreticimiz canla, başla, zorlu iklim ve doğa şartlarında ihracatta önemli bir ürün olan fındığı üretmeye çalışıyor. Dünya fındık üretim ve ticaretinde ilk sırada olan ülkemizin elinde bulunan bu değer, 2 milyon insanın geçimini sağladığı gibi 2,8 milyar dolar döviz girdisi sağlıyor" dedi.

"FINDIK FİYATLARINI 3-5 ALICI BELİRLİYOR"

Fındık üreticisinin emeğinin karşılığını alamadığını ve fiyatları 3-5 alıcının belirlediğini ifade eden Soydan, "2009 yılında açıklanan fındık stratejisi sonrası serbest piyasa adı altında birtakım çıkar çevrelerinin kucağına itilmiştir. Hepimiz biliyoruz ki serbest piyasa ekonomisinde alıcı ve satıcılar ürünün fiyatını, arz ve talebe göre karşılıklı belirliyorlar. Ancak ülkemizde ette ve sütte olduğu gibi fındıkta da serbest piyasa şartları oluşmamıştır. Bugün 400 bin fındık üreticisinin karşısında 3-5 alıcı bulunmaktadır. Fiyatı bu 3-5 alıcı belirleyip tüm piyasaya hükmetmektedir. Rekolte tahminleriyle yıllardır piyasayı etkileyen, çiftçinin kazanmasını istemeyen, sadece kendi çıkarlarını ön plana koyan bu ihracatçılar, son oyunları ile 14 lira 50 kuruş olan fındık fiyatını 7 lira 50 kuruş seviyelerine indirmiş durumdalar" diye konuştu.

"TMO'NUN DEVREYE GİRMESİ GEREKİYOR"

Devletin müdahale alımı konusunda girişimlerde bulunması gerektiğini ve Topak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alacağı fındıkla üreticinin zararının giderilmesi gerektiğinin altını çizen TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Fındık yoksa çiftçi, esnaf, sanayici, ihracatçı yoktur. Bu 3-5 kişinin, kimsenin gelecek hayallerini yıkmaya hakkı yoktur. Üreticinin sabrı tükenmektedir. Her gün ziraat odalarımızın kapısını aşındıran üreticimiz, fındık fiyatına müdahale edilmesini istemektedir. Artık çiftçinin kara gün dostu olan Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girmelidir. Gün bugündür. Devlet üreticinin yanında olmalıdır. Bizler ziraat odaları olarak müdahalenin olmadığı, kuralların bulunmadığı bir serbest piyasa şartlarını asla kabul etmedik" şeklinde konuştu.

"İHRACATÇININ 160 BİN TON FINDIK İHTİYACI VAR"

İhracatçının 160 bin ton fındık ihtiyacı olduğunu ve bu fındığın üreticinin depolarda tuttuğunu dile getiren Soydan, "Yıllık ortalama 250 bin ton olan fındık ihracatımızın henüz yüzde 70'inin gerçekleştiği bu günde, ihracatçıların ihtiyacı olan 160 bin ton kabuklu fındık hala üreticimizin elinde bulunmaktadır. İhracatçının bu fındığa ihtiyacı vardır. Yapılmak istenen açıkça ortadadır. Fındık piyasasında kendilerine tekel oluşturan 3-5 ihracatçı üreticinin emanete bıraktığı fındığı yüksek fiyattan satmıştır ve fiyatlar düşüyor diye panik havası yaratarak üreticinin elindeki ve emanetteki fındığını ucuza kapatarak yüksek kazanç elde etmek istemektedirler. Üreticimiz bu oyuna gelmemeli. İhracatçının fındığa ihtiyacı var. Bu ihtiyacını fındık üreticisinin elindeki, deposunda tuttuğu fındıktan karşılamak zorundadır. Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girerek, üreticinin alın terini, emeğini korumalı, çiftçimize sahip çıkmalıdır" ifadelerini kullandı.

"2016 YILINDA REKOLTE AZ OLACAK, FINDIĞI UCUZA ALMAK İSTİYORLAR"

2016 yılı fındık rekoltesinin az olabileceğini düşünen bazı çevrelerin fındığı düşük fiyattan almaya çalıştığını aktaran TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, şöyle konuştu:

"Bugün fındıkla alakalı tüm kesimler biliyor ki, önümüzdeki yılda fındık rekoltesi düşük gerçekleşecektir. Bu yüzden malum çevreler, eldeki fındığı ucuz fiyattan satın alıp, önümüzdeki yıl kar rekoru kırmayı hedefliyor. Devletimiz bu durumu net şekilde görmelidir. Üreticilerimizi serbest piyasa adı altında Türk fındığını tekelleşmeye götüren alıcılara teslim etmemelidir. Çiftçinin elinden tutmalıdır. Devletimize güvenimiz sonsuzdur."

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.