Milas Ticaret ve Sanayi Odası, zeytinyağı fabrikalarında gıda mühendisi ve kimyager çalıştırma zorunluluğunun kaynaklanan soruları, hazırlanan bir rapor ile TOBB'a taşıyarak, konunun ilgili bakanlıklar düzeyinde yapılacak girişimlerle çözümlenmesi istendi
Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), zeytinyağı fabrikalarının gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu karşısında karşılaştıkları sorunları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne taşıdı. MİTSO tarafından bu konuda hazırlanan rapor, konunun ilgili bakanlıklara yansıtılması istemiyle TOBB'ye sunuldu.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun EK-1 bölümünde ön görülen "30 Hp + güç ve 10 kişiden fazla personel çalıştıran işyerleri" tanımlaması kapsamında zeytinyağı fabrikalarının da bir gıda veya ziraat fakültelerinin gıda bölümünden mezun olmuş bir ziraat mühendisi ya da bir kimya mühendisi veya kimyager çalıştırma zorunluluğunun gerçekçi olmadığını ileri süren Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, "Bu konuda hazırladığımız raporu, ilgili bakanlıklara iletilerek gerekli yasal düzenlemelerin yapılması veya uygulamanın yürürlükten kaldırılması istemiyle TOBB'a ilettik" diye konuştu.
Bu konuda üyelerinden çok şikayet aldıklarını vurgulayan Özer, "Ürünün bol olduğu var yılında en çok üç ay, ürünün kıt olduğu yok yılında ancak bir ay çalışabilen zeytinyağı fabrikalarının 1 veya 3 ay için gıda mühendisi bulabilmesi mümkün değil. Ya da yılda 1/3 ay çalışan fabrikaların 12 ay çalışıyormuş gibi gıda mühendisi çalıştırması da imkansız. Bu durumun düzeltilmesini istiyoruz" dedi.
Zeytinler 63 zeytinyağı fabrikasında işleniyor
MİTSO tarafından hazırlanan raporda Milas İlçesinin 235 bin 224 hektarlık yüzölçümünün yüzde 22.6'sına denk gelen 53 bin 300 hektarlık kısmı zeytinlik olduğu belirtilerek bu alanda 10 milyona yakın ürün veren zeytin ağacı bulunduğu ve bu sayının Türkiye'nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 7'sini oluşturduğu belirtildi. Milas'ta zeytinin bol ürün verdiği var yılında 18 bin ton, ürünün kıt olduğu yok yılında 3 bin 500 ton dolayında zeytinyağı elde edilmekte olduğu belirtilerek, zeytinlerin Milas ilçe sınırları içine dağılmış durumdaki 63 zeytinyağı fabrikasında veya yağhanede işlenmekte olduğu anlatıldı. Raporda fabrikaların Hp güçlerinin yasada öngörülen 30 Hp'nin üzerinde olmasına rağmen çalışan işçi sayısının ortalama 3/4 dolayında olduğu belirtilerek, bu fabrikaların ya sahiplerinin tamahkar davranmaları veya yanlış hesaplama yapmaları ya da fabrika pazarlamacılarına kanmaları nedeniyle ihtiyaçlarının çok üstünde Hp gücünde fabrika kurmuş oldukları anlatıldı.
Dünya