Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, zeytin üretiminde yaşanan sorunları tespit ederek bir rapor haline getirdiklerini belirtti.
Zeytincilik sektöründe yaşanan sorunların çözümü için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, 'Zeytincilikte, yeni dikim alanlarına verilen yardımların geleneksel zeytin ağaçlarının gençleştirilmesine ve diğer kültürel önlemler bakımından ilave önlemler ile desteklenmesine gidilmesi gerekiyor. Stratejik bir ürün olması nedeniyle zeytinyağına verilen pirimin ham dane zeytine de verilmesi lazım. Zeytin alanlarında maden aramalarına imkan veren ve zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılmasına dair kanuna aykırılıklar taşıyan yeni yönetmeliğin üreticiler arasında büyük huzursuzluklara yol açmıştır. Sektörün uygun bulmadığı yeni yönetmeliğin bir an önce geri çekilmesini bekliyoruz. Zeytinde hastalık ve zararlılar ile mücadelede yeni yaklaşım ve yöntemlerin geliştirilmesi, geniş etkili ilaç tüketiminin azaltılması, organik kökenli ilaçlarla mücadelenin teşvik edilmesi, biyolojik ve biyoteknik mücadelede kullanılan ilaçların destekleme kapsamına alınması da büyük önem taşıyor' dedi.
ORGANİK ZEYTİNYAĞINA DAHA YÜKSEK PRİM VERİLMELİ
Zeytincilikte fidan üretiminde bölgesel adaptasyonun önemine işaret eden Posacı, coğrafi yöre ile özdeşleşmiş çeşitlerin kendi bölgelerine dikiminin teşvik edilmesi gerektiğini kaydederek, 'Zeytincilik sektöründe ürün ve üretim maliyetlerinin düşürülmesinde mutlak gerekli görülen ve zeytincilikte kullanılan girdilerden başta gübre, akaryakıt ve enerjinin ucuzlatılmalı. Ağaç başına verimliliğin AB seviyesine yükseltilmesi için kamu destekli bir program ile bölgelere ve zeytin çeşitlerine göre uygun budama tiplerinin belirlenerek toplu ve tek tip budama uygulamaları yapılması, yaşlı ve verimden düşmüş ağaçların kademeli olarak gençleştirilmesi ve mekanik hasada uygun hale getirilmesi çalışmalarının desteklenmeli. Kalite kayıplarının önlenmesi için zeytinyağlarımızın uygun hava geçirmez kapaklı paslanmaz çelik tanklarda depolanabilmesinin desteklenmesi, bu kapsamda lisanslı depoculuğun teşvik edilmesi ile iç piyasa ve ihracata uygun, kaliteli ve düzenli bir zeytinyağı arzının sağlanmalı. TARİŞ Zeytinyağı Kooperatifleri zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin kurmuş olduğu bir kooperatiftir. Her yıl alım yaparak piyasada regüle görevi yapmıştır. Ancak bu yılki alım dönemine yüksek fiyatlarla erken girmiş ve piyasadan erken çekilmiştir. Bu da fiyatların çok düşmesine neden olmuştur. AB'de olduğu gibi piyasayı Regüle edici fiyat ve destek modellerinin uygulanmalı. Pazarlarda ve yol kenarlarında genellikle taklit ve tahşişli veya uygun olmayan koşullarda satımı yoğun görülmekte olup, üretici adı altında satılan pet ambalajlarda veya beyaz tenekelerde satılan bu zeytinyağlarının kontrol edilmesi, kayıt altına alınmasına yönelik düzenlemeler getirilmeli. Organik olarak üretilen zeytinyağının konvansiyonel olarak üretilen zeytinyağlarına göre daha yüksek prim verilmeli" şeklinde konuştu.
Oda Başkanı Posacı, Efeler Ziraat Odası olarak zeytincilik sektöründe tespit ettikleri ve acil çözüm bekleyen sorunların çözümü noktasında çalışmalarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Haber