Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç ile Zeytin ve Zeytinyağı üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Sayın İsa Bey, öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Adım İsa SEVİNÇ. Karacasu Ziraat Odası Başkanlığı'nda Oda Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmekteyim. İlk olarak 2000 yılında Oda Başkanlığına seçildim. Karacasu 'yun Güzelbeyli Mahallesi'nde ikamet etmekte ve çiftçilik faaliyetlerimi sürdürmekteyim.
Aydın biz zeytin kenti diyebiliriz. Ancak zeytin, zeytinyağı üretiminde karşılaşılan sıkıntılar nelerdir?
Zeytin üretiminde diğer tarımsal faaliyetler gibi girdilerin yüksek olması çiftçilerimizi maddi açıdan zorlamaktadır. İlçemiz adına konuşmak gerekirse zeytin işleme, paketleme tesisinin olmaması ürünlerimizin işlenmeden satılmasına neden olmakta ve bu nedenle işlenmeden ve fason (markasız) olarak satılan ürünler alıcılar tarafından düşük fiyatlara alınmaktadır.
Bu sıkıntılar ile ilgili olarak ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Yeterli midir?
Öncelikle odamız tarafından bölgemizin zeytinyağı kalitesini arttırmak ve üreticilerimiz zeytin sıkım maliyetlerini düşürmek için 2014 yılında kendi imkânlarımız ile zeytinyağı sıkım ve showroom tesisi kurduk.
Aynı zamanda bölgemiz ürünlerini marka altında tanıtmak adına odamız tarafından Antique Aphrodisias markasının patentini aldık.
Ayrıca odamıza kayıtlı olan üreticilerimizin ürünlerinin kalitesini belgeleyerek, daha geniş pazara yayılmasını sağlamak amacıyla üreticilerimizin İyi Tarım ve Organik Tarım Uygulamalarına geçmesini sağlamaktayız ve odamızın Ziraat Mühendisleri tarafından üreticilerimizin üretim süreçleri izlenerek teknik destek verilmektedir.
Karacasu bölgesindeki diğer ürünler nelerdir? Bu ürünlere yönelik çalışmalar var mı?
Bölgemizde zeytin haricinde, incir, ceviz, tütün, kekik, elma ve daha birçok ürün yetiştirilmektedir. Zeytinde olduğu gibi İyi Tarım ve Organik Tarım Uygulamaları diğer meyve çeşitleri ve kekik içinde önerilmekte ve üreticilerimizin geçişinde yardımcı olunmaktadır.
Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Birliği'nin diğerlerinden artısı ne olacak? Bu birlik üreticilere ne katkı sağlayacak?
Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Birliği'ni kurması düşüncesindeki amaç üreticilerimizin zeytinlerinin birlik bünyesinde işlenmesini ve paketlenmesini sağlamaktır. İşlenmiş zeytin ürünlerinin pazar değeri dane zeytine göre daha yüksek olduğu için üreticilerimizin kazancı artacaktır.
İlk etapta ürün işleme ve paketleme tesisinin kurulum masrafının yüksek olması nedeniyle, birliğin temelini sağlamlaştırmak ve zaman içerisinde işletme kurulum maliyetlerinin karşılanabilmesi için zeytin komisyoncularının üreticilerimizden çok düşük bedelle bireysel olarak ürün almalarının önlenmesi gerekmektedir. Bu amaç ile birlik zeytin tüccarları ile anlaşarak üreticilerimizin ürünlerini birliğin belirlediği fiyattan birlik üzerinden satmaları düşünülmektedir. Böylece ilk etapta dane zeytinin düşük fiyatlara satılması önlenecek ve ilerleyen zamanda tesislerin kurulması için gereken sermaye toplanmış olacaktır.
Tesis kurulduktan sonra birlik tarafından işlenecek ve paketlenecek ürünlerin pazarda ön sıralarda yer alması için ürünlerin iyi tarım ve organik tarım sertifikalarına sahip olmasını sağlanması da yapılması planlanan faaliyetler içerisinde yer almaktadır.
Üreticilerin bu birliğe bakışı nasıl?
Düzenlemiş olduğumuz toplantıya katılımın yüksek oranda olması bizleri mutlu etti. Toplantı sonucunda ürünlerini düşük fiyatlardan sattıkları için emeklerinin boşa gittiğini düşünen üreticilerimiz birlik fikrine olumlu baktıkları ve birliğin kısa sürede kurularak faal olarak çalışması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtmişlerdir.
Röportaj: Murat Akçor