YÜZÜK KELEBEĞİ İLE MÜCADELE!

Dişi kelebeklerin kanat açıklığı ortalama 35-40 mm, üst kanatları üçgen şeklinde ve sütlü kahverenginde olup, ortasında hafif meyilli kızıl kahverenginde bir şerit vardır.

Erkek kelebekler 28-30 mm kanat açıklığında, devetüyü renginde olup, ön kanatlarında enine iki adet kızıl kahverengi çizgi bulunur. Yumurtalar, yüzük (halka) biçimindeki kümeler halinde bulunur. Dişi kelebeklerin salgıladıkları siyah renkli bir madde ile ince dallara ve birbirine sıkıca yapıştırılmıştır. Bir yumurta kümesinde, ortalama 271 (176-381) adet yumurta bulunur.

Olgun larvalar 55-60 mm boyunda, seyrek kıllı ve baş mavidir. Vücudun dorsalinde, beyaz bir çizgi, bunun yanlarında da mavimsi, kızılımsı-kahverengi çizgiler vardır. Pupalar 18-23 mm boyunda ve beyaz ipek gibi ipliklerden örülmüş mekik şeklindeki kozalar içindedir.

Kışı ağaçların dalları üzerinde yumurta halinde geçirir. Nisan ortalarına doğru larva çıkışları başlar. Larvalar çıkışlarından itibaren ağ örerler ve bu ağlarını geceleri ve kötü havalarda barınak olarak kullanırlar. İlk dönemlerinde topluca bulunan larvalar, üçüncü dönemlerinden itibaren dağılırlar ve bundan sonraki dönemlerinde yaprakları oburca yiyerek beslenirler.

Beş gömlek değiştirdikten sonra olgunluğa erişen larvalar mayısın ikinci veya üçüncü haftasından itibaren ağaçların dal ve yapraklarında ördükleri gevşek kozalar içerisinde pupa olurlar. Pupaların meydana gelişinden 2-3 hafta sonra genellikle haziranın üçüncü veya dördüncü haftasından itibaren ergin çıkışları başlar. Dişi kelebekler çiftleşmelerini takiben, yumurtalarını ağaçların genellikle bir yıllık ince dallarına yüzük biçiminde dizerler ve bunları, kuruyunca sertleşen yapışkan bir madde ile birbirine ve dala yapıştırırlar. Bir dişi 200-300 yumurta bırakır. Yılda bir döl verir.

Zarar Şekli, Ekonomik Önemi ve Yayılışı

Yüzükkelebeği larvaları ağaçların önce tomurcuklarını, daha sonra da yapraklarını yiyerek zararlı olurlar. Salgın yıllarında ağacı tamamen yapraksız bırakırlar. Ülkemizin hemen her yerinde bulunur.

Konukçuları

Yüzükkelebeği, birçok meyve ve orman ağaçlarında zararlıdır. Başlıca konukçuları elma, armut, ayva, erik, kayısı, badem, meşe, ahlat, şeftali, kuşburnu ve kirazdır.

Mücadelesi

Mekanik Mücadele

Kışın ince dalcıklar üzerinde bulunan yumurta kümelerinin, ilkbaharda ise ilk dönemlerindeki larva kümelerinin bulunduğu dalcıklarla birlikte kesilerek bahçeden uzaklaştırılması biçiminde uygulanır. Bu yönteme salgın yıllar dışında öncelikle başvurulmalıdır.

Biyolojik Mücadele

Yüzükkelebeği, çok sayıda bulunan yararlı türleri tarafından genellikle baskı altına alınabilmektedir. Bu türler doğada korunarak, etkinlikleri arttırılarak ve bulunmayan yerlere bulaştırılarak biyolojik mücadelede kullanılabilir. Bu nedenle kimyasal mücadeleden olabildiğince kaçınılmalıdır. Mutlaka ilaçlama yapmak gerekirse biyopreparatların (Örneğin: Bacillus thuringiensis) kullanılmasına öncelik verilmelidir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama zamanı

Kış aylarında kontrol edilen bahçelerde ağaçların %30'dan fazlası bulaşık ve bulaşık ağaçların da %10'unda, ağaç başına ortalama 15-20 veya daha fazla yumurta kümesi varsa, ilkbaharda ilaçlı mücadele yapılabilir. Daha düşük popülâsyonlarda ise mekanik mücadele uygulanmalıdır. İlkbaharda kimyasal mücadele, larvalar yumurta kümelerini tamamen terk ettikleri zaman yapılmalıdır. Tek ilaçlama yeterlidir.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları

Bakanlık tarafından yayınlanan "Bitki Koruma Ürünleri" kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.

Kullanılacak alet ve makineler

İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya motorlu bahçe pülverizatörü, kullanılır.

İlaçlama tekniği

Yaprakların alt ve üst yüzlerinin ilaçlı su ile iyice kaplanmasına özen gösterilmelidir.

tarim.gov.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.