YAPAY ZEKA TARIMA EL ATTI: ACER İ-SEED, ÇEVRESEL DEĞİŞKENLERİ İZLEYEN YENİLİKÇİ BİR ÇÖZÜM

Araştırmacılar, çevresel etkiyi en aza indirerek çevresel parametreleri algılayabilen devrim niteliğinde bir yapay tohum icat etti. Acer i-Seed adını taşıyan bu yenilik, doğal Acer tohumlarının aerodinamik davranışından esinlenerek tasarlandı ve toprağın sıcaklığını ışıldayarak izleyebiliyor.

Yumuşak robot, biyo-uyumlu ve gübrelenebilir bir malzemeden üretilmiş olup, 3D baskı teknolojileri ile gerçekleştirildi. İtalyan Teknoloji Enstitüsü'nde (IIT) Barbara Mazzolai liderliğindeki araştırma grubu tarafından geliştirilen Acer i-Seed, Leibniz Yeni Malzemeler Enstitüsü (INM) ile işbirliği içinde Science Advances dergisinde detaylı bir şekilde açıklandı.

Bu yapay tohum, Avrupa'ya özgü bir Acer türü olan Acer campestre'nin özelliklerini taklit ediyor. Olgunlaştığında bitkiden ayrılan bu tohumlar, rüzgarın etkisiyle uzak mesafelere dağılıyor. Yapay tohum, iniş hızını düşüren tek kanatlı aerodinamik bir tasarıma sahip, helikopter kanadı gibi dönerek havada daha fazla kalmasını sağlıyor.

Araştırmanın lideri Barbara Mazzolai, "Bu çalışma, canlıların stratejilerini veya yapılarını taklit etmenin, enerji ve kirlilik açısından düşük çevresel etkiye sahip yenilikler elde etmek için kilit unsurlar olduğunu gösteriyor" dedi.

Acer i-Seed'in üretiminde kullanılan biyo-uyumlu malzeme, sıcaklığa duyarlı floresan lantanit partikülleri içeren polilaktik asit (PLA) bazlıdır. 3D baskı teknolojileri ile üretilen yapay lüminesan tohumlar, floresan Işık Algılama ve Uzaklık (fLiDAR) ile donatılmış insansız hava araçları tarafından kullanılma potansiyeline sahiptir.

IIT Robotik Direktör Yardımcısı Barbara Mazzolai, "Algılamayı malzemenin içine taşımak, uçağı çevre dostu ve sağlam hale getiriyor" dedi. Araştırmacılar, bu teknolojinin tarım arazileri gibi geniş alanlarda kullanılması için şirketlerle işbirliği yapmayı hedefliyor. Gelecekte, yapay tohumlar nem, CO2 seviyesi veya kirleticiler gibi çeşitli çevresel parametreleri izlemek için daha da geliştirilebilir.

phys.org
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.