YÜZ BİNLERCE ÇOCUK İŞÇİ OKUL YERİNE İŞE GİDECEK

Okullar bugün açılıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yüz binlerce çocuk işçi, çalışmaya devam ettiği için ya aylar sonra okula başlayacak ya da hiç okula gidemeyecek.

Eğitim Sen 2015-2016 Yıl Sonu Raporu'na göre, Türkiye'de yarısı tarım sektöründe olmak üzere aile geçimine katkı sağlamak için çalıştırılan bir milyon çocuk işçi var. Yine aynı şekilde ücret almadan ev işlerinde çalıştırılan çocuk sayısı ise neredeyse 7,5 milyonu buluyor. Bu verilere göre, Türkiye genelinde toplamda neredeyse 9 milyona yakın çocuk, işçilik yapıyor.

Günde 12-14 saat çalışıyorlar

Çocuk işçiliğinin yaygın olarak görüldüğü illerin başında Urfa geliyor. Hayata Destek İnsani Yardım Derneği ve UNICEF'in "Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil" kampanyası kapsamında hazırladığı rapora göre, Urfa'da ailelerin yüzde 15'inde en az 1 çocuk işçi var. Yine bu rapora göre, 14 yaş ortalamasındaki çocukların büyük bölümü işyerinde fiziksel şiddet ve istismara maruz kalıyor. Raporda, Urfa'da okula gitmeyen çocukların yüzde 15'inin günde 12-14 saat çalıştırıldıkları için eğitimden mahrum kaldığına da dikkat çekiliyor.

DİSK-AR'ın hazırladığı Türkiye'de Çocuk İşçiliği Gerçeği 2015 Raporu'na göre ise, 6-14 yaşındaki çocuklar 28 saat, 15-17 yaş grubundaki çocuklar 45 saat çalışıyor. Okula devam etmeyen çocuklar haftalık 54 saat çalışıyor.

Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Ezgi Koman, özellikle son 10 yıldır çocuk işçiliğinde artış olduğunu söyledi. Urfa, Şırnak, Ankara, İstanbul gibi kentlerde çocuk işçiliğinin yüksek olmasının nedenlerinin başında yoksulluk ve ekonomik sistemin geldiğini vurgulayan Koman, son yıllarda çocukların çalışma koşullarının daha da kötüleştiğini, çalışma saatlerinin arttığını kaydetti.

Mülteci çocuklar ucuz işgücü oldu

DİSK Enerji Sen yöneticisi Müslüm Baran da çocuk işçiliğinin önlenmesi açısından Türkiye'de ilgili kurumların yetersiz olduğunu söyledi. Baran, "Özellikle Mardin, Antep, Kilis ve Urfa gibi illerde son yıllarda Suriyeli mülteci çocuklar da hem hizmet hem de tarım sektöründe ucuz işgücü olarak kullanılıyor" dedi.

İş cinayetlerinde ölüyorlar

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin Ocak 2013 - Haziran 2016 yılları arasındaki verilerine göre hazırladığı rapora göre, son 3,5 yılda çalışırken, işe giderken yaşamını yitiren çocukları sayısı 194. Ölümler en çok servis kazası, zehirlenme-boğulma, düşme ve ezilme-göçük nedeniyle yaşanıyor. Hayatını kaybeden çocukların en az ikisi sadece 6 yaşındaydı.

Üçte birine yemek bile verilmiyor

TÜİK'in 2013 verilerine göre, ücretli ya da yevmiyeli olarak çalışan çocukların,

Yüzde 3,4'ü sakatlanma ve yaralanma yaşamış.

Yüzde 34'ü aşırı yoruluyor.

3'te birine işyerinde yemek verilmiyor.

Yüzde 36'sının haftalık izni yok.

Yüzde 89'u yıllık ücretli izin kullanmıyor.

Mesleki eğitim için çalışanların oranı yüzde 21,7 seviyesinde.

Bu tablo çocukların düşük ücretlerle ve kötü çalışma koşulları altında çalıştırıldığını ortaya koyuyor.

Birgün
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.