`YOSUNLU` YOĞURT VE PEYNİR ÜRETİLECEK

Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksekokulunda suni ortamda üretilen spirulina cinsi yosundan yoğurt, peynir ve ayran üretilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Yalova'nın Armutlu ilçesinde, bilhassa astronotların beslenmesinde yararlanılan spirulina cinsi yosunu yaklaşık 3 sene süren çalışmalarının ardından laboratuvar ortamında üreten bir grup akademisyen, spirulinalı ayran, yoğurt ve peynir imalatı için çalışmalara başladı.

Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Kısım Başkanı ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Betül Güroy yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıldır sürdürdükleri çalışmayı bitirerek suni ortamda spirulina yetiştirdiklerini söyledi.

Bu yosunun dünyada çok yaygın bir şekilde insan ve hayvanların beslenmesinde kullanıldığını belirten Güroy, Türkiye'de de bu sahada yeni yeni çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

Ürünün yüzde 65 protein, anne sütünde bulunan maddeler, Omega 3 gibi yağ asitleri ve B12 gibi çok önemli vitaminler içerdiğini anlatan Güroy, "Dünyada en yüksek klorofil içeriğine sahip, magnezyum, potasyum gibi vücudumuz için çok önemli mineralleri içeren bir yosun. Tamamiyle üniversite bünyesinde, laboratuvarımızda 21 günde bu yosunu ele geçirdik. Neden bu yosunu üretmek istedik? Dünyadaki en iyi besin yosun diyebiliriz" diye konuştu.

Güroy, Amerikan Milli Uzay ve Havacılık Dairesi'nin, astronotlara hazırladığı gıdalarda spirulina içerikli yiyecekleri seçenek ettiğine dikkati çekerek, "Demek ki bir astronot uzayda maksimum verim verebilen, asgari atık çıkartan ve uzun süre vücudun fonksiyonlarını destekleyen bir gıda tüketiyor, bu gıdanın içeriğinde de yosun var ayrıca yosun, dünyada kanser tedavisinde, diyabetik hastalıklarda, obezite ve kolesterol tedavisinde destekleyici ürün olarak kullanılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Balıklarda iç organ yağlanmasını azalttı"

Üniversitede kurdukları ayrı bir bölümde spirulinayı balık yemi olarak kullandıklarını ve balıkların gelişimlerini incelediklerini kaydeden Güroy, yosunun bu hayvanlarda iç organ yağlanmasını azalttığını tespit ettiklerini aktardı.

Şimdi ise yosunun insan gıdası olarak hangi yiyeceklerde kullanabileceğini araştırdıklarına değinen Güroy, "Gıda mühendisleri arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayran, yoğurt ve peynir üzerinde çalışmalarımız ileri mertebeye geldi. Sonuç almak üzereyiz. Yosunlu peynir, yoğurt ve ayran inşa ederek insanlarımızın hizmetine sunabileceğiz" diye konuştu.

Güroy, mevzubahis yosunun kilogram ücretinin ABD'de 50 dolara kadar çıktığını belirtti.

Haber Port
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.