Kelebeklerin kanat açıklığı 35-40 mm, bej-kahverengi veya yeşilimsi renktedir. Larvaları 15-45 mm boyunda, kirli, beyaz renkte ve üzeri kıllıdır. Olgun larvanın vücudunun sırt kısmında yeşil kahverengi ve sarı renkte bantlar, yanlarda da sarı renkli birer bant bulunur.
Yeşilkurt yumurtalarını yaprak, meyve ve taze sürgünlere tek tek bırakır. Kelebekleri gündüz kuytu yerlerde saklanır, genellikle akşam üzeri uçuşurlar. Larvaları bitkilerin yaprak, meyve ve taze sürgünlerinde görülür. Bir dişi 700-1500 adet yumurta bırakabilir. Larva toprakta hazırladığı odacıkta pupa olur.Yılda 3-5 döl verebilir.
Zarar şekli: Yeşil kurtta zararı larvalar yapar.Birinci ve ikinci dönemde yapraklarla beslenen larvalar,daha sonra domates, biber , patlıcan,bamya gibi sebzelerin meyvelerini delerek içeri girer ve orada beslenerek zarar meydana getirirler. Bunun sonucundada meyveler çürür. Daha çok domates, biber, patlıcan, bamya ve fasülyede zararlıdır. Mücadele yöntemleri: Kültürel Önlemler: Sera içi ve çevresinde yabancıot temizliği yapılmalıdır. İlk yeşil meyveler oluştuğunda larva giriş deliği olan meyveler toplanıp imha edilmelidir.
Hasattan sonra derin sürüm yapılmalıdır. Havalandırma açıklıkları tül ile kapatılmalıdır.
Kimyasal Mücadele:
Kimyasal Mücadele Eşiği : Larvalar meyveye giriş yapmadan ilaçlamaya başlamak gerekir. 15 Mayıstan itibaren yapılan kontrollerde 100 bitkiden 5'i bulaşıksa ilaçlamaya başlanır. İlaçlamadan 10 gün sonra tekrar kontrol edilir. Tarlada ilaçlamayı gerektirecek yoğunluk varsa ilaçlama tekrarlanır.
Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar ve dozları ile ilgili tablo bakanlığın açıkladığı tabloya göre belirlenmelidir.
tarimorman.gov.tr