YENİ TEST BUĞDAY YETİŞTİRİCİLERİNE MİLYONLAR KAZANDIRABİLİR

Washington Eyalet Üniversitesi, Gıda ve Tarım Araştırmaları Vakfı'ndan aldığı hibe sayesinde buğday yetiştiricilerine milyonlarca dolar tasarruf sağlayabilecek yeni bir test geliştirecek.

WSU'dan ve ABD'nin dört bir yanından araştırmacılar ve paydaşlardan oluşan farklı bir ekip, buğdayda düşük düşen sayılara katkıda bulunan bir protein olan alfa-amilazı doğrudan ölçen daha hızlı, daha ucuz ve daha doğru bir test geliştiriyor.

Düşme sayısı, alıcılar için buğdayın kalitesini tanımlamaya yardımcı olan bir faktördür. Numunedeki yüksek alfa-amilaz seviyelerinden kaynaklanan düşük düşme sayısı, yetiştiricilerin ürünleri için aldıkları fiyatı önemli ölçüde düşürür. Yeni hızlı test, mevcut düşen sayı ölçeğiyle eşleşecek şekilde kalibre edilecektir.

Üç yıllık eşleştirme hibesi FFAR'dan 835.000 $ olup, ek destek ya nakit ya da endüstri ve diğer kaynaklardan gelen ayni bağışların bir kombinasyonu olarak eşleştirilecektir.

Neredeyse 70 yıl önce geliştirilen mevcut düşen sayılar testi, bir buğday unu örneği almayı, suyla karıştırmayı ve ardından bu karışımı suyu kaynama noktasına kadar ısıtan bir düşen sayı aletine koymayı gerektiriyor.

WSU Bitkisel ve Toprak Bilimleri Bölümü'nde yardımcı doçent olarak görev yapan ve hibeyi yöneten Amber Hauvermale, "Esasen bir sos ya da bulamaç yapıyorsunuz," diyor. "Sonra sosun içine bir piston bırakıyorsunuz ve pistonun dibe düşmesinin ne kadar sürdüğünü saniye cinsinden sayıyorsunuz. Bu sayı düşen sayıdır. Pişirme için kötü olan yüksek alfa-amilaz seviyelerine sahip numunelerin düşme sayıları çok daha düşüktür."

Buğday endüstrisinde, düşen sayılar 300 saniyenin altına düştüğünde fiyatlarda indirim yapılır. Sadece 2016 yılında, düşük düşen sayılar tahıl endüstrisine 30 milyon doların üzerinde bir maliyete mal oldu.

Hauvermale, "Düşük düşme sayısı olayları bir zamanlar her 10 yılda bir görülen bir şeydi, ancak şimdi daha düzenli olarak gerçekleşiyor ve bazı bölgelerde her iki ila dört yılda bir görülüyor" dedi.

Testler Yavaş İlerliyor

Mevcut düşen sayı testi yavaştır, bir seferde sadece iki numuneyi ölçebilir ve çalıştırmak için pahalı ekipman gerektirir. Hauvermale, masraf ve lojistik nedeniyle çoğu tahıl elevatörünün elinde düşen sayı test sistemi bulunmadığını söyledi.

Bu da buğdayın elevatörlerde karıştırıldığı ve sorunların tedarik zincirinin çok daha ilerisinde ortaya çıktığı anlamına geliyor. Birçok yetiştiricinin ürününü taşıyan konteynerler kötü bir test sonucuyla karşılaşabilir ve bu da herkesin kârını azaltabilir.

Hauvermale, "Düşük düşen buğday yüklerini ayırmaya yardımcı olmak için elevatörlerde gerçek zamanlı olarak kullanılabilecek daha iyi bir teste ihtiyacımız var" dedi. "Bu, yetiştirici indirimlerini azaltır, müşterilerin mevcut en kaliteli tahılı almasını sağlar ve tüketiciler de kek ve ekmek gibi yüksek kaliteli son ürünler elde eder."

Hauvermale 2018'den beri bu proje üzerinde çalışıyor ve ekibin sektöre daha kolay, daha güvenilir testler sağlayacağı konusunda iyimser.

Testleri endüstriyel ölçekte geliştirmek için araştırma ekibi, tahıl endüstrisi için hızlı testler konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan EnviroLogix ile birlikte çalışıyor.

FFAR baş bilim sorumlusu Angela Records, "Çiftçiler her yıl buğday hasatlarının geçip geçmediğini öğrenmek için nefeslerini tutarak bekliyorlar," dedi. "Bu araştırma, düşük düşme sayısını erken tespit etmeye yardımcı olarak kaliteli buğdayı hayvan yemi olmaktan kurtarıyor ve çiftçilere milyonlar kazandırıyor."

Yeni hızlı testler geliştirmenin yanı sıra, hibe iki önemli bileşeni daha içeriyor. Bunlardan ilki, tahıl işleyicilerini alfa-amilazda artışa neden olabilecek hava koşullarına karşı uyarmak için bir erken uyarı sistemi geliştirmek. İkincisi ise alfa-amilazın genetik düzenlemesini daha iyi anlayarak, yetiştiricilere düşük düşme sayılarına daha az duyarlı yeni buğday çeşitlerinin ıslahı için araçlar sağlamak.

farmprogress.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.