Mikroplastik kirliliği, hava, su ve toprak dahil olmak üzere tüm ortamlarda yaygın olan küresel bir çevre sorunudur.
Mikroplastikler, arıtılmış atık su çamurunda - aynı zamanda belediye biyokatı olarak da bilinen - yaygın olarak bulunur ve sonunda tarım topraklarımıza ulaşırlar.
Kanada'daki belediye biyokatlarında yapılan son araştırma, bir gram biyokatın yüzlerce mikroplastik parçacığı içerdiğini buldu. Bu, genellikle hava, su veya toprakta bulunan mikroplastik konsantrasyonundan çok daha yüksektir.
Kanada'da her yıl yüz binlerce ton biyokat üretildiğinden, böyle yüksek mikroplastik seviyelerinin çevre üzerinde olası etkilerine dikkat etmek ve Kanada'nın atık su akışındaki mikroplastik seviyelerini azaltmanın yollarını bulmak gerekiyor.
Belediye Biyokatları
Belediye biyokatları, belediye atık suyunun katı fraksiyonunu çökelterek ve stabilizasyon sağlayarak atık su arıtma tesislerinde üretilir.
Kanada'da ve dünya çapında belediye biyokatları tarım arazilerinin toprak kalitesini iyileştirmek için kullanılır. Bu, bitki büyümesi için gerekli olan fosfor ve azot gibi besin maddeleri bakımından zengindirler.
Kanada'da belediye biyokat uygulamaları ağır metaller, besin maddeleri ve patojenler için dikkatlice düzenlenir. Bununla birlikte, mikroplastik gibi yeni çevresel kirleticiler için şu anda kılavuzlar bulunmamaktadır.
Mevcut atık su arıtma tesisleri mikroplastikleri açıkça uzaklaştırmak için tasarlanmamış olsalar da, neredeyse yüzde 90 oranında mikroplastik kirleticilerin uzaklaştırılmasında etkilidirler. Uzaklaştırılan mikroplastikler genellikle çökmüş çamurda yoğunlaşır ve sonunda biyokatlarda bulunurlar.
Belediye Biyokatlardaki Mikroplastikler
Daha önceki çalışmalar, belediye biyokat atığıların tarım alanları da dahil olmak üzere daha geniş kara ekosistemlerine mikroplastiklerin girmesi için önemli bir yol olduğunu göstermiştir.
Çevre ve İklim Değişikliği Kanada ile Tarım ve Tarım Gıda Kanada'dan bilim insanlarıyla işbirliği yaparak, belediye biyokatlarında mikroplastiklerin ilk pan-Kanada değerlendirmesini yaptı. Dokuz eyalet ve iki biyokat temelli gübre ürünü içeren 22 Kanadalı atık su arıtma tesisi biyokat örneklerini analiz etti.
Her gram biyokatta yüzlerce mikroplastik parçacığı buldu. Gözlemlenen en yaygın mikroplastik türü mikrofiberlerdi, onları küçük parçalar izledi. Bir miktar sim ve köpük parçacığı da buldu.
Kanada'daki belediye biyokatlarında mikroplastik konsantrasyonları, su, toprak ve nehir tortuları gibi diğer çevresel ağlardan önemli ölçüde daha yüksektir. Bu, mikroplastiklerin atık su arıtma tesislerinde üretilen biyokatlarda yoğunlaştığına dair daha fazla kanıt sağlar.
Mikroplastikleri Azaltma
Atık su arıtma tesisleri, şişe kapakları ve plastik torbalar gibi büyük plastikleri belediye atık sularından uzaklaştırmak için iyi donatılmıştır. Bununla birlikte, mikroplastik parçacıkları o kadar küçüktür ki mevcut arıtma altyapısı tarafından yakalanamazlar, bu nedenle atık su çamurunda yoğunlaşırlar.
Atık su akışları mikroplastikleri yoğunlaştırdığı gibi, çevreye giren plastik kirliliğini azaltma fırsatı da sunarlar. Kanada genelinde araştırmacılar toprak ekosistemlerinde mikroplastik kirliliğinin kısa ve uzun vadeli ekolojik sonuçları konusunda içgörüler bulmaya çalışırken, bir çözüm zaten açıktır.
Mikroplastikler, tek kullanımlık plastiklerin kullanımında sistemli azalmalar, sentetik lifle giysilerin daha az sık yıkanması ve yıkama makinesi filtreleri kullanılarak mikrofiberlerin çıkarılması yoluyla kaynaklarda azaltılabilir. Bu yaklaşımlar, mikroplastiklerin atık su akışına ve nihayetinde daha geniş kara ve sucul ortamlara girmesini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Mikroplastikleri fiziksel veya kimyasal yollarla uzaklaştırmak için atık su arıtma tesislerinde yeni teknolojiler geliştirmek de araştırılmalıdır.
Biyokatların uygulandığı tarım ekosistemlerinde yüksek mikroplastik konsantrasyonlarının toprakta yaşayan solucanlar gibi organizmalar üzerindeki etkisini daha iyi anlamak gerekir. Ayrıca, biyokatlardaki ve tarım topraklarında mikroplastik seviyeleri için ulusal yönergeler oluşturmaya başlamamız gerekir.
(adsbygoo
theconversation.com