Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, "Bu yıl yağışların ve bulutlu gün sayısının fazla olmasından dolayı geniş alanlarda yapılan yazlık ürünlerde kayıplar yüzde 100'ü buldu" dedi.
Bu sene yağışlı gün sayısını fazla olması tarım ürünlerini olumsuz etkiledi. Yazlık ürünler yağışlardan olumsuz etkilendiğini dile getiren Çalış, “Konya’da özellikle ekilen nohut, mercimek, anason ve kimyon gibi ürünlerden bu sene istenilen verim sağlanamadı.
Çünkü yazlık ürünler gelişme döneminde ihtiyacı olan güneş ışığını alamadıklarından dolayı büyümeye devam ettiler. Çiçeklenme ve kapsül bağlama dönemini gecikmesiyle bu yıl gerçekten bir kıraç alanlarda yazlık ürünler olarak tabir ettiğimiz ürünlerde yüzde 100’lere varan kayıplar yaşandı. Yağışlar yazlık ürünleri çok olumsuz etkiledi” diye konuştu.
“İTHALAT EN SON ÇARE OLMALIDIR”
Çiftçilerin artık nohut, mercimek gibi yazlık ürünlerinin ekilişinin gerçekleştirmediğini söyleyen Çalış, “Bunun sebebi geçtiğimiz yıllarda özelikle Kanada’dan yazlık ürün ithalatının önü büyük ölçüde açıldı. Bu durum diğer ülkelerle rekabet şansı azalması nedeniyle çiftçiyi hızla yazlık ürünlerinden uzaklaştırdı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuyu değerlendirmesi gerekir. İthalat her zaman son çare olmalıdır. Önümüzdeki yıllarda kendimize yetecek ve hatta ithal edecek ürün yetiştirme iklim koşullarına sahibiz. Dolayısıyla kendi bünyemizde ihtiyacımızı giderme anlamında çareler üretmek gerekir. Bu anlamda teşviklerin desteklenmesi ve gözden geçirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
Anadoluda Bugün