YAYLACILAR ÇAĞ ATLADI

Muş'un yaylalarını tercih eden göçerler, teknolojiden faydalanarak güneş panelleriyle çadırlarını aydınlatıyor ve telefonlarını şarj ediyorlar.

Yaz mevsiminde özellikle bitki popülasyonun fazla olduğu sulak yaylaları tercih eden göçerler (yaylacı), Muş'ta gelmeye başladı. Yüzlerce küçükbaş hayvanını yaylaya getiren göçerler, yaklaşık 3 ila 4 ay konakladıktan sonra havaların soğumasıyla birlikte sıcak bölgeleri tercih ediyorlar. Bitlis'in Tatvan ilçesinden Muş'un Şen Yaylası'nı tercih eden göçerler, yaklaşık 4 bin küçükbaş hayvanıyla çadırlarını kurarak yerleşti.

Yaylayı kiraladıklarını ve burada hayvanlarını beslediklerini belirten göçerlerden Alican Esen, çok rahat olduklarını söyledi. Güneş enerjisi panelleri ile akşamları çadırlarını aydınlatıp telefonlarını şarj ettiklerini ifade eden Esen, "Biz buraya Tatvan'dan geliyoruz. Şen Yaylası'na hayvan getirmişiz. Şu anda hayvanlarımızı beslemeye almış durumdayız. Biz burayı kiralamışız. Biz burada üç, ay dört ay kalıyoruz. Kış zamanında Silvan tarafına gidiyoruz. Yazın tekrar memlekete gidiyoruz. Biz üç mevsim yer değiştiriyoruz" dedi.

"GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇADIRLARIMIZI AYDINLATIYORUZ"

Beraberlerinde getirdikleri güneş enerjisini gündüz şarj edip gece ise hem çadırlarını aydınlatıp hem de cep telefonlarını şarj ettiklerini kaydeden Esen, "Hayvanlar çok, saman biraz pahalı bu sene. Geçtiğimiz sene de o kadar saman yoktu yani. Yolumuz rahat, biz gayet iyiyiz. Eğer dünya rahat olsa bizde rahatız yani. Bu da bizim şarj ve ışıktır. Biz bununla idare ediyoruz. Hem telefon şarj edip hem de ışık elde ediyoruz. Akşamüzeri bunun yanında yemeğimizi yiyoruz çayımızı içiyoruz, sohbet yapıyoruz. Telefon şarj ediyoruz, birde akşam ışık yanıyor" ifadelerini kullandı.

"YAYLADA YÜN SATIŞLARI BAŞLADI"

Yaylacıların koyunlardan elde ettiği yünleri satın alan Tuncay Şahin ise, "Biz şu anda Muş'un Şen Yaylası'ndayız. Burada yaylacıların yanına geldik. Yün alıyoruz. İşte yünü yataklarda, yorganlarda kullanıyorlar. Bu vesileyle bizde geldik burada yün aldık. İşte 300 kiloya yakın yün alıyoruz. Burada yayla hayatına şahit olduk. Yayla hayatında burada güneş enerjisi panelleri kurmuşlar. Elektrik üretip akşamları kaldıkları yerleri aydınlatıyorlar, birde telefonlarını şarj ediyorlar" şeklinde konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.