Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılık üretiminde maliyet, kapasite ve pazarlama imkanları doğrultusunda planlı üretim modeline geçileceğini belirterek alınacak önlemlerle ithalatı 3 yılda bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Bakan Yumaklı, düzenlediği basın toplantısıyla 2024-2028 Hayvancılık Yol Haritasını tanıttı. Hayvancılık desteklerinde hayvan sayısına bağlı üst sınırın kaldırılacağını vurgulayan Yumaklı, temel hedeflerinin 3 yılda ithalatı sonlandırmak olduğunu belirtti. Ayrıca, ette maliyetle açıklanamayacak fiyat hareketleri olduğunu ifade ederken, kesim fiyatlarının düştüğü dönemde et fiyatlarının arttığını kaydetti.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde (TİGEM) gazetecilerle bir araya gelen Yumaklı, verimli, kaliteli ve sağlıklı üretimi artırmayı amaçladıklarını belirtti. Bakanlığın ana görevinin 85 milyon vatandaş ve 57 milyondan fazla turistin gıda ihtiyacını güvenilir şekilde karşılamak olduğunu vurgulayan Yumaklı, hayvancılık üretiminde maliyet, kapasite ve pazarlama imkanları doğrultusunda planlı üretim modeline geçileceğini açıkladı. Bu kapsamda, yem, mera kapasitesi ve pazarlama imkanlarını dikkate aldıklarını kaydeden Yumaklı, alıcı ve satıcıyı güvence altına alan sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaştırıldığını bildirdi.
Bakan Yumaklı, "Üreten herkese ürettiği kadar destek" ilkesini benimseyerek temel, yönlendirici ve verimlilik odaklı destekleme modelini uygulayacaklarını belirtti. Ayrıca, buzağı yanı sıra aşı ve kayıt yapılan her kuzu ve oğlağa da destek verileceğini açıkladı.
Mevcut destekleme modelinde işletme büyüklüğüne göre uygulanan sınırlandırmaların kaldırıldığını söyleyen Yumaklı, "Yeni desteklemelerimizde bu sınırlamaları kaldırıp üreten herkese ürettiği kadar destek veriyoruz" dedi.
Aile işletmelerine, tüm desteklere ilave destek sağlanacağının altını çizen Yumaklı, genç ve kadın üreticilere de aynı şekilde yüzde 70 ilave destek verileceğini aktardı. Yumaklı, yeni modele yönelik bir örnek vererek buzağı başına 2 bin 68 lira olan desteğin, aile işletmesi, kadın ve verimlilik destekleriyle 5 bin 200 liraya çıkacağını belirtti. Ari işletme buzağı desteğinin ise 7 bin 900 lira olacağını ifade etti. Yumaklı, buzağısını kesime kadar besleyen, verimlilik kriterlerini yerine getiren ailelere ilave olarak 4 bin 500 liraya kadar daha destek verileceğini dile getirdi.
Halen 42 ilde uygulanan kırsal kesim destek programlarından IPARD'ın 81 ile yaygınlaştırıldığını söyleyen Yumaklı, kredilerde de ilave indirim oranları uygulandığını anlattı. İşletme başına 40 milyon lira olan kredi üst limitinin 60 milyon liraya, ari işletmelerde ise 80 milyon liraya çıkarıldığını söyleyen Yumaklı, her yıl rutin uygulanan 2 aşı sayısını 3'e çıkardıklarını, artan aşılamanın maliyetinin devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.
Buzağı kayıplarını azaltmak için ilk etapta 200 bin gebe sığırın aşılanacağını söyleyen Yumaklı, rutin dışında yapılacak diğer aşıların masraflarının da karşılanacağını söyledi. Yumaklı, yeni bir ulusal aşı üretim tesisi kuracaklarını, Veteriner Tıbbi Ürün Kontrol Merkezi oluşturacaklarını anlattı.
Yerli üreticileri güçlendirmek amacıyla TİGEM işletmelerinin damızlık merkezi haline getirileceğini vurgulayan Yumaklı, yerli üreticilerin damızlık ihtiyacının kamu güvencesiyle karşılanacağının altını çizdi. Hayvanların verimliliğin artırılmasına yönelik genlerinin de genomik teste tabi tutulacağı bilgisini veren İbrahim Yumaklı, 2024 yılı Haziran ayında Ankara'da Genomik Test Merkezi açacaklarını belirtti.
"Maliyetle açıklanmayacak fiyat oluşuyor"
Karkas et fiyatlarının belirli dönemlerde bahanelerle arttığını belirten İbrahim Yumaklı, üreticinin zarar etmesini istemediklerini, bilinenin aksine karkas et fiyatlarında düşüş yaşandığını anlattı. Buna karşılık ette maliyetle açıklanamayacak fiyat artışları olduğunu söyleyen Yumaklı, Ticaret Bakanlığı ile birlikte denetimleri sürdürdüklerini kaydetti. Yumaklı,
haksız fiyat artışına tahammülleri olmadığını belirtti. Nihai amaçlarının, ihtiyaçların yerli kaynaklarla karşılanması olduğuna değinen İbrahim Yumaklı, bunu yaparken de devletin kontrolünde ithalata yönelimi engellemek olduğunu ifade etti. Bakan Yumaklı, en geç 3 yılda ithalat sorununu bitirmeyi istediklerini bildirdi. Yumaklı, tarımsal üretim ve ekim alanlarında azalma olmadığını, iddiaların aksine her iki kalemde de artış olduğunu vurguladı.
Gazetecilerden gelen soruları cevaplandıran İbrahim Yumaklı, TÜİK ile işbirliğinde başlatılan tarım sayımının 2026'da tamamlanacağını söyledi. Açıkladıkları yeni politikaların gerekirse revize edilebileceğini dile getiren Yumaklı, tarımın kayıt altında ve yatırım yapılan bir sektör olmasını istediklerini kaydetti.
ekonomim.com