Teknoloji ve nitelikli bilgi uygulamalarıyla çevresel kalkınmaya katkıda bulunan ve akıllı sistemleri sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayan Vodafone Akıllı Köy, bir ilke daha imza attı.
Teknoloji ve nitelikli bilgi uygulamalarıyla çevresel kalkınmaya katkıda bulunan ve akıllı sistemleri sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayan Vodafone Akıllı Köy, bir ilke daha imza attı. Köyde 10 aydır test edilen İsrail markası olan Netafim'in yapay zekaya sahip ilk sulama sistemi Netbeat, Türkiye lansmanı Aydın Koçarlı'da kurulu Vodafone Akıllı Köy Koçarlı Kampüs Eğitim İnivasyon ve Uygulama Merkezi'nde gerçekleştirildi.
"Daha az kaynak, daha çok verim" sloganıyla yapay zekaya sahip yeni sulama sistemi "NetBeat" uygulamasıyla otomatik sulama, gübreleme ve bitki koruma sistemleri bir araya getirilirken, alanında ilk olan bu dijital çözümle üretici tarlasını uzaktan kontrol ederekgörüntüleme imkanına kavuştu.
Tanıtım toplantısının açılışında konuşan TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın, küçük aile çiftçileri ile büyük çiftçi şirketleri arasında ciddi bir rekabet eşitsizliği olduğunu vurguladı. TABİT olarak amaçlarının bu eşitsizliği ortadan kaldırmak olduğunu vurgulayan Akın, "Büyük şirketler teknolojiyi hızlı bir şekilde kullanabiliyorken. Küçük aile çiftçileri teknolojiye uzak kalıyor. Amacımız bu rekabette aile çiftçilerimize teknolojiyi öğretmek" dedi.
İHTİYACA VE BÜTÇEYE UYGUN ÇÖZÜM
NETAFIM Dijital Tarım Başkanı Guy Leventon ise , dünya nüfusu hızla artarken temiz su ve tarım arazileri gibi sınırlı kaynakların gittikçe azaldığına dikkati çekti. Leventon, "Akıllı sulama, toprağı değil, bitkiyi besler. Bu sayede çok şey fark eder. Çünkü su ve besinleri doğrudan köklere teslim ettiğinizde, maliyetlerinizi düşürürsünüz. Daha da önemlisi, hem bitkiniz daha sağlıklı olur, hem de veriminizi arttırırsınız. En gelişmiş kurumsal çiftliklerden küçük ölçekli üreticilere kadar, NetBeat, tüm çiftçilerin ihtiyaçlarını ve bütçelerini karşılayacak bir çözüme sahiptir" dedi.
Dünyadaki çiftçilerin, su kullanım verimliliğini optimize etmek için baskı altında olduğuna dikkat çeken Leventon, "Kuraklık, buharlaşma, tuzlanma, yeraltı sularının tükenmesi ve su rezervlerine erişim eksikliği gibi sorunlarla karşı karşıyadırlar. Akıllı sulama, su kullanma şeklini değiştirerek üreticinin, çiftçinin bu zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olur. NetBeat, otomatik sulama, gübreleme ve mahsul koruma sağlayan ilk dijital çözümdür. Her şeyi tek bir kapalı döngü platformunda birleştiren NetBeat, çiftçinin sulama yerini, bulunduğu her yerden kolayca izlemelerini, analiz etmelerini ve kontrol etmelerini sağlar" diye konuştu.
YAPAY ZEKANIN GÜCÜ
İnsanlığı geleceğe taşıyacak akıllı tarım sistemlerinde yapay zekanın hızla ön plana çıkacağını ifade eden Leventon, söz konusu teknolojinin, meteorolojik verileri, bitki gelişim istatistiklerini, hava ve toprak ısı ve nemi gibi onlarca veriyi hızla analiz ederek çiftçilerin doğru, zamanında karar almasında yol gösterici olacağını vurguladı. Leventon, "Yapay zekanın gücü, üretimin daha az kaynakla ve daha çok verim alınabilmesi için vazgeçilmez bir unsur haline gelecek" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'deki mısır üretiminde akıllı sulama sistemlerinin yarattığı farka da değinen Leventon, hektar başına harcanan 9 bin 200 metreküp suyla alınan 9 ton mahsulün yapay zeka çözümleri sonrasında yalnızca 6 bin 300 metreküp suyla 12 ton mısıra ulaştığına dikkati çekti. Netafim Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız da Dünyanın hızla dijitalleştiğini ve tarım sektörünün de buna adapte olması gerektiğini ifade ederek, çiftçilerin de artık gelenekselin ötesinde kendi arazilerini teknolojik yöntemlerle kontrol etme kabiliyetine sahip olmak istediğini söyledi.
Nihat Delibaşı