Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, sanayicinin rekabet gücünü kıran tağşişin (karışım) önlenmesine yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptırımları içeren yasal düzenleme hazırlığında olduğunu söyledi.
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, sektörde sanayicinin rekabet gücünü kıran tağşişin (hileli karışım) önlenmesine yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptırımları içeren yasal düzenleme hazırlığında olduğunu söyledi. Bosna Hersek'ten sıfır gümrükle ithal edilen yağ miktarının yılın ilk 5 ayında geçen yılki düzeyi yakaladığını belirten Büyükhelvacıgil, bu durumun da haksız rekabete yol açtığını söyledi.
Sektöre ilişkin gelişmeleri değerlendiren Tahir Büyükhelvacıgil, en önemli sorunun başında gelen tağşişle ilgili yaptırım getirilmesi yönündeki hazırlıkların sevindirici olduğunu söyledi. Tağşişle birlikte hem sanayicinin rekabet gücünün kırıldığını, hem de tüketicinin yanıltıldığını dile getiren Büyükhelvacıgil, 'Uyarılarımız sonuca ulaştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, taklit ve tağşişe dönük yaptırımların yeniden belirlenmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi en kısa zamanda Meclis'e getireceklerini açıkladı' dedi.
Artan denetimlerle birlikte suç duyurusu ve idari para cezası uygulamalarının önemli olduğunu dile getiren Büyükhelvacıgil, bunları sektör açısından önemli gelişme olarak nitelendirdi. Tağşişde özellikle ayçiçeği ham yağı ile kanola, aspir tohumlarından elde edilen yağların karıştırıldığını vurgulayan Tahir Büyükhelvacıgil, yılın ilk 5 ayında ihracatın yüzde 20 oranında gerilediğini, buna karşılık; kanola, aspir gibi diğer yağlı tohum ithalatında ise artış yaşandığını kaydetti.
İhracatta ise Suriye'ye yönelik 5 yılda 10 misli artışın şüpheli bulunduğunu söyleyen Büyükhelvacıgil, 'Diğer taraftan sıfır gümrük vergisiyle ithal edilen ham yağlar da iç piyasada haksız rekabete sebep oluyor. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği olarak, 7 milyar dolarlık bir sektörü temsil ediyoruz' dedi.
'5 aylık ithalat geçen yılın seviyesine ulaştı'
2016 yılında getirilen yüzde 22.5'lik gümrük vergisi ile genel ithalatın azalmasına rağmen, ikili anlaşmalar gereği Bosna Hersek'ten sıfır gümrükle yapılan ithalatta ciddi artış yaşandığına dikkat çeken Büyükhelvacıgil, '2015 yılında 20 bin 730 ton Bosna Hersek menşeli rafine ayçiçeği yağı ve 27 bin 552 ton ham yağ ithal edildi. 2016 yılının ilk beş ayında toplamda 24 bin 894 ton rafine ayçiçeği ve ham yağı ithal edilmiş olup bu da 2016 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 60 bin ton ayçiçeği yağı ithalatı anlamına geliyor' diye konuştu. Tahir Büyükhelvacıgil, hammaddede dışa bağımlılığı azaltmak için yerli üretimin arttırılması gerektiğini söylerken, 'Türkiye olarak 12 milyar dolar tarım ürünleri ithal ediyoruz. Bunun 4,3 milyar doları bitkisel yağları, yağlı tohum ve türevleri kapsıyor. Sektör olarak bizim yıllık 2 milyon ton ayçiçeği tohumuna ihtiyacımız var. Türkiye'deki üretim ise 1 milyon ton ila 1 milyon 200 bin ton arasında. Katma değerin ülkemizde kalması ve istihdama olumlu katkısı olması için Sektörümüz, ham yağ ithalatı yerine yağlı tohum ithalatını tercih ediyor' dedi.
Dünya.com