VODAFONE AKILLI KÖY`E AYDIN ZİRAAT ODALARINDAN TAM DESTEK

Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. (TABİT) Genel Müdürü Coşkun Yıldırım, Vodafone Akıllı Köy tarım uygulaması ile ürün verimini 3 kat artırmanın mümkün olduğunu belirterek, Koçarlı Kasaplar Mahallesi'nde dönümde 3 ton kavun hasadı yapan üreticimiz, 10 ton hasat yapılabildiğini gördü dedi.

Türkiye'de ilk kez uygulanan Vodafone Akıllı Köy projesi, TABİT tarafından Aydınlı Ziraat Odası başkanlarına tanıtıldı. Efeler Kalfaköy Mahallesi'nde bulunan bir restaurantta düzenlenen tanıtım programına, Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Rıza Posacı ile ilçe ziraat odalarının başkanları katıldı.

"ÜRÜN ÇEŞİDİ FAZLA OLDUĞU İÇİN AYDIN'I TERCİH ETTİK"

Vodafone Akıllı Köy projesi için Aydın'ı tercih etmelerinin nedenini açıklayarak söze başlayan Genel  Müdür Coşkun Yıldırım, "Biz bu projeyi nerede yapabileceğimizi araştırmaya başladığımızda, hangi ilde ne ürünlerin yetiştiğini inceledik. Tüm ürünlerinin Aydın'da yetiştiğini tespit ettik ve bu nedenle Aydın'ı tercih ettik. Aydın'a ilk geldiğimizde Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan ile tanıştık. O bizi Rıza Posacı ile tanıştırdı. Bu projemizi uygulayabilmemiz ve prosedürü daha çabuk aşabilmemiz için belediyelerinde desteği gerekiyor. Bunun için bazı belediyelerden randevu alamadık, bazılarından da destek alamadık. Koçarlı Belediye Başkanı Mutlu Öztürk ile görüştüğümüzde, hemen bir arkadaşı görevlendirip bize her türlü desteği sağlanmasını istedi. Bu proje için en uygun alanın Kasaplar Mahallesi olduğunu belirten Başkan Öztürk, bizi mahalle muhtarı ve vatandaşlar ile buluşturdu. Böylelikle 'Vodafone Akıllı Köy' projemizi burada uygulamaya başladık" dedi.

"ALAY EDENLER OLMUŞTU"

Kasaplar Mahallesi'nde vatandaşlar ile görüştüğünde en fazla kavun üretimi yaptıklarını öğrendiğini söyleyen Yıldırım, "Üreticilere dönümde ne kadar kavun elde ettiklerini sorduğumda, 3 ton olduğunu belirttiler. Bunun 10 tona çıkarabileceğimizi söylediğimde, benimle alay eden çiftçiler de oldu. Burada yaptığımız projeyi hayata geçirip 60 günde dönümden 9 ton ürün aldık. Bu ilk hasatta alınan ürün, 2 hasat ile bu rakam 10 tonu bulacak. Biz bu uygulamayı her ilçenin ürün deseni çeşidine göre uygulamak istiyoruz. Örneğin çileği Sultanhisar'da, hayvancılığı Çine'de, Antep fıstığını Yenipazar'da yapacağız" diye konuştu.

"TEKNOLOJİ DESTEKLİ BİLİNÇLİ ÜRETİM"

Bu uygulamayı yaparken ziraat odalarından ve üreticiden hiçbir şekilde para talep etmediklerini söyleyen Coşkun Yıldırım, "Biz bu uygulamayı yaparken sizlerden para talep etmiyoruz. Biz paramızı büyük firmalardan alıyoruz. Burada amacımız teknoloji destekli ve bilinçli üretim yapılması. Bilinçli üretim ile hem daha kısa sürede hem de daha fazla ürün elde edilebildiğini göstermek" ifadelerini kullanarak tarla hazırlığında Türkay Tarım, traktörde Kubota Türkiye, gübreleme programında ANT- Yemmix, fidede AG Tohum AŞ,  damla sulamada Netafim, malç malzemelerinde İleri- Çağ Plastik, malç makinelerinde Başaran Makine sponsorlarına teşekkür etti. Daha sonra, oda başkanları proje hakkında merak ettikleri hususları sorup daha fazla bilgi edinme fırsatı buldu.

Tarım.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.