Kadının eğitimi, ailenin eğitimidir. Ailenin eğitimi de toplumun eğitimidir. Eğitimli bir kadın, dalga dalga bütün toplumunu aydınlatacaktır. Çiftçi Kadınlarımızın bu anlamlı gününü en içten dileklerimizle kutlarız.
1. "Dünyanın her ülkesinde kadın çiftçiler tarım sektörünün temel taşlarından biridir." Dünya Kadın Çiftçiler Gününüz Kutlu olsun öncelikle.
Merhabalar, bize kendinizden bahseder misiniz?
Cemile IŞIK: Teşekkür ederim. Merhaba ben Cemile Işık. Aydın'ın Kasaplar Köyü'nde yaşıyorum. Evli ve üç çocuk annesiyim. Vodafone Akıllı Köy'de çalışıyorum. Ayrıca hayvancılıkla uğraşıyorum.
Elif KALE: Teşekkürler. Merhaba, ben Elif Kale. Kasaplar'da yaşıyorum. 2 çocuk annesiyim, bir oğlum bir kızım var. Vodafone Akıllı Köyde sera işiyle uğraşıyorum. Kendimi bildim bileli tarım işinde çalışıyorum.
Fatma YALÇIN: Teşekkür ederim, tüm kadın çiftçilerimizin kutlu olsun. Adım Fatma Yalçın. İki kız annesiyim. 33 yaşındayım. Ben Vodafone Akıllı Köy'de çalıyorum. Eşimde garsonluk yapıyor. Bu sayede geçimimizi sağlıyoruz.
Emel YAMAÇ: Teşekkür ederim. Adım Emel Yamaç. Koçarlı'da yaşıyorum. 8 yıllık evliyim. 7 ay önce Vodafone Akıllı Köy'de çalışmaya başladım. Ve burada her şeyi öğrendim. Daha doğrusu 15 yaşımdan beri kadın çiftçiyim ama burada nasıl dikileceğini, bir ağacın nasıl yetiştirileceğini öğrendim, mühendislerimiz sayesinde. Ben kadın çiftçi olmak için doğduğuma inanıyorum. İşimi çok iyi ve çok severek yapıyorum. İyi ki Vodafone Akıllı Köy Kasaplar'da açıldı ve iyi ki burada bize iş sahası açtılar.
Elif KARAPINAR: Teşekkür ederim. Ben Elif Karapınar. 1967 doğumluyum, üç çocuk annesiyim. Bir tane de torunum var. Gelin olup geldiğimden beri çiftçilikle uğraşıyorum. Vodafone Akıllı Köy'de çalışıyorum. Sağ olsunlar, buradan da memnunuz, çalışıyoruz. Kendi tarlamız ve hayvanlarımız var. Kendimize yetecek kadar. Kendi yağımız ve tuzumuzda kavruluyoruz.
Nurcan ÇATAL: Teşekkür ederim. Ben Nurcan Çatal. Evliyim ve üç çocuk annesiyim. Vodafone Akıllı Köy'de çalışıyorum. Aynı zaman kendi hayvanlarımız ve tarlamız var bir yandan onlarla da uğraşıyorum.
2. Çok hareketli bir hayatınız var, yetmeyi başarabiliyor musunuz?
Cemile Işık: Eşim ve çocuklarımda yardımcı oluyor. Hep birlikte yapıyoruz.
Elif KALE: Başarıyorum, mecbur. Başarmak zorundayım çünkü benim işim bu.
Fatma YALÇIN: Hem evimin işlerini yapıyorum, çocuklarımla ilgileniyorum hem burada çalışıyorum. Yoruluyorum, bir şekilde yetiyorum, başarmam gerekiyor.
Emel YAMAÇ: Çok enerjik bir insanım ben zaten. Hareketli ve pratik bir insan olduğum için sorun olmuyor benim için. Her işte başarılıyım ve işimi de severek yapıyorum.
Elif KARAPINAR: Boş kaldığım günlerde evin işini de ovanın işini de Allah'a şükür, Allah sağlık verdikçe şimdiye kadar yaptım. Bundan sonra da sağlığım olduğu müddetçe inşallah devam ederim.
Nurcan ÇATAL: Yetiyorum, bir şekilde. Biz ailemizden böyle gördük, yıllarca alışık olduğumuz işler bunlar. O yüzden çok zor gelmiyor.
3. Tarım ve yaşam hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Cemile Işık: Tarım benim için gelir kapısını ifade ediyor. Küçüklüğümden beri tarımla iç içeyim. Nefes almak gibi tarlada çalışmak benim için.
Elif KALE: Geçimimi oradan sağlıyorum, haneme katkı sağlıyorum çok şükür.
Fatma YALÇIN: Bütün sıkıtımı, stresimi alıyor. Ben bu işi severek yapıyorum zaten.
Emel YAMAÇ: Tarım bereketlidir. Ege tarafında olarak bereketli bir ülkeyiz. Çiftçilerimize zenginlik veren, bunlarla para kazanıyoruz. Ekiyoruz, dikiyoruz, evimizin geçimini sağlıyoruz. Devamlı toprakla mücadele ediyoruz. Biz bir veriyoruz o bize beş veriyor.
Elif KARAPINAR: Tarım iyi ve güzel bir şey. Açık havada çalışmak kadar güzel bir şey yok. Benim için çok değerli tarım. Ekmek kapım ne de olsa.
Nurcan ÇATAL: Tarım bizim hayatımızda olmazsa olmazlardan birisi, tarım olmazsa bizim hayatımız yok yani. Çalışmasak olmaz, üretemeyiz.
4. Ülkemizde kadın çiftçiler oldukça iyi işler başarıyor. Tarımda kadın çiftçiler hakkında ki düşünceleriniz nelerdir?
Cemile Işık: Kadın elinin değmesi kadar güzel bir şey yok. Kadının yaptığı her işin başarılı olduğuna inanıyorum. Bir kadın çiftçi olarak ta kendimle gurur duyuyorum.
Elif KALE: Kadınlar mutlaka tarımda yeri vardır. Biz olmazsak olmaz.
Fatma YALÇIN: Kadın çiftçi benim için yetiştirmek çok güzel bir şey. Hem sıkıntımızı alıyor hem toprak emeğimizin karşılığını avuçlarımıza konduruyor.
Emel YAMAÇ: Biz bir çiftçiyiz. Erkeklerin yapabildiği her şeyi bizde yapıyoruz ve hatta biz daha başarılı oluyoruz. Bileğimizin gücü, alnımızın teri ile altından kalkamayacağımız iş yok bizim.
Elif KARAPINAR: Kadın çiftçi deyince bizim gibi çalışan, hasat eden, ürünlerle ilgilenenler geliyor benim aklıma. Erkeklerden daha fazla emek verdiğimize inanıyorum tarıma.
Nurcan ÇATAL: Düşünüyorum da tarım olmazsa olmaz gibi geliyor. Bizim hayatımızın bir parçası.
5. En büyük hayaliniz nedir?
Cemile Işık: Gerçekleştirmek istediğim en büyük hayalim 5 dönüm yerim olsun, içinde hem hayvanıma bakabileyim hem de ürün yetiştirebileyim. Bağım olsun, meyve ağaçlarım olsun isterim.
Elif KALE: En büyük hayalim çocuklarımın iyi bir yerde olmasını isterim. Benim çok zor bir hayatım oldu, aynı zorlukları çocuklarımın da çekmesini istemem.
Fatma YALÇIN: Kendime ait bir tarlamın olmasını isterdim. Kendi elimle ekmek isterdim. Hayvanım olsun isterdim, kendi yoğurdumu peynirimi yapabilmeyi isterdim.
Emel YAMAÇ: Benim en büyük hayalim aslında gerçek oldu. Ben o kadar işe gittim, her işi yaptım fakat ben bu işi yapıyorum ama bu işin karşılığı ne olur diye düşünüyordum. Hep dua ederdim bir sigortam olsun diye, benim için önemli olan para değildi. Ve dualarım kabul oldu Vodafone Akıllı Köy'de hem sevdiğim işi yapıyorum hem de sigortam var.
Elif KARAPINAR: En büyük hayalim çocuklarımın mesleğini eline alması, torunumun sünnetini görmek ve Allah nasip ederse Hacca gitmek istiyorum.
Nurcan ÇATAL: En büyük hayalim çocuklarımın eğitimlerini tamamlayıp bir iş sahibi olması. Kendi istedikleri meslekleri yapabilmelerini isterim.
6. Gelecekten beklentileriniz nelerdir?
Cemile Işık: Gelecekten beklentim daha az emek gücü ile daha büyük işler başarmak isterdim.
Elif KALE: Sağlığım olduğu müddetçe çalışmak.
Fatma YALÇIN: Benim iki kızım var. Onların okumasını, kendilerinin mutlu olabilecekleri bir işte çalışmalarını çok isterdim. Kendi ayaklarının üzerlerinde durabilirler inşallah.
Emel YAMAÇ: Ben tarımla uğraşmak isterdim. Kendi emeğimle, kendi ellerimle üreteyim ve sonunda kendim yaptım diyebileyim isterdim.
Elif KARAPINAR: Ağız tadı ile öncelikle sağlık isterim. Sonrasında emekli olmak isterim.
Nurcan ÇATAL: Öncelikle sağlık, sonrasında da gezmek isterim. Ben yeni yerler görmeyi seviyorum, fırsat bulup gezebilmek isterim.
7. Sofralara giden her meyve ve sebzede sizin emeğiniz var bu size kendinizi nasıl hissettiriyor?
Cemile Işık: Gurur veren bir his bizim için. Çünkü her şey bizim elimizden geçiyor. Zeytin, sebzesi, meyvesi, sütü, yoğurdu hepsi elimizden geçiyor. Emeklerimle gurur duyuyorum, insanların onları tükettiklerini gördüğümde.
Elif KALE: Kendimi iyi hissediyorum, işimi severek yapıyorum. İnsanlarında yetiştirdiğim ürünleri aldıklarını görünce mutlu oluyorum.
Fatma YALÇIN: Ekiyoruz, sonrasında patlıcan, domates alıyoruz tarladan onun mutluluğu paha biçilemez benim için.
Emel YAMAÇ: Çok mutlu oluyorum gerçekten. Bu ekim/dikim işlerini yapmadan önce evimde kullandığım sebzeler çürüdüğü zaman atıyordum. Ama şimdi atmıyorum, kıymetini anladım, değerlendiriyorum artık. Çünkü yazın 40 derecenin altında nasıl çapaladığımı, nasıl emek verdiğimi Vodaone Akıllı Köy'de öğrendim.
Elif KARAPINAR: Kendi elimizle dikip yemek daha güzel. Ben hazır tüketmiyorum, güvenemiyorum. Kendim üretebiliyorum kurutmalıklarımı, salçamı, makarnamı, zeytinimi, peynirimi, tarhanamı bunlarda bana güvenle yiyebilmeyi sağlıyor.
Nurcan ÇATAL: Kadınlar olarak çok marifetli olduğumuzu düşünüyorum. Her işi başarabiliyoruz, her üründe bizim emeğimiz var.
8. Tarımda teknoloji sizin için neyi ifade ediyor?
Cemile Işık: Tabi insan gücüne duyulan ihtiyaç azaldığı için çok yorulmuyoruz.
Elif KALE: Daha az yoruluyoruz. Hem insan gücünden daha kısa sürede teknoloji ile verim alabiliyoruz.
Fatma YALÇIN: Tarımda teknoloji benim için kolaylığı ifade ediyor. İş gücümüz azalıyor teknoloji sayesinde.
Emel YAMAÇ: Valla çok güzel şeyler. Ben böyle şeylerin Koçarlı'da da olmasını çok isterim. Burada bize sağlanan teknoloji Koçarlı'da yok. Örneğin damlama yapıyoruz biz burada. Biz zamanında koş su patladı, koş su taştı derken çok yoruluyorduk. Ama damlama ile yalnızca telefondan açıp, kapatabiliyoruz ve patlağın yerini tespit edebiliyoruz.
Elif KARAPINAR: Her imkânları gösterdiklerinde her işte kolaylık oluyor. Mesela malç çekiyoruz, çapada kolaylık oluyor. Malç çekilmese her tarafı çapalamak gerekecek ama malç işimizi azaltıyor. Yalnız fidanın diplerini ve malç kenarını çapalamamız yeterli oluyor.
Nurcan ÇATAL: Teknoloji tarımın olmazsa olmazıdır. Teknoloji ile ilerliyor tarımda. Bir insan gücü ile başarılamayacak şeyleri teknoloji sayesinde yapıyoruz.
9. Eklemek istedikleriniz nelerdir?
Cemile Işık: Tüm kadın çiftçilerimizin "Dünya Kadın Çiftçiler Günü" kutlu olsun. Emeklerine, yüreklerine sağlık.
Elif KALE: Dünya Kadın Çiftçiler Gününüz Kutlu Olsun.
Fatma YALÇIN: Ben İşimden çok memnunum, bütün kadın çiftçilerimizde işlerine dört elle sarılsınlar, elimizden gelenin en iyisini yalnızca biz kadınlar başarabiliriz.
Emel YAMAÇ: Mutluyum, işimi severek yapıyorum. Yorulduğumuzda akşam olsa da gitsek diyoruz ama severek yapıyorum. Mesela marul yetiştiriyoruz. O ürünü aldığımda şükür diyorum. İşte o anda bütün yorgunluğum yerini mutluluğa bırakıyor.
Elif KARAPINAR: Kadın Çiftçilerimizin bu işi yapmalarını isterim. Sağlıkları oldukça yapmalarını tavsiye ederim. Temiz iş, açık hava insana iyi geliyor.
Nurcan ÇATAL: Dünya Kadın Çiftçiler Gününüz Kutlu Olsun.
Röportaj: Münevver Rabia AKILLI