Dünya genelinde 820 milyondan fazla kişi açlıkla mücadele ederken 670 milyonu aşkın yetişkin ve 120 milyonu aşkın 5 ila 19 yaş arası çocukta obezite görülüyor. Gıda güvensizliği, bir yandan yüksek düzeyde yetersiz beslenmenin yol açtığı "akut açlık" diğer yandan da hastalık ve ölüm riskini artıran "sağlıksız beslenme" konusunda endişe yaratıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 1945'teki kuruluşunun anısına, açlık ve yetersiz beslenmenin her yönüyle ele alınması, herkes için gıda güvenliği ve sağlıklı diyetler sağlanması amacıyla harekete geçilmesi ve bu konuda farkındalık oluşturulması için her yıl 16 Ekim'de dünya çapında "Dünya Gıda Günü" kutlandı.
Bu yıl "Sıfır Açlık. Yüzde Yüz Beslenme" ve "Açlığın Olmadığı Bir Dünya için Sağlıklı Beslenme" sloganlarının öne çıktığı Dünya Gıda Günü'nde, açlık konusunun sadece insanları doyurmak değil, onları beslemek, sağlıklı yiyeceklerin üretim ve tüketimini eş zamanlı olarak sürdürülebilir olması gerektiği vurgulandı.
FAO'nun verilerine göre, yetersiz beslenen kişi sayısının yükselişte olduğu dünya genelinde 820 milyondan fazla kişi, yani 9 kişiden biri, açlıkla mücadele ediyor. "Gıda güvenliği" denildiğinde sadece gıda miktarının değil, aynı zamanda gıdanın kalitesinin de önemli olduğunu vurgulayan FAO'ya göre, dünya genelinde hastalık ve ölüm riskini artıran en önemli faktör sağlıksız beslenme.
Sağlıklı ve sürdürülebilir diyetlerin herkesçe satın alınabilir ve erişilebilir olması, dünyanın en acil ihtiyaçları arasında yer alıyor.
Sağlıklı bir yaşam için herkesin besleyici gıdaya ulaşması hedeflenirken, bir yandan iklim değişikliği, mahsullerin kalitesini ve miktarını tehdit ediyor; diğer yandan artan gıda israfı, bu hedefe ulaşılmasını daha da zorlaştırıyor.
Dünyada israf edilen yiyecek miktarıyla milyarlarca kişi beslenebilecekken, iklim koşulları nedeniyle gıdaya erişimi az olanların yanı sıra çatışma bölgelerindeki insanlar da açlık ve gıdasızlıkla mücadele etmeye devam ediyor.
FAO'ya göre, dünyada 820 milyonu aşkın kişi açlık çekiyor. Dünya çapında 5 yaşın altındaki 149 milyon çocukta da yaşıtlarına göre büyüme geriliği bulunuyor.
Dünyada, 670 milyonu aşkın yetişkin ve 120 milyonu aşkın 5 ila 19 yaş arası çocukta obezite görülüyor. 5 yaşın altındaki 40 milyon çocuk da normal kilosunun üzerinde kiloya sahip.
Hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız diyetler, bir engele ya da ölüme yol açabilecek bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde bir numaralı risk faktörü. Obezite kaynaklı sağlık problemlerinin tedavisinin ülkelerin ulusal bütçelerine yıllık etkisi, dünya çapında 2 trilyon doları buluyor.