URFA BAŞBAKANDAN NE BEKLİYOR?

Başbakan Davutoğlu'nun Urfa çıkarması öncesi kent geneindeki STK'lar bölgeyi yakından ilgilendiren sorunları sıraladı.

AK Parti, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısını Urfa'da gerçekleştirecek. Partinin 81 ildeki başkanlarının katılacağı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık yapacağı toplantıda ulusal, uluslararası ve yerel düzeydeki sorunların ele alınması bekleniyor

Şanlıurfa'daki sivil toplum kuruluşlarının Hükümetten ve Başbakan Davutoğlu'ndan beklentilerinin en önünde, barış sürecinin hızlandırılması ve enerji sorunu geliyor. Bu sorunları konut, işsizlik, sağlık, eğitim, sığınmacı ve yolsuzluk takip ediyor

Şanlıurfa, yarın AK Parti'nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısına ev sahipliği yapacak. 4 Kasım'daki ilk grup toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu Genişletilmiş İl Başkanları Toplantılarını tüm Türkiye'ye yayacaklarını ve ilk toplantının Urfa'dan başlayacağını kaydetmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında yapılacak olan toplantı için Urfa'da tüm hazırlıklar yapıldı. Bakanların ve 81 il başkanının yanı sıra toplantıya belediye başkanları, il genel meclis başkanları, partinin gençlik kolları, kadın kolları ve diğer parti mensupları katılacak. Toplantıda ne gibi sorunların ele alınacağı henüz bilinmezken Gazete İpekyol olarak, Urfa'daki sivil toplum kuruluşlarının ve kanaat önderlerinin Başbakan Davutoğlu'na Urfa'yla ilgili sunulması gereken sorun ve sıkıntıların neler olduğunu araştırdık.

İşte STK'ların Urfa'yla ilgili dile getirdikleri ve hükümetten çözmesini bekledikleri sorunlar:

DELEBE: KÜRTLER KAZANIMLARININ NE OLDUĞUNU BİLMEK İSTİYOR

Başbakan Davutoğlu'nun Urfa'ya yapacağı ziyaret öncesi Urfa'nın karşı karşıya kaldığı sorunları dile getiren Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, Urfa'nın çok ciddi anlamda hakim ve savcı sıkıntısı çektiğine vurgu yaptı. Yeni adliye binasının yapım aşamasında olduğunu kaydeden Delebe, "Öncelikle adliyede çok ciddi anlamda hakim, savcı ve personel eksikliği bulunmaktadır. Bu nedenle davaların görülmesi ve çözümü çok uzun yıllar alabilmektedir. Hakim, savcı ve adli personel sayısının Urfa'da arttırılması davaların sonuçlandırılması bakımından büyük önem arz ediyor. Şu anda gündemde olan yeni bir adliye yapımı söz konusu. 50 bin metrekare kapalı alanı olduğu bilinen yeni adliye binası şu anda proje aşamasında ve bunun bir an önce hayata geçirilmesi büyük önem arz ediyor. Zira şu andaki adliye binası nüfusu 2 milyona dayanan kentimiz açısından oldukça yetersiz kalmakta. Şehir ve imar bakımından da idarenin Urfa'ya el atmasında fayda var. Çünkü gayrimenkul fiyatları hiçbir yerde görülmeyen artışlar göstermekte. Bu da dar gelirli olan insanların sayısın ciddi anlamda arttırmakta" dedi.

220 BİN SIĞINMACI

Suriye'deki savaştan dolayı Türkiye'ye sığınan insanların sorunlarını da dile getiren Delebe, "Şu anda Kobani'den, Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye özellikle Suruç'a 220 bin civarında Kürt nüfusu sığındı. Oradaki insanlar hem ekonomik yönden hem sosyal yönden ciddi sorunlar yaşıyor. Yardım kuruluşlarının bu işe el atması sorunun çözülmesi için yeterli olmuyor. Onun için devletin bir önce olanaklarını seferber ederek bu insanlara barınma ihtiyacını gidermesi gerekiyor. Eğitim noktasında da gelen insanlar perişan ve mağdur durumda. Okul çağında olan birçok çocuk özellikle Suruç ve civar köylerde eğitimsiz olarak hayatlarına devam ediyorlar. Barınma sorununu yanında devletin eğitim sorununa da el atmasında yarar var. Bu işin STK'lar yoluyla çözülmesi oldukça güç gözüküyor" diye konuştu.

BARIŞ SÜRECİ

Barış sürecinde özellikle Kürt tarafının somut adımlar beklediğini ifade eden Baro Başkanı Delebe, barış sürecinde şeffaflığa vurgu yaptı. Delebe, "Barış sürecinin yeni bir aşamaya geldiği biliniyor. Özellikle Kürt tarafı somut adımlar bekliyor. Gerçi barış sürecinin kimi aşamaları kamuoyundan gizli olarak yürütülüyor. Çözüm sürecinin bazı aşamalarının gizli olarak yürütülmesine anlam verilir ancak Kürt tarafının da kazanımlarının ne olacağı kamuoyu tarafından bilinmesi gerekiyor. Barış süreci zaman zaman kesintiye uğrasa da şu anda yeni bir aşamaya gelmiş bulunuyor. Zira Kürtlerin arasında da 'böyle bir süreci niye başlattık, niye bu sürecin içerisindeyiz' diye eleştiri getiren kesim de azımsanmayacak kadar çok.

Dolayısıyla hem çözüm sürecine mesafeli duran hem eleştiren Kürt kesimini bu barış sürecine dahil etmek için özellikle Kürt kazanımlarının ne olduğunun bu aşamada açıklanması gerekiyor. Yani bu bakımdan sekretarya kurulmasının ötesinde kazanımlarının ne olacağı, yönetime dahil edilip edilmeyeceği, anadilde eğitim hakkının verilip verilmeyeceği, kent isimlerinin Kürtçe olarak iade edilip edilmeyeceği konusu, belki bunların da ötesinde bir federasyon veya özerklik durumu var mı, yok mu kamuoyu bunu da merak ediyor. Yani Kürtlerin yönetimi dahil edilip edilmeyeceğinin bu aşamadan sonra konuşulması gerekiyor" diye kaydetti.

COŞKUN: ÖĞRETMEN EKSİKLİĞİ KADERİMİZ OLMAMALI

Memur-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun, çözüm sürecinde somut adımların atılması ve yolsuzlukla ilgili daha fazla mücadele vurgusu yaptı. Urfa'daki öğretmen açığına da dikkati çeken Coşkun, konut eksikliği ve kiraların yüksek olmasından da şikayetçi oldu. Sendika olarak Hükümetten ve Başbakan Davutoğlu'ndan beklentilerini sıralayan Coşkun, "6-7 Ekim olaylarından sonra oluşan hassasiyetler göz önünde bulundurularak çözüm sürecinin nihayete erdirilmesi ve somut adımlar atılmalıdır. Yoksulluk ve yolsuzluk politikaları ile ilgili olarak kamuoyunda belirginleşen algılar göz önünde bulundurularak etkin mücadeleye devam edilmelidir." dedi.

KONUT KİRALARININ YÜKSEK OLUŞU

Coşkun, öğretmenlerin çalışma koşullarına ilişkin ise, "MEB politikalarının çok hızlı değişmesi sebebiyle itibar kaybına uğrayan öğretmenlik mesleğinin iade-i itibarı için gerekenlerin yapılması gerekir. Öğretmenlerin maaşında iyileştirmeler acilen yapılarak katsayı göstergesinin 3600 olması gerekir. Atanamayan öğretmenlerin sorunlarına el atılıp bir an önce atamalarının yapılması gerekir. Şanlıurfa'nın en büyük sıkıntısı olan öğretmen açığına acil çözüm bulunmalıdır. On binlerle ifade edilen öğretmen açığı kaderimiz olmamalıdır. Şanlıurfa'da öğretmenlerin durmamasının en önemli sebeplerinden konut eksikliği ve ev kiralarının çok pahalı olması sorununada acil çözüm bekliyoruz. Erkeklerde kılık kıyafet serbestliği ile ilgili düzenleme yapılarak yönetmeliğin değişmesini istiyoruz" diye ifade etti.

YAZAR: BARIŞ SÜRECİ SAĞLIKLI YÜRÜMELİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şanlıurfa Şubesi Başkanı Atilla Yazar da, barış sürecinin sağlıklı yürümesini isteyenler arasında. Yazar, çözüm sürecini sekteye uğratacak yaklaşımlardan uzak durulmasını gerektiğini kaydetti. Atilla Yazar, "Çözüm sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi her şeyden çok önemli. Bundan daha önemli bir talebimiz olamaz başbakandan. Barış sürecinin de sağlıklı yürümesi için de özellikle Kobani'ye insani yaşam koridorunun açılması gerekiyor" diye konuştu.

DERVİŞOĞLU: HASTANELERİMİZ İHTİYACA CEVAP VERMEKTEN UZAK

Son seçimler de dahil Urfa halkının AK Parti'yi sürekli desteklediğini hatırlatan İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Şanlıurfa Şube Başkanı Meral Dervişoğlu, Urfa'daki sorunları birkaç başlık altında topladı. Dervişoğlu, "Son 10 yılı aşkın sürede Urfa halkı çoğunluğu AK Parti' ye oy vermiştir. Son yerel seçimlerde de yüzde 50 oyla bu desteğini sürdürmüştür. Yine milletvekili seçimlerinde de 10 tane hükümette yer alan milletvekilini meclise göndermiştir. 'Hükümet Urfa için hiçbir şey yapmamıştır' demiyoruz. Ancak Urfa halkının çoğunluğu, iktidarı yıllardır desteklemesine rağmen çok ciddi sorunlar yaşamaya devam ediyor. Ne yatırımlarda halka dönük bir iyileşme, nede ilimizde var olan sorunları çözme adına bir gelişme sağlanmamıştır.

Bunları birkaç başlık halinde sıralayacak olursak; nüfus artış hızı zaten yüksek olan ilimizin nüfusu, hem dışarıdan aldığı göç, hem de Suriye' den gelen sığınmacılarla nerdeyse 2 milyona yaklaşmıştır. Bu durum birçok hizmetin yetersiz kalmasına neden olmaktadır. Hastanelerimiz ihtiyaca cevap vermekten çok uzaktır. Yapılması vaat edilen bölge hastanesinin geciktirilmesi de sağlığa darbe vurmuştur. Tüm hastanelerimiz ihtiyaca cevap veremez durumdadır. Üniversite hastanesi, çocuk hastanesi ve devlet hastaneleri buna dahildir. Doğum hastanesi de var olan kapasiteyi kaldıramaz durumda olup her ay yüzlerce doğum gerçekleşmesine rağmen son derece olumsuz koşularda hizmet vermektedir" dedi.

EĞİTİM VE MEVSİMLİK İŞÇİ SORUNU

Urfa'daki eğitim sorunu ve mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına dikkati çeken Dervişoğlu, konut fiyatlarını da büyük sorunlar arasında görüyor. Dervişoğlu, "Okullarımız yetersizdir. Sınıf mevcutlarımız birçok okulda 40'ın üzerine çıkmış durumdadır. Bazı semtlerimizde aileler oldukça zorlu koşullarda mevsimlik tarım işçisi olarak başka illere gitmekte, bu ailelerin çocukları da tarlada çalışmakta ve eğitimlerini sağlıklı bir şekilde alamamaktalar. Mevsimlik tarım işçilerinin ilimizde bu kadar çok olmasının en önemli nedeni topraksız köylü ve çiftçilerin çok olmasındandır. Üniversite öğrencilerinin yurt ve ulaşım sorunları giderilmemiştir. İşsizlik sorununa çözüm bulunamamıştır. Yöneticilerin halkımıza uygun konut politikaları uygulamaması, bu alanın büyük sermayelerle piyasada dolaşan spekülatörlerin arenasına dönüştürmüştür. Gerek gelen memurlar ve gerekse hemşerilerimiz kiralık ev bulmakta zorlanmakta ve kiralar birçok ildeki fiyatları üçe, dörde katlamış durumdadır" ifadelerini kullandı.

11 NİSAN VE TUGAYIN YERİ

"Yollarımız artan araç sayısına ve nüfusa yetmemektedir" diyen Dervişoğlu, Hükümetten beklentilerine kış öncesi sığınmacılar için acil adımların atılmasını da ekledi. Dervişoğlu, "Ciddi trafik sorunları yaşanmaktadır. Daha hafif raylı sistem bile büyükşehir olan Urfa'mızda göremedik. Urfa'nın neredeyse çeyreğini kaplayan tugayın, 11 Nisan alanının ve bazı geniş yer kaplamış (DSİ) gibi kurumların şehir dışına çıkarılması ve elde edilen alanların, ranta kurban edilmeden, şeffaf ve katılımcı çalışmalarla projelendirilmesi aciliyet arz etmektedir. Sayın Celalettin Güvenç'in Urfa Valisi iken 11 Nisan alanıyla ilgili STK'larla yaptığı toplantı önemli bir örnektir. Daha birçok sorunu saymak mümkün ama bir diğer önemli sorunumuz gelen sığınmacılarımız kış bastırmadan kış şartlarına uygun, kalıcı barınma imkanlarına kavuşturulmasıdır. Kış bastırdığında ölecek her çocuk, yanacak her çadır bizleri vebal altına sokacaktır. Bu konudaki çalışmalara hız verilmelidir" diye konuştu.

YETKİN: EN BÜYÜK SORUNUMUZ ELEKTRİK KESİNTİSİ

İş dünyası da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ziyaretini fırsat olarak görüyor. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şanlıurfa Şube Başkanı Abdurrahman Yetkin, Başbakan Davutoğlu'na sunulması gereken sorunların başında bölgede yaşanan elektrik sıkıntısını gösterdi. Bölgede yaşanan elektrik sıkıntısının hem çiftçiyi hem de bölgedeki yatırımcıyı zor durumda bıraktığını kaydetti. Yetkin, "Urfa'nın elektrik sorunu gerçekten hala bitmedi. Elektrik sorununda birçok mesafe kat edildi ama tam anlamıyla çözülmüş değil. Bu sorun bölgede büyük sıkıntılar yaratıyor. Bu sorunu milletvekillerimize, bakanlara ve başbakanımıza sunmamız gerekiyor. Bizim öncelikli sorunumuz bu. Başkanımızın ziyaretini bir fırsat olarak görmemiz lazım" dedi. Suriye'den gelenlerin büyük bir bölümünün Urfa'da ikamet ettiğine dikkati çeken Yetkin, sığınmacılar konusunda bütün yükün Urfa'nın sırtında olduğunu kaydetti. Devletin daha fazla Urfa'ya destek vermesi gerektiğini belirten Yetkin, bölgede istihdamın arttırılması ve bölge ekonomisinin yeniden canlanması için yapılması gerekenlerin başbakana sunulması gerektiğini ifade etti.

ASKON: TEŞVİKLER DEVAM ETSİN

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Şanlıurfa Şube Başkanı Orhan Şahin, partisinin il başkanları toplantısı için Şanlıurfa'da olacak Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan teşvik paketinin uzatılmasını istedi.

Şahin, 6.Bölge Teşvik Paketinde olan Şanlıurfa'nın 2. Organize Sanayi Bölgesine gelen yatırımların devam edebilmesi için yılsonu itibari ile sona erecek olan teşvik paketinde yer alan sigorta primi işveren payı ve vergi indirim oranı maddelerinin süresinin uzatılmasını Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan talep ettiklerini açıkladı. Şahin açıklamasında,"2.Organize Sanayi Bölgesine bugüne kadar 150'ye yakın teşvik belgesi alındı. Ancak bunların henüz birçoğunun yatırıma dönüşmediğini ve yatırıma dönüşmeyen bu yatırımların ve gelecek olan yatırımların önünü açmak adına teşvik süresinin uzatılmasını Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'ndan talep ediyoruz.'' dedi. Bölgede yaşanan elektrik sorununu da gündeme alan Şahin bu yıl içerisinde yaşanan elektrik kesintilerinin çiftçileri ciddi zararlara uğrattıklarını belirterek bu zararların ülke ekonomisine de ciddi zararlar verdiğini dile getirdi.

Şahin, "İlimiz tarım şehri olmakla beraber sanayide de ciddi gelişmeler sağlamıştır ancak; yıl içerisinde yaşanan elektrik kesintileri çiftçinin yaklaşık yüzde 30 ürün kaybına neden olmuştur, Fiyatların da düşük olması ile beraber çiftçi ikinci darbeyi almıştır. Sadece tarımsal alanlarda değil kent merkezinde de yaşanan elektrik kesintileri yaşamı olumsuz etkilediği gibi Ticareti de etkiliyor ve kesintinin önüne geçecek her türlü çalışmanın yapılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

FUAR VE KONGRE MERKEZİ

ASKON Başkanı Orhan Şahin, bölgenin sanayi haricinde turizm ile de gelişebileceğine dikkat çekerek, Şanlıurfa'da uluslararası fuar ve kongre merkezinin yapılmasını talep etti. Üç semavi dinin atası olan Hazreti İbrahim'in (as) kentinde 11 bin 500 yıllık geçmişi ile Göbekli Tepe, Balıklıgöl, Halfeti ve daha birçok turizm alanı ile dünyanın en eski kenti olan Urfa'nın halen uluslararası fuar ve kongre merkezinin olmayışının turizm açısından büyük bir kayıp olduğunu dile getiren Şahin, Urfa'nın olmazsa olmazları arasında fuar ve kongre merkezinin yapılmasını istedi. Şahin, "81 ilin il başkanlarını ve bakanların Şanlıurfa'da toplanmasına vesile olan Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'na çok teşekkür ederim. İl başkanları toplantısını gönül arzu ederdi ki fuar ve kongre merkezimizde yapalım. Urfa'mız için büyük kayıp olan 400 proje arasında yer alan ancak henüz projesi oluşturulamayan fuar ve kongre merkezinin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz" dedi.

TÜMSİAD: URFA'YA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILSIN

Başbakan Davutoğlu'na sunulması gereken sorunların başında enerji sorunu olduğunu dile getiren Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Şanlıurfa Şubesi Başkanı Sadık Sade ise, enerji sıkıntısının hem tarım alanında hem de sanayi alanında yatırımcılar için büyük sorun teşkil ettiğini söyledi. Urfa'daki sığınmacıların durumuna da değinen Sade, "Belediyelerimiz sosyal anlamda çok güzel şeyler yapıyorlar ama Urfa'nın nüfusu sürekli artıyor. Binlerce sığınmacı Urfa'da ikamet etmeye başladı. Belediyelerin ve diğer sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları yetersiz kalıyor. Bu konuda İller Bankasından savaş devam ettiği müddetçe Urfa'ya ayrılan ödeneğin artırılması düşünülebilir" diye konuştu.

AĞAÇ: BAŞBAKANIMIZDAN RİCAMIZ CUMHURBAŞKANIMIZI ARATMASIN

Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaç ise "Sayın Başbakanımıza hoş geldin diyoruz ve Şanlıurfa ile özel olarak ilgilenmesini bekliyoruz. Şanlıurfa özel bir şehirdir. Herkesin şehri kendine özel olabilir ama Şanlıurfa tarihi, kültürü, değerleri ve potansiyeliyle çok özel bir şehir. Türkiyenin üç büyük şehrinden hemen sonra ilk akla gelen şehir Urfa'dır ve Urfa her zaman bir şekilde gündemdedir. Sayın Cumhurbaşkanımız da başbakanlığı dönemi boyunca Urfa'ya çok özel bir önem vermiştir. Temiz siyaset için siyasi ilgi ve ekonomik-sosyal kalkınma için yatırım bakımından Urfa'yı hep el üstünde tutmuştur. Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'ndan bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı aratmamasını istirham ediyoruz. Bir de çözüm sürecini hızlandırmasını, barış ortamını ivedilikle sağlama almasını bekliyoruz. Son olarak yaklaşan 2015 genel seçimlerinde Urfa halkını ve sivil toplumu tatmin edici bir tutum bekliyoruz" dedi.

ERTEKİN SORUNLARI RAPOR HALİNDE SUNDU

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E.Sabri Ertekin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ilimizi ziyaretinde iletilmek üzere ilimizin sorunlarıyla ilgili bir rapor hazırlayarak, sorunların çözümüne ilişkin taleplerini iletti. Başkan Ertekin'in hazırladığı raporun içeriğinde, "Sayın Başbakanım, ilimizin; elektrik enerjisi, sulama, karayolu, demiryolu, hastane ve konut ihtiyacı gibi çözülmesi gereken öncelikli sorunları bulunmaktadır. İlimizin kalkınma hamlesine engel teşkil eden bu sorunların çözümü, bizim olduğu gibi tüm Şanlıurfa halkının en büyük beklentilerindendir. Sayın Başbakanım tespit ettiğimiz öncelikli sorunları, takdirlerinize arz eder, saygılar sunarım" ifadelerini kullandı.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.